غرش صوتی
معنی کلمه غرش صوتی در فرهنگستان زبان و ادب

غرش صوتی

معنی کلمه غرش صوتی در فرهنگستان زبان و ادب

{sonic boom} [فیزیک] صدایی که براثر امواج پرفشار حاصل از پرواز هواپیمای اَبَرصوتی در زمین به گوش می رسد

معنی کلمه غرش صوتی در دانشنامه عمومی

غرش صوتی ( انگلیسی: Sonic boom ) صدایی همراه با امواج ضربه ای است و زمانی ایجاد می شود که یک جسم در هوا سریع تر از سرعت صوت حرکت کند. غرش های صوتی مقدار زیادی انرژی صوتی تولید کرده و باعث می شوند صدایی شبیه به صدای انفجار یا صدای رعد و برق به گوش انسان برسد. دسی بل ( dBA ) یکای اصلی اندازه گیری صدا است. برای نمونه، صدای یک رعد و برق فوق العاده بلند و بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ دسی بل است که معادل ایستادن در نزدیکی یک جت در هنگام برخاستن است.
صدای یک گلوله با سرعت فراصوت در هنگام عبور از بالای سر یا صدای شلاق گاو نر نمونه هایی کوچک از غرش صوتی هستند.
غرش صوتی ناشی از هواپیمای فراصوت می تواند بسیار بلند و شگفت انگیز باشد و ممکن است باعث بیدار کردن مردم و واردشدن آسیب جزئی به برخی سازه ها شود. این دلایل منجر به ممنوعیت پرواز معمول فراصوت از روی زمین شده است. اگرچه نمی توان به طور کامل از این پروازها جلوگیری کرد، پژوهش ها نشان می دهد که با شکل دهی دقیق هواپیماهای فراصوت، مزاحمت و آسیب ناشی از غرش های صوتی ممکن است کاهش یابد، تا جایی که پروازهای فراصوت زمینی ممکن است به یک گزینه عملی تبدیل شود.
غرش صوتی فقط در لحظه عبور یک جسم از دیوار صوتی رخ نمی دهد و همچنین در تمام جهات پیرامونی جسم فراصوت نیز شنیده نمی شود. از سوی دیگر، غرش صوتی یک اثر پیوسته است که هنگام حرکت جسم با سرعت فراصوت رخ می دهد و تنها ناظرانی را تحت تأثیر قرار می دهد که در نقطه ای قرار دارند که منطقه ای به شکل یک مخروط هندسی در پشت جسم را قطع می کند. با حرکت جسم فراصوت، این ناحیه مخروطی نیز پشت آن حرکت می کند و هنگامی که مخروط از روی ناظر عبور می کند، آن ها به طور مختصر «غرش» را تجربه خواهند کرد.
فشار ناشی از غرش های صوتی هواگردها اغلب چند پوند در هر فوت مربع است. وسیله ای که در ارتفاع بیشتر پرواز می کند، فشار کمتری بر روی زمین ایجاد خواهد کرد، زیرا شدت موج ضربه با دورشدن از وسیله کاهش می یابد، اما غرش های صوتی کمتر تحت تأثیر سرعت وسیله قرار می گیرند.

معنی کلمه غرش صوتی در ویکی واژه

صدایی که براثر امواج پرفشار حاصل از پرواز هواپیمای اَبَرصوتی در زمین به گوش می‏رسد.

جملاتی از کاربرد کلمه غرش صوتی

هدف از این برنامه توسعه فناوری است که ممکن است به نسل بعدی حمل و نقل فراصوت اجازه دهد تا مناطق پرجمعیت را با سرعت بالاتر از ۱ ماخ (سرعت صوت) بدون شدت بالای غرش صوتی که برای نسل اول حمل‌ونقل فراصوت مانند کنکورد مشکل‌ساز بود، پرواز کنند.
به دلیل شدت غرش صوتی، اکنون بسیاری از کشورها پرواز فراصوت بر فراز زمین یا مراکز جمعیتی را ممنوع می‌کنند. اف‌ای‌ای پرواز فراصوت بر فراز زمین را ممنوع می‌کند، مگر در راهروهای ویژه پرواز نظامی. سنبله آرام می‌تواند تا حدودی غرش‌های صوتی را سرکوب کند، اما سنبله آرام به تنهایی برای دور زدن ممنوعیت فعلی پرواز فراصوت به اندازه کافی مؤثر نیست.
غرش صوتی ایجاد شده توسط کنکورد مخالفت عمومی قابل توجهی را در ایالات متحده آمریکا و در نهایت در سایر کشورهای جهان ایجاد کرد. این مخالفت باعث شد که کنکورد موفقیت تجاری نداشته باشد.[نیازمند منبع] همچنین موضوع غرش صوتی نیز عامل مهمی در لغو نهایی بوئینگ ۲۷۰۷ بود.