ابومحمد عبدالله بن مقفع

معنی کلمه ابومحمد عبدالله بن مقفع در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اِبْن ِ مُقَفَّع ، ابومحمد عبدالله (ح ۱۰۶-۱۴۲ق /۷۲۴-۷۵۹م )، نویسنده بزرگ و مترجم آثار پهلوی به عربی است، وی در جور فارس، فیروز آباد کنونی به دنیا آمد. ابن مقفع تا زمانی که اسلام نیاورده بود، هم چنان به روزبه نامور بود و ابوعمرو کنیه داشت . پس از تشرف به اسلام ، نام عبدالله و کنیه ابومحمد برگزید، وی یکی از نخستین مترجمان آثار ادبی تمدن های هند و ایرانی به زبان عربی و یکی از آفرینندگان نثر ادبی عربی است. ابن مقفع، با وجود کمی عمر خود آثار گران بهائی را تألیف و ترجمه کرد. ایشان در سال ۱۴۲ق /۷۵۹م در بصره به قتل رسید.
در کتاب های کهن ، زندگی نامه ای که در خور این شخصیت مشهور باشد، نیامده است و نیز تا چندی دو اثر عمده که در واقع تنها منابع مفید درباره اوست و با اندکی تفصیل به شرح گوشه هایی از زندگی اجتماعی و کشمکش های سیاسی او پرداخته اند، در دسترس نخستین محققان نبود. این دو اثر، عبارت اند از انساب الاشراف بلاذری (د ۲۷۹ق ) و الوزراء و الکتاب جهشیاری (د ۳۳۱ق ). گزارش ابن اعثم (د ۳۱۴ق ) با آنکه بر جهشیاری اقدم است ، به سودمندی این دو منبع نیست . با این همه بخش اعظم روایات این دو کتاب ، با انشائی متفاوت و اندکی اختلاف در وفیات الاعیان ابن خلکان گردآمده است و مؤلفان متأخرتر که تقریباً همیشه از او استفاده کرده اند، البته در این بخش از روایات از جاده صواب به دور نیافتاده اند، اما در بیان جزئیات و ربط حوادث به یکدیگر دچار سرگردانی شده اند. نمونه بارز این نقص را در کار گابریلی می توان دید. وی که در ۱۹۳۱-۱۹۳۲م به تألیف مقاله خود دست زد، در درجه اول ، از وفیات ابن خلکان استفاده کرد. سپس توده ای از روایات دست دوم را که غالباً مشکوک و مورد بحث اند به کار گرفت . پس از آن از آثار کسان دیگری چون ابن ندیم ، ابن جوزی ، صفدی ، ابوالفرج اصفهانی و ابن قتیبه بهره جست در ۱۹۵۴م سوردل که دو منبع اساسی مذکور را یافته بود، به تکمیل مقاله گابریلی پرداخت و نظر به توجهی که وی به مسائل تاریخی دارد، توانست از این دو منبع و برخی قرائن تاریخی شرح حال نسبتاً روشنی از ابن مقفع به دست دهد.این نقص ، البته در کتاب های شرقی نیز آشکار است . از جمله ، در مقاله مفصل و ارزنده عباس اقبال آشتیانی جای آن دو منبع خالی است . در شرق ، پژوهش درباره ابن مقفع در حقیقت با همین اثر که در مجله کاوه (برلین ، ۱۹۲۶م ) منتشر گردید، آغاز شد. اقبال علاوه بر منابع معمول عربی ، خاصه وفیات ابن خلکان ، از آثار فارسی کهن ، چون تاریخ طبرستان ابن اسفندیار نیز استفاده کرد، اما او دو منبع اصلی (بلاذری و جهشیاری ) و چندین اثر دیگر را که بعدها منتشر شد، ندیده بود. از این رو، به رغم شیوه نیکو در کار تحقیق و بهره گیری از پژوهش های خاورشناسان ، کار او چنانکه مینوی اشاره می کند، از نقص خالی نماند. کتاب ابن المقفع خلیل مردم بک که ۴ سال بعد (۱۹۳۰م ) چاپ شد، چیز عمده ای بر اطلاعات گذشت نیافزود. در ابن المقفع محمد سلیم الجندی (۱۹۳۶م ) اطلاعات جدید اندک است ، اما تحلیل زندگی و آثار ابن مقفع آغاز می گردد. عبداللطیف حمزه عمده ترین منابع و نیز کتاب اقبال و منابع فارسی او را دیده و شرح حال نسبتاً خوبی ، همراه با تحلیل ها و اظهار نظرهای شخصی فراوان ارائه داده است (۱۹۳۷م ) و ضمناً به آثار او نیز پرداخته است ، اما بحث های جانبی در اثر او بیش تر است .