دیاربکر
معنی کلمه دیاربکر در لغت نامه دهخدا

دیاربکر

معنی کلمه دیاربکر در لغت نامه دهخدا

دیاربکر. [ ب َ / رِ ب َ ] ( اِخ ) نامی است که بر آمد = أمد [ م ِ] قدیم اطلاق گردد و از جهت اینکه دیوار و ساختمانهای شهر از سنگ بازالت سیاهرنگ ساخته شده ترکها آن را «قره آمد» خوانند. دیاربکر ناحیه ای است در قسمت شمالی الجیره ( بین النهرین ) ( در جنوب ترکیه ) مشتمل بر سرزمینهای دو طرف رود دجله از سرچشمه آن تا منطقه ای که جریانش از امتداد غرب به شرق به امتداد جنوب شرقی منحرف میشود. نامش بمناسبت قبیله بکربن وائل است که در قرن اول هَ.ق. به این ناحیه مهاجرت کردند شهرهای عمده اش آمد یا دیاربکر، میافارقین ، حصن کیفا و ارزن بود. تاریخ عمومی آن همان تاریخ الجزیره ( بین النهرین ) است. از 230 بعد از میلاد از آن مهاجرنشینهای رومی بود. شاپور دوم ساسانی آن را تصرف کرد. در زمان خلافت عمر این ناحیه بدون مقاومت تسلیم عیاض بن غنم الفهری ( 19 هَ.ق. - 640 م. ) گردید. رومیها در 347 هَ.ق. 958 م. آن را پس گرفتند. در حدود 368 هَ.ق. به دست آل بویه افتاد. در زمان ملکشاه سلجوقی جزء امپراطوری سلاجقه گردید و پس از مرگ وی ( 485 هَ.ق. ) تجزیه شد وسلسله های مستقلی از ترکمانان ( از احفاد ابوعلی بن نیسان ) بر نواحی مختلف آن فرمانروائی کردند که مهمترین آنها سلسله ارتقیه بود که صلاح الدین ایوبی آنان را تقویت میکرد و سرانجام امیرتیمور با حیله آن را تصرف نمود و مدتی در حوزه تسلط قره یوسف باقی ماند تا در 908 هَ.ق. تحت اشغال سپاهیان شاه اسماعیل اول صفوی بود. و در ( 921 یا 922 هَ.ق./ 1515 یا 1516 م. ). پس از حادثه چالدران عثمانیها ( در زمان سلطان سلیم اول ) آن را گرفتند و دیاربکر ولایتی از امپراطوری عثمانی گردید و از آن پس نام «آمد» به دیار بکر مبدل گردید. و هنوز باروهای عالی آن که از بازالت سیاه و غالباً در قرن چهارم میلادی بوسیله قسطنطین اول و ژوستی نین ساخته شده است باقی است. شهر دیاربکر، کرسی ولایت دیاربکر از مراکز تجارتی و صنعتی است و در حدود 345300 تن سکنه دارد اما جمعیت دیاربکر درگذشته پیوسته در حال تغییر بوده است لذا جغرافی نویسان تعداد سکنه آن را مختلف نوشته اند. اکثر ساکنان دیاربکر مسلمانان ترک و کردند و مسیحیان ، یونانی ، ارمنی و آسوری دراین منطقه رفته رفته در میان اکثریت مستهلک شده اند و در این شهر آرامگاه خالدبن الولید و مورخ ایرانی ملاعزیز مصلح الدین لاری در نزدیکی شیخ رومی قرار دارد. رجوع به دائرة المعارف اسلامی و دائرة المعارف فارسی و ترجمه سرزمینهای خلافت شرقی لسترنج ص 94، 93 شود.

معنی کلمه دیاربکر در فرهنگ فارسی

شهر ی در ترکیه واقع در ساحل دجله ۱٠۲/۶۵۳ سکنه .صنایع نساجی .
نامی است که بر آمد قدیم اطلاق گردد .

