اتشبار

معنی کلمه اتشبار در لغت نامه دهخدا

( آتش بار ) آتش بار. [ ت َ ] ( نف مرکب ) آنکه آتش فروریزد :
هیزم خشک و برق آتش بار
مرد خفته ست و دشمن بیدار.اوحدی.|| ( اِ مرکب ) باتری. دسته ای از توپها.

معنی کلمه اتشبار در فرهنگ معین

( آتشبار ) ( ~. ) (اِفا. ) ۱ - ریزندة آتش (شخص یا شی ء ). ۲ - چخماق . ۳ - تفنگ ، توپ . ۴ - یک واحد از توپخانه شامل چهار گروهان .

معنی کلمه اتشبار در فرهنگ عمید

( آتشبار ) ۱. (نظامی ) توپ.
۲. (نظامی ) یک واحد از قسمت توپخانه شامل چهار گروهان.
۳. (صفت ) هرچیز توٲم با درخششِ ناشی از عصبانیت: نگاه آتشبار.
۴. (صفت ) بسیارگرم.

معنی کلمه اتشبار در فرهنگ فارسی

( آتشبار ) ( اسم ) ۱- ریزندهی آتش ( شخص یا شئ ) ۲ - چخماق . ۳ - تفنگ . ۴ - توپ . ۵ - یک واحد از توپخانه شامل چهار گروهان.
چیزی که آتش از آن ببارد، آنکه یا آنچه آتش فروریزد، درارتش:یک واحدازقسمت توپخانه شامل چهارگروهان
( آتش بار ) آتش فرو ریز

معنی کلمه اتشبار در فرهنگستان زبان و ادب

آتشبار
{battery} [علوم نظامی] یگانی راهکنشی و اجرایی در واحدهای توپخانه که در یگان های پیاده و سایر رسته های نظامی معادل گروهان است