در مقاله مفصل محمد کردعلی (۱۹۴۸م )، اظهار نظرهای نویسنده بیشتر جلب توجه می کند. کتاب ابن المقفع عمر فروخ (۱۹۴۹م ) سخن تازه ای ندارد. حنا فاخوری در کتابش ، تاریخ ادبیات ، مقاله ای دارد که با اندکی تغییر در کتاب ابن المقفع او (۱۹۵۷م ) تکرار شده است . محمد غفرانی خراسانی ، ابن مقفع را موضوع رساله فوق لیسانس خود قرار داد و در ۱۹۶۵م کتابی منتشر ساخت که بی گمان بهترین کتابی است که تاکنون در شرق ، درباره ابن مقفع تألیف یافته است . وی توانسته است تقریباً همه منابع نو و کهنه عربی و فارسی را بررسی کند و به شیوه خود و برحسب نظرات و اعتقادات خود، آنها را در بوته نقادی افکند. شهامت او، با توجه به این که کتابش در مصر چاپ شده ، در ردّ نظرات مشاهیری چون طه حسین و عزّام در خور توجه است .
زندگی نامه
نام پدر ابن مقفع در واقع داذویه بود، هرچند که گاه ، داذویه به داذبه تحریف شده است . ابن ندیم نام اسلامی پدر او را مبارک ذکر کرده که گویی ترجمه عربی روزبه است ، اما زبیدی در تاج العروس او را داذجشنش (داد گشنسب ) خوانده ، با اینهمه مینوی معتقد است که نام عبدالله ، پیش از مسلمان شدن ، داذبه بوده که به روزبه تصحیف گشته است . پدرش نیز داذجشنس (داذگشنسپ که مخفف آن داذویه است ) نام داشته است . داذویه که از اعیان و اصیل زادگان فارس بود، زمانی که حجاج بن یوسف بر عراق حکم می راند، از جانب وی مأمور خراج فارس شد، اما در کار اموال ، ناروایی کرد و حجاج او را چندان شکنجه داد تا دستش «مقفع » (ناقص و تُرنجیده ) گشت . گاهی ، به جای حجاج ، نام خالد بن عبدالله قسری را آورده اند و مأمور عذاب او را نیز یوسف بن عمر ثقفی خوانده اند، اما نتیجه روایت در هرحال یکی است . کلمه «مقفع » لقبی برای داذویه شد و فرزندش روزبه ، ابن مقفع خوانده شد. ابن مقفع تا زمانی که اسلام نیاورده بود، همچنان به روزبه نامور بود و ابوعمرو کنیه داشت . پس از تشرف به اسلام ، نام عبدالله و کنیه ابومحمد برگزید. (درباره قرائت دیگر لفظ مقفع به آدرس ها رجوع کنید ).
← دوران کودکی
از عوامل عمده قتل ابن مقفع یکی ماجرای سفیان است که دیدیم به قصد حکومت شاپور آمد و با نیرنگ ابن مقفع شکست خورد و گریخت . عامل دوم ، فرزندان علی بن عبدالله بن عباس ، یا عموهای خلیفه منصوراند که ابن مقفع در خدمت شان می زیست . یکی از آنان که عبدالله نام داشت ، برخلاف دستور سفاح که خواسته بود پس از او با منصور بیعت کند، سر به شورش برداشت و به امید خلافت ، چندین سال بر حران و نصیبین و حلب و چندین جای دیگر حکم راند. عاقبت ، ابومسلم به فرمان منصور، در نصیبین به جنگ او رفت . کار او ۱۵ ماه به درازا کشید، تا سرانجام عبدالله شکست خورد و نزد برادرش سلیمان که حاکم بصره بود، پنهان شد (۱۳۷ق /۷۵۴م )، اما ابومسلم شکست خوردگان را امان داد و دست از آنان کشید. فرزندان علی چندی در بصره آرام زیستند، به خصوص که ابومسلم هم در ۱۳۷ق به قتل رسید و عبدالله هم در ۱۳۸ق با منصور بیعت کرد، اما منصور هرگز از جانب آنان آسوده خاطر نبود و اصرار داشت که ایشان ، عبدالله را نزد او بفرستند. سلیمان و برادرانش از خلیفه زینهار نامه ای خواستند تا مطمئن شوند که جان برادرشان در امان خواهد بود.
← روایت جهشیاری و بلاذری
...