معنی کلمه دیاربکر در دانشنامه عمومی

دیاربکر یا آمِد ( به ترکی: Diyarbakır، به کردی: Amed - ئامه د/ ئامێد، به آشوری: ܐܡܝܕ ) شهری کردنشین در جنوب شرقی کشور ترکیه و مرکز استان دیاربکر این کشور است. زبان حدود ۸۵٪ مردم این شهر کردی کرمانجی و کردی زازاکی است.
دیاربکر از قدیم شهر مهم و عمده ای در جنوب شرقی ترکیه بود که در بستر و جلگه های رودخانه دجله واقع بود و مرکز استان دیاربکر بود. در سرشماری رسمی سال ۲۰۱۶، ایالت دیاربکر ۲٬۱۲۸٬۹۵۸ نفر جمعیت داشت. در سال ۲۰۱۸، شهر دیاربکر ۱٬۷۲۳٬۳۹۶ نفر جمعیت داشت. دیاربکر یکی از بزرگ ترین شهرهای کردنشین ترکیه و جهان است که در منطقه آناتولی جنوبی واقع شده است.
شهر دیاربکر دارای برج و باروی تاریخی استواری است که در زمان های قدیم به عنوان پادگان لشکریان عثمانی برای نبرد با لشکر ایران بکار می رفته است. ایرانیان، عرب ها، ترک ها و مغول ها در دوره های گوناگون بر این شهر و باروهای آن فرمان رانده اند.
شهر دیاربکر دارای برج و باروی تاریخی استواری است که مربوط به دوره امپراتوری روم شرقی است. نام دیار بکر یا سرزمین بکر از زبان عربی مشتق شده و به عرب های قبیله بکر بن وائل اشاره می کند که در اوایل آمدن اسلام در قرن هفتم میلادی در این منطقه سکنا گزیدند. از گذشته در داخل ترکیه، دیار بکر بخاطر هندوانه های بزرگش شناخته شده بوده است.
دیاربکر قبلاً پایتخت منطقه دیار بکر در پادشاهی آشور از قرن سیزدهم قبل از میلاد تا قرن ۷ قبل از میلاد ( ۶۱۲ ) بوده است. در جنگی که بین نیروهای آشور و ماد در سال ۶۱۲ قبل ازمیلاد انجام گرفت بر اثر شکست آشور از ماد منطقه دیار بکر نصیب ماد گردید. از سال ۶۱۲ قبل از میلاد مسیح این منطقه به طرف شرق و جنوب دیار بکر امروزی ماد اداره شده است، این منطقه بعداً در سال ۶۶ قبل از میلاد مسیح یک ایالت امپراتوری روم شد.
وقتی که این منطقه تحت استیلای امپراتوری روم شرقی بود به این شهر آمیدا گفته می شد. کلمه آمید از منابع آشوری گرفته شده که نشان از مرکز استقرار رئیس کلیسای خاورزمین و بنابراین اساس آشوری/سوری دارد و شماری از سران و دین شناسان معروف را پرورش داده است، برخی از آن ها در کلیسای مریم مقدس دفن شده اند. تعداد زیادی از بقایای انسانی در کلیسا مانند استخوان های توماس از حواریون مسیح و تابوت یعقوب مقدس وجود دارد ( ۵۲۱ )
معنی کلمه دیاربکر در فرهنگ فارسی
معنی کلمه دیاربکر در دانشنامه عمومی
معنی کلمه دیاربکر در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه دیاربکر

معنی کلمه دیاربکر در دانشنامه آزاد فارسی

دیاربَکْر
شهر و ولایتی در جنوب شرقی جمهوری ترکیه، در حوضۀ رود دجله. ارتفاع آن از سطح دریا ۶۵۰ متر است. آب وهوای خشک و نسبتاً گرم دارد. بلندترین کوه آن، آق داغ، ۲,۵۳۱ متر ارتفاع دارد. منابع اقتصادی آن کشت غلات و حبوبات و گیاهان صنعتی، دامداری، فرآوری مواد غذایی و استخراج معادن سرب، آهن، روی و نفت است. نام دیاربکر در متون قدیم، آمِد بوده است. گویند چون قبیلۀ عرب بکر بن وائل در این دیار سکونت گزید، آن جا را دیاربکر خواندند. آمِد شهری باستانی بود با طرحی رومی که ساکنان آن را رومیان، یونانیان، و سُریانیان تشکیل می داد. شهر آمِد به سبب موقعیت ممتاز بر سر راه کاروان های تجاری غرب آناتولی و شمال بین النّهرین مورد توجه شاهان ساسانی بود. در ۳۶۰م شاپور دوم ساسانی بر یولیانوس مُرتَّد، امپراتور روم، پیروز شد و آمِد را به قلمرو ایران افزود. شاپور، مردم آمد را، که صنعتگرانی ماهر بودند، به شوش تبعید کرد. سپس قُباد اول (۴۸۷ـ۵۳۱م) در نبردی خونین، که در آن بیش از ۵۰هزار سرباز ایرانی کشته شدند، شهر آمد را فتح کرد؛ اما رومیان شهر را بار دیگر پس گرفتند. در ۶۰۵م خسروپرویز آمد را دوباره فتح و تاراج کرد؛ اما هِراکلیوس (هِرقِل) توانست آمد را دوباره پس بگیرد. از آن پس، آمد در قلمرو روم باقی ماند. در ۴۶۴ق، اَلپ اَرسلان سلجوقی بر آن جا مسلط شد و امیرتیمور گورکانی در ۷۹۶ق شهر را فتح کرد. اوزون حسن، مرکز حکومت آق قویونلو را از آمِد به تبریز منتقل کرد. شاه اسماعیل صفوی در ۹۱۳ق شهر را به تصرف خود درآورد و سرانجام بعد از جنگ چالدران، دیاربکر برای همیشه ضمیمۀ قلمرو عثمانی شد. آمد، میافارقین، حصن کیفا، و ارزن از شهرهای عمدۀ آن به شمار می روند. آثار تاریخی آن عبارت اند از دژ دیاربکر، که به فرمان امپراتور قسطنطین اول ساخته شد؛ اولو جامع، از کهن ترین مسجدهای ترکیه؛ مسجد علی پاشا (کار معمار سنان)؛ و قصر آتاتورک. از این شهر برخی شاعران و مؤلفان فارسی نویس برخاسته اند، که از آن جمله اند: شریفی آمدی، درویش خلیلی، خلیفۀ آمدی، و سلیمان نظیف.

جملاتی از کاربرد کلمه دیاربکر

در شمال دیاربکر، بود سخن می‌گوید، سال‌های اولین قتلعام مسیحیان و خصوصاً ارمنیان در زمان پادشاهی عبدالحمید دوم بود.
در بیانیه‌ای رسمی، وزیر ورزش و جوانان، محمود قاساپوغلو، اعلام کرد که همهٔ مسابقات قهرمانی کشور تا زمان اطلاع‌رسانی بیشتر، فوراً به حالت تعلیق در خواهد آمد. وزیر آموزش ملی، محمود اوزر، دستور تعطیلی یک هفته‌ای تمام مدارس در کشور را صادر کرد، که بعداً به دو هفته تمدید شد. در آدانا، صدای فریاد مردم از زیر آوار شنیده می‌شد. جرثقیل‌ها و تیم‌های اورژانس در دیاربکر در یک ساختمان حضور یافتند.
ایده شاه عباس حمله دریایی اسپانیا به قبرس و سپس پیاده شدن در سواحل سوریه و تصرف حلب بود (چون صادرات ابریشم ایران در حلب انجام می شد). همزمان ایرانیان نیز در آناتولی به سمت دیاربکر پیشروی کنند. اسپانیا برای قبولی هر دو پیشنهاد، به عنوان پیش شرط، بر بازگرداندن بندر گمبرون (بندر عباس)، بحرین و قشم تاکید کرد که ایران در سال‌های قبل آن‌ها را پس گرفته بود؛ اما این برای شاه عباس قابل قبول نبود. شرلی در نهایت پس از پنج سال تلاش موفق به مذاکره با اسپانیا نشد. او در ماه مارس سال ۱۶۲۲م اسپانیا را ترک و در دسامبر ۱۶۲۳م به لندن آمد.
وی پس از پایان دانشگاه به عنوان کارمند در دیاربکر واقع در جنوب شرقی ترکیه مشغول به کار شد.
اورسیسینوس پس از ویرانی آمیدا ( دیاربکر امروزی، ترکیه ) در سال ۳۵۹ پس از میلاد توسط ایرانیان برکنار شد، که رسماً به خاطر آن سرزنش شد.
بسياري معتقدند مجموع طوايف ارکوازی اصالتاً کرد ترکیه و کرمانج هستند و از محدوده جنوب شرقی ترکیه (وان) و دیاربکر به ایلام مهاجرت کرده‌اند.تلفظ برخی از جملات کرمانجی نظیر: خوازم، زارو،منال ، ورد و برخی دیگر از واژه‌های کرمانجی گویای این مسئله است.  مردمان هزاره کرد هستند اما با توجه به اینکه ایل ارکوازی شامل ۱۲تا۱۸ طایفه اصلی و ۱۶طایفه کوچک(هورده کو)میباشد.تنوع قومیتی به طور اقلیت وجود دارد، نژادهای را طوایف مختلف این ایل را به کرمانج‌های دیاربکر کردستان ترکیه، کلهرها، لک‌ها،و یا بومیان کرد ساکن منطقه ایلام نسبت می‌دهند.[نیازمند منبع]
مهمان پیری شدم در دیاربکر که مال فراوان داشