کمربند اتشفشانی

کمربند اتشفشانی

معنی کلمه کمربند اتشفشانی در فرهنگستان زبان و ادب

کمربند آتشفشانی
{volcanic belt} [زمین شناسی] زونی متشکل از آتشفشان های فراوان

معنی کلمه کمربند اتشفشانی در دانشنامه عمومی

کمربند آتشفشانی. کمربند آتشفشانی ( انگلیسی: Volcanic belt ) به مناطق بزرگ و فعال آتشفشانی گفته می شود. اصطلاحات دیگر مانند میدان آتشفشانی برای مناطق آتشفشانی کوچک تر به کار می رود. کمربندهای آتشفشانی در بالای زون هایی که معمولاً دمای بالایی ( ۷۰۰ تا ۱۴۰۰ درجه سلسیوس ) دارند، یافت می شوند که در این زون ها ماگما بر اثر ذوب بخشی از مواد جامد در پوسته زمین و بخش بالایی گوشته پدید می آید. این مناطق معمولاً در امتداد مرز صفحه های زمین ساختی و در ژرفای ۱۰ تا ۵۰ کیلومتری شکل می گیرد. برای نمونه، آتشفشان های مکزیک و بخش غربی آمریکای شمالی عمدتاً در کمربندهای آتشفشانی واقع شده اند.
آثار و بقایای فرسایش یافته و تغییرشکل یافتهٔ کمربندهای آتشفشانی قدیمی در مناطق غیرفعال آتشفشانی مانند سپر کانادا دیده می شوند. سپر کانادا با سن تقریبی ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیون سال، دارای بیش از ۱۵۰ کمربند آتشفشانی است که اکنون کاملاً تغییرشکل یافته و تا حد جلگه های هموار فرسایش یافته اند.
کمربندهای آتشفشانی مانند یک رشته کوه هستند، اما کوه های درون این رشته کوه آتشفشان هستند، نه کوه های واقعی که بر اثر فرایند گسلش و چین خوردگی ناشی از برخورد صفحه های زمین ساختی شکل گرفته باشند.
• کمربند آتشفشانی آند
• کمربند آتشفشانی گاریبالدی

جملاتی از کاربرد کلمه کمربند اتشفشانی

این درازگودال بخشی است از کمربند آتشفشانی اقیانوس آرام و از جزایر کوریل تا جزایر بونین ادامه دارد. ژرفترین نقطه این درازگودال ۹ هزار متر عمق دارد.
کوه‌های جبال بارز عمدتاً از سنگ‌های بیرونی و نفوذی متعلق به دوره ائوسن ساخته شده و در محلی قرار دارد که با نام‌های کوه‌های مرکزی ایران و کمربند آتشفشانی سهند- بزمان شناخته می‌شود. بخش عمده این کمربند کوهستانی بر اثر فعالیت‌های آتشفشانی و ژرف‌توده‌گرایی (پلوتونیسم) طی دوره ائوسن شکل گرفته و از آتشفشان سهند در شمال غرب تا آتشفشان بزمان در جنوب غرب ایران کشیده شده‌است.
فعالیت آتشفشانی در ایران مرکزی به نام کمربند آتشفشانی ارومیه – دختر یا آتشفشان‌های سهند – بزمان به صورت رشته کوه‌هایی از آذربایجان (سهند و سبلان) تا بزمان – تفتان در بلوچستان امتداد دارد. این کمربند همان‌طور که اشاره شد ۱۷۰۰ کیلومتر طول و با عرض ۱۰۰ کیلومتر به موازات منطقه رورانده زاگرس گسترش دارد. این کمربند جایگاه اصلی معادن مس کشور می‌باشد.
رشته‌کوه مرکزی ایران که با نام‌های کمربند آتشفشانی سهند-بزمان، کمان آذرین سهند-بزمان نیز شناخته می‌شود، رشته‌کوهی است که از سنگ‌های آذرین و آذرآواری بیرونی و درونی تشکیل شده‌است. این رشته‌کوه در شرق کوه‌های زاگرس و موازی با آن قرار دارد و با امتداد شمال غربی-جنوب شرقی از کوه سهند در آذربایجان تا کوه بزمان در بلوچستان در جنوب شرق ایران کشیده شده‌است. این رشته‌کوه عمدتاً در فازهای آتشفشانی و کوه‌زایی دوره ترشیاری و فازهای آتشفشان‌خیزی و پولوتونیک دوره ائوسن تشکیل شده‌است.