حسینقلی همدانی

معنی کلمه حسینقلی همدانی در لغت نامه دهخدا

حسین قلی همدانی. [ ح ُ س َ ق ُ هََ م َ ] ( اِخ ) درجزینی نجفی ، فقیه اصولی بود و درکربلا 1311 هَ. ق. 1893/ م. درگذشت. تألیفاتی داردکه در اعیان الشیعه ج 27 ص 109 یاد شده است. ( معجم المؤلفین ) ( ذریعه بنام کتابهایش ) ( معجم المطبوعات ).

معنی کلمه حسینقلی همدانی در فرهنگ فارسی

درجزینی نجفی فقیه اصولی بود و در کربلا درگذشت

معنی کلمه حسینقلی همدانی در دانشنامه آزاد فارسی

حسینقلی همدانی (همدان ۱۲۳۹ـ کربلا ۱۳۱۱ق)
از اکابر عرفا و اخلاقیون معاصر ایرانی. در کودکی شبانی می کرد. چندی در تهران به آموختن علوم معقول پرداخت. آن گاه به نجف رفت و به درس شیخ انصاری حاضر شد. در سلوک، دست ارادت به آقا سید علی شوشتری داد و سرانجام خود بزرگ ترین استاد اخلاقِ حوزۀ نجف در دورۀ اخیر شد. جمعی از بزرگان، به ارشاد او به مراتبی بلند دست یافتند. آقا بزرگ ساوجی تهرانی، میرزا ابوالقاسم معین الغربا، آقا سید احمد اصفهانی، شیخ محمد بهاری و آقا سید مرتضی کشمیری درشمار تلامیذ اویند و آقا سید احمد کربلایی طهرانی را وصی و نایب او دانسته اند. مدفن او در حرم آستانۀ حسینی در کربلاست.

جملاتی از کاربرد کلمه حسینقلی همدانی

سید احمد موسوی حائری کربلایی تهرانی، فرزند سید ابراهیم موسوی تهرانی (زادهٔ ۱۲۸۰ق، کربلا) تحصیلات ابتدایی را در کربلا و سپس سامرا در محضر میرزای بزرگ و آنگاه در نجف ر محضر آخوند خراسانی دنبال کرد و به اجتهاد رسید. وی در نجف به جمع شاگردان حسینقلی همدانی پیوست. کربلایی ۲۷ شوال ۱۳۳۲ق در نجف از دنیا رفت و همان‌جا دفن شد.
سید احمد کربلایی تهرانی (۱۲۸۰، کربلا - ۱۳۳۲ق، نجف)؛ از فقها و عرفای بزرگ شیعه در قرن چهاردهم قمری و از اعاظم شاگردان ملا حسینقلی همدانی در عرفان بود. سید علی قاضی و سید جمال‌الدین گلپایگانی از شاگردان عرفانی وی بودند.
سید علی شوشتری (۱۲۲۲ ق، شوشتر - ۱۲۸۳ ق، نجف) از عالمان و عارفان شیعه و از نوادگان سید نعمت‌الله جزایری است. برخی او را سرحلقه سلسله عارفان شیعه نجف می دانسته و ملا حسینقلی همدانی برجسته‌ترین شاگرد می دانند.
در اخلاق و سلوک نیز از مجالس عرفانی ملا حسینقلی همدانی (م ۱۳۱۱ ق.) بهره برد؛ از دیگر اساتیدش حسین حاج میرزا خلیل و حاج آقا رضا همدانی بودند.
۱۰- چندین مقاله که به کنگره‌های: شیخ مفید در قم، دائرةالمعارف فقه اسلامی در قم، کتاب و کتابداری آستان قدس رضوی در مشهد، کنفرانس فرهنگ و تمدن اسلامی در تهران، شیخ انصاری در قم و کنگره ملا حسینقلی همدانی در همدان، کنگره علامه مجلسی در اصفهان، کنگره فیض‌الاسلام در اصفهان و برخی کنگره‌های دیگر در ایران و خارج از ایران مثل ایتالیا چاپ و منتشر شده‌اند.
بعد از درگذشت آخوند ملاحسینقلی همدانی، در میان سیصد تن از شاگردانش، سید احمد کربلایی و محمد بهاری دو شاگرد مبرز وی راهش را ادامه دادند و بدنبال بیماری محمد بهاری و ترک نجف و بازگشتش به ایران، کربلایی یگانه مربی بزرگ عرفان در نجف و وصی عرفانی استادش ملا حسینقلی همدانی بود.
شیخ محمدباقر مجتهد نجم‌آبادی(درگذشت ۱۳۰۷ ه‍.ش) از شاگردان ملا حسینقلی همدانی در حوزهٔ علمیهٔ نجف اشرف.