جملاتی از کاربرد کلمه ابومحمد عبدالله بن مقفع

سپاه نباته در شهرها و مناطق مختلفى از ايران با سپاهيان عبدالله بن معاويه درگيرشدند و آنان را به شكست و عقب نشينى وادار ساختند.
پس محمد بن ابى بكر، عايشه را به شهر بصره برد و در سراى عبدالله بن خلفالخزاعى فرود آورد.

69- ابو خبيب عبدالله بن الزبير قرشى ، مادرش اسماء دختر ابوبكر و خواهرعايشه بود. عايشه ، عبدالله را بسيار دوست مى داشت . فرزند زبير از دشمنان سر سخت اهل بيت به حساب مى آمد و امام (ع ) درباره او فرمود: زبير از ما اهل بيت به حساب مى آمد، تا آنگاه كه فرزندش عبدالله بزرگ شد و سرى تو سرها درآورد. عبدالله مشوق پدرش در جنگ با على در جنگ جمل بود و او را تحريك مى كرد. او پس از شهادت امام حسين (ع ) در كربلا، در مكه بااعلام استقلال ، علم مخالفت با يزيد را برافراشت و ادعاى خلافت كرد، تا اينكه سرانجام حجاج در سال 73 هجرى با تصرف مكه او را به قتل رسانيد. اصحاب صحاح 33 حديث از او روايت كرده اند. شرح حالش در اسدالغابه ،و داستان جمل در كتاب نقش عايشه ، و جوامع السيره ص 281 آمده است .

ابن شهراشوب ، از ابوالهيثم بن تيهان و عبدالله بن رافعنقل كرده است : طلحه و زبير نزد امير مؤ منان آمدند و عرضه داشتند: هرگز عمر نسبت به تقسيم بيت المال با ما چنين رفتار نمى كرد. حضرت فرمود: پيامبر صلى الله عليه و آله چه مقدار به شما مى داد؟ آن دو ساكت شدند و چيزى نگفتند. حضرت فرمود: آيا پيامبرصلى الله عليه و آله به طور مساوى بين مسلمانان قسمت نمى كرد؟ گفتند: آرى . امام فرمود: آيا به نظر شما پيروى از سنت رسول خدا برتر است يا از سنت عمر؟

گفته ماءمون و شيخ مفيد مى رساند كه عبدالله بن جعفر و عبدالله بن عباس ‍ را راوياناضافه كرده اند، زيرا ماءمون و نيز شيخ مفيد قاطعانه منكرند كه پيامبر صلى الله عليه و آله با كودكى جز حسنين عليهماالسلام بيعت كرده باشد و اين كه آن را در مقام احتجاج و استدلال آورده اند، دليل بر اين است كه مساءله در آن زمان مسلم و قطعى بوده وآنچه كه در روايت اخير آمده ، بعدها اضافه شده است .

در قرآن فعلی—موسوم به مصحف عثمان—هیچ اشاره مستقیمی به علی نشده است. روایت رسمی اهل سنت این است که قرآن بی کم و کاست تا زمان عثمان و بر اساس آنچه محمد به مؤمنان گفته بود، تدوین شده بود و مصحف‌های موازی از بین رفته بودند. با این وجود، تردید دربارهٔ کامل بودن قرآن حداقل تا آغاز قرن چهارم هجری—تسلط آل بویهٔ شیعه بر دستگاه خلافت—در بسیاری از جریان‌های اسلامی دیده می‌شود. این تردیدها منحصر به شیعیان نبوده—چنان‌که بعضی از صحابه، خوارج و حتی اندیشمندان معتزلی هم بدان باور داشتند—اما بیشترین تردیدها از جانب شیعیان بوده است؛ لذا حداقل تا قرن چهارم هجری، مصحف‌های دیگری—از جمله مصحف علی و مصحف عبدالله بن مسعود—که تفاوت‌های شگرفی با مصحف عثمان داشته‌اند، رایج بوده‌اند.
زبير بيست فرزند داشت ، معروف ترين و بزرگ ترين آنها عبدالله بن زبير بود كهدر سال 64 هجرى در مكه ادعاى خلافت كرد، سرانجام درسال 73 هجرى در مكه توسط سپاه عبدالملك (پنجمين خليفه اموى ) محاصره شد و بههلاكت رسيد، او گرچه با بنى اميه دشمن بود و با آنها مى جنگيد ولى با على (ع ) وآل على (ع ) نيز دشمنى مى كرد، تا آن جا كه امام على (ع ) او را (مشئوم ) (بدسرشت )خواند و فرمود:
30 - تجديد سيف الجهاد لمدعى الاجتهاد، تاءليف ، عبدالله بن لطيف شافعى .

امام سجاد - عليه السلام - در يكى از اين دوران ها دشوار، امامت امت را بر عهده داشت اما انبوه مشكلات و دشواري ها و نابساماني هاى سياسى - اجتماعى كه در فتنه عبدالله بن زبير وسختگيري هاى وى بر بنى هاشم ونيز هجوم مسلم بن عتبه به مدينه و... رخ داد، هيچ يك سبب نشد تا امام به طور كلى از تربيت و تعليم شاگردان بازمانده و روح تشنه امت را از معارف ناب الهى خويش محروم سازد!

پيشگوئى حضرت امير عليه السلام در مورد شكسته شدن حريم خانه خدا توسط سرداربه تحقق پيوست و حرمت كعبه معظمه دو بار توسط عبدالله بن زبير شكسته شد، بار اول وقتى او بعد از شهادت سيدالشهداء و واقعه حره مدعى خلافت شد، سپاه شام به فرماندهى حصين بن نمير به مكه يورش برد و عبدالله بن زبير به خانه خدا پناه برد،و سپاه شام منجنيق ها را اطراف خانه خدا نصب كردند و با پرتاب سنگ خانه خدا راتخريب و با آهن آن را سوزاندند.(250)