جملاتی از کاربرد کلمه اتشبار

بریتانیایی‌ها با استفاده از فرصت باقی گذاشته شدن تنها یک گروهان پیاده‌نظام و یک آتشبار توپخانه در گذرگاه حلفایا، با اجرای حمله در روز ۱۵ مه (عملیات برِویتی) آن را از رومل پس گرفتند.
یک سروان فرمانده یک گروهان می‌شود که معمولاً دارای چهار دسته (سه دستهٔ تفنگدار و یک دستهٔ ادوات) است. مرکز فرماندهی وی می‌تواند شامل یک Gunnery Sergeant به همراه هفت نفر دیگر باشد. در نتیجه یک گروهان می‌تواند بین ۱۷۵ تا ۲۲۵ نیرو داشته باشد. یک سروان ممکن است بر یگان‌های همسانی نظیر آتشبار یا قسمت (Detachment) نیز فرماندهی کند. در کشورهای انگلیسی‌زبان معمولاً از حروف الفبا برای نام‌گذاری گروهان‌ها استفاده می‌شود اما در کشورهای غیرانگلیسی‌زبان از اعداد استفاده می‌شود.
چه کوره ظرف آتشبار دوران چه کوره آسمان از وی هراسان
مهر تو دل سوزتر یا آه آتشبار من لعل تو سیراب تر یا جزع دریاسار من
تا فلک جاری نکرد از دیده ام سیلاب اشک لحظه ای ایمن نبود از آه آتشبار ما
بگذر از آزارم ای بدخواه بر خود رحم کن ور نه می سوزم ترا با آه آتشبار خود
اگر دست از دهان آه آتشبار بردارم مشبک همچو مجمر می توانم ساخت گردون را
برای جلوگیری از حملهٔ نیروی هوایی اسرائیل تعداد زیادی سیستم‌های دفاع هوایی در غرب کانال مستقر شده بود و نیروی هوایی مصر نیز هم‌زمان با ۲۵۰ هواپیمای میگ-۱۷، میگ-۱۹ و میگ-۲۱ به مواضع اسرائیل در سینا حمله‌ور شده و ۲ هزار توپ و خمپاره و راکت‌انداز از انواع مختلف شروع به شلیک به تمام نقاط بارلو کردند. آتشبار آغازین مصر ۵۳ دقیقه طول کشید و تنها در یک دقیقهٔ اول ۱۰۵۰۰ گلوله شلیک شد؛ یعنی ۱۷۵ گلوله در هر ثانیه.
تار چشمم گشته جاری اشک پی در پی (سحاب) خلق را اندیشهٔ این آه آتشبار نیست
فرستادگان رسول خدا همراه آن هيئت كه به مدينه آمده بودند روانه شدند تا در نقطه اىكه محل سكونت قبيله هذيل بود رسيدند و فرود آمدند يارانرسول خدا بى خبر از همه جا آرميده بودند كه ناگاه گروهى از قبيلههذيل مانند صاعقه آتشبار با شمشيرهاى آهيخته بر سر آنها حمله آوردند. معلوم شد كههيئتى كه به مدينه آمده بودند از اول قصد خدعه داشته اند و يا به اين نقطه كه رسيدهاند به طمع افتاده و به تغيير روش داده اند. به هرحال معلوم است اين افراد با قبيله هذيل ساخته اند و هدف ، دستگيرى اين شش ‍ نفر مسلماناست .
ماءمون رقى گفت : روزى خدمت حضرت صادق عليه السلام بودم ،سهل بن حسن خراسانى وارد شد سلام كرده نشست آنگاه عرض كرد يابنرسول الله شما خانواده اى با راءفت و رحمت هستيد امامت از شما است چه باعث شده براىگرفتن حق خود قيام نمى كنى با اينكه صد هزار از پيروانتان با شمشيرهاى آتشبار ازشما دفاع مى كنند حضرت فرمود اكنون بنشين (تا بر تو آشكار شود).
ترسيمى است بسيار زيبا از حال اين گونه اشخاص كه با ريا و منت و آزار ، خط بطلانبر انفاق خويش ميكشند، پير مرد سالخوردهاى را در نظر مجسم مى كند كه فرزندان خردسال و كوچكى اطراف او را گرفته اند و تنها راه تامين زندگىحال و آينده آنان ، باغ سر سبز و خرمى است با درختان خرما و انگور و ميوههاى ديگر،درختانى كه پيوسته آب جارى از كنارش ميگذرد و زحمتى براى آبيارى ندارد، ناگهانگردباد آتشبارى ميوزد و آن را مبدل به خاكستر مى كند، چنين انسانى چه حسرت و اندوهمرگبارى دارد، حال كسانى كه اعمال نيكى انجام مى دهند و سپس با ريا و منت و آزار آن رااز بين ميبرند، چنين است ، زحمت فراوانى كشيده اند، و در آن روز كه نياز به نتيجه آندارند، همه را خاكستر ميبينند چرا كه گرد باد آتشبار ريا و منت و آزار آن را سوزانده است .
ز سرو قد خورشید جمالش به محفل نخل آتشبار دارم
این یگان ابتدا تحت عنوان «گردان ۱۸۵ توپخانه تهاجمی»، متشکل از سه آتشبار در روز ۱۰ اوت سال ۱۹۴۰ در یوتربوگ در منطقه نظامی شماره ۳ تشکیل شد. اوایل ماه نوامبر همان سال به پروس شرقی منتقل و در براونسبرگ و هایلیگنبایل مستقر شد. آموزش نیروهای یگان در منطقه آموزش نظامی اشتابلاک به اتمام رسید. این یگان روز ۱ ژانویه سال ۱۹۴۱ تحت امر سپاه ۱ از ارتش هجدهم در گروه ارتش ب قرار گرفت. گردان روز ۷ فوریه سازمان‌دهی مجدد شد و به «گردان ۱۸۵ اشتورم‌گشوتس» تغییر عنوان داد.
آرنولت هوبنر روز ۱۴ ژوئن سال ۱۹۱۹ در ستسوبین در پوزن زاده شد. پدرش آموزگار مدرسه بود که با درجه ستوان دوم در جنگ جهانی اول خدمت و هر دو درجه نشان صلیب شوالیه را دریافت کرده بود. آرنولت پس از پایان دوران تحصیل در مدرسه هیندنبورک، خدمت اجباری خود را ماه آوریل سال ۱۹۳۹ در سازمان خدمات کار رایش آغاز کرد. پس از پنج ماه به لوفت‌وافه منتقل شد و در گروهان ۱۳ ساخت‌وساز قرار گرفت. با آغاز جنگ جهانی دوم، با این یگان و دیگر یگان‌های ساخت‌ساز نیروی هوایی در کارزار لهستان خدمت کرد. هوبنر روز ۱۲ آوریل سال ۱۹۴۰ به قوای ضدهوایی منتقل شد. ماه سپتامبر سال ۱۹۴۰ به درجه سرباز دوم ترفیع گرفت و به آتشبار ۳ گردان ۱ هنگ ۳۳ ضدهوایی تخصیص یافت. مابقی سال ۱۹۴۰ و اوایل سال ۱۹۴۱ در هلند مستقر بود. یک دوره کوتاه آموزشی را در مدرسه حرفه‌ای تسلیحات در هاله گذراند. پیش از انتقال آن به شمال آفریقا، به عنوان هدف‌گیر توپ به یگان خود بازگشت.
حدود ساعت یک بعدازظهر نیروهای خیزناوس از پشت خطوط دشمن گذشت و ساعت ۲ بعدازظهر صدای آتشبار توپخانه شنیده شد. در این بین هرگاه که تُرک‌ها سعی کردند حمله کنند، نیروهای جناح راست ما دو گروهان و دو عراده توپ همراهشان از پهلو آتش گشوده و تُرک‌ها مجبور می‌شدند که از نو در مواضع خود پنهان شوند. حال فاصله نیروهای ما با تُرک‌ها حدود یک کیلومتر رسیده بود.>>
گله از آه آتشبار دل ای سینه کمتر کن مگر نشنیده ای آخر تنور گرم، نان دارد؟
حسین ولی‌وند زمانی ۵ فروردین ۱۳۴۲ در شهر اصفهان زاده شد. خانواده وی اصالتا بختیاری می‌باشند. ولیوند طی ۹۶ ماه حضور در جنگ ایران و عراق، مسئولیت‌هایی نظیر فرماندهی آتشبار توپخانه، فرماندهی گردان توپخانه و همچنین فرماندهی تیپ دانشجویان دانشگاه افسری امام علی، فرمانده توپخانه لشکر ۳۰پیاده گرگان؛ معاون آموزش دافوس و فرماندهی دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش را بر عهده داشته‌است.
فلک پیمای بحر آشوب عالم صحن انجم تگ شبه خفتان در پیکان آتشبار بانگ آور
خاک بی‌آتش بننماید گهر عشق و هجران ابر آتشبار ماست