معنی کلمه پژوهشی تطبیقی در بطون قران در دانشنامه اسلامی
این کتاب، پایان نامه کارشناسی ارشد نویسنده بوده که در سال 1385 به عنوان پژوهش برتر قرآنی سال انتخاب شده است. نویسنده در این اثر به مفهوم شناسی بطن قرآن از منظر فریقین پرداخته است. در این راستا وی به جمع آوری و بررسی تطبیقی اقوال دانشمندان مفسر و محدث، از شیعه و اهل سنت، اقدام کرده است. او همچنین، از مباحثی چون امکان فهم بطون برای غیر پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) و راه های استخراج بطون قرآن و معیارها و ضوابط تمییز بطون معتبر آیات از غیرشان و... بحث کرده و در پایان رساله، به بررسی سندی و دلالی نمونه های روایی بطون آیات در منابع شیعه، میپردازد.
کتاب دارای، تقدیمیه، تقدیریه، سخن مرکز تحقیقات قرآن کریم المهدی، چکیده و محتوای مطالب در هفت فصل است. هر فصلی دارای زیرمجموعه هایی به صورت دسته بندی است. نویسنده در نگارش این اثر از 258 منبع از منابع فارسی و عربی شیعه و سنی استفاده کرده است که برخی از آن ها عبارتند از: مصباح الفقیه حاج آقا رضا همدانی، أجود التقریرات محمدحسین نائینی، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل حسین نوری، تفسیر نمونه، نظرات فی التصوف و الکرامات محمدجواد مغنیه، التفسیر الأثری الجامع محمدهادی معرفت، مقالات فلسفی شهید مطهری، بحارالأنوار، مقباس الهدایة فی علم الدرایة مامقانی، مجمع الزوائد و منبع الفوائد هیثمی، تاریخ یعقوبی، السنن الکبرای نسائی، حلیة الأولیاء و طبقات الأصفیاء ابونعیم اصفهانی، لسان العرب ابن منظور و....
نویسنده، خود، محتوای مطالب کتاب را این گونه گزارش میکند: در این کتاب که به مفهوم شناسی بطن قرآن از منظر فریقین اختصاص دارد، برای اولین بار به جمع آوری و بررسی تطبیقی اقوال تمام دانشمندان مفسر و محدث، از شیعه و اهل سنت، اقدام کرده؛ پس از بیان تحقیقی و تألیفی آراء روایی و غیر روایی در مورد اهمیت بعد باطنی قرآن کریم و فواید و آثار توجه به آن و راز بیان ظهری - بطنی این کتاب آسمانی و نیز بررسی پیشینه آن به تعاریف تفسیر و تأویل پرداخته و به علت ارتباط اساسی موضوع کتاب، کلیه تعاریف مطرح شده در تبیین ماهیت بطن در بیش از چهارده مورد بررسی شده است.
همچنان که به اثبات بطن قرآن پرداخته و آیات و روایاتی از فریقین با سندهای معتبر و غیر معتبر و دلالت های صریح و غیرصریح و نیز ادله عقلی مطرح شده توسط بعضی از دانشمندان در کنار فهرستی از نام تمام کسانی که به این مقوله و روایات و اقوال و جنبه های پیرامونی آن اشاره کرده و یا تقریر نموده اند را در جهت اثبات صحت وجود بعدی ماورای ظواهر آیات قرآن و در رد شبهه عدم صحت پرداختن به بطن قرآن به دلیل اشتراک آن با باطنیه، پرداخته شده است.
و در ضمن به بیان دیدگاه های دانشمندان صاحب نظر فریقین، از موافقین و مخالفین، با نگرش هایی متفاوت، به امور متفرع بر اثبات اصل بطن قرآن، همچون امکان فهم آن برای غیر پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) و چند راه برای استخراج بطون قرآن و معیارها و ضوابط تمییز بطون معتبر آیات از غیرشان و میزان حجیت آن ها بر اساس روش های مختلف، اشاره شده است؛ همچنان که در پایان رساله نمونه های روایی بطون آیات در مصادر شیعه، سنداً و دلالتاً مورد بررسی قرار گرفته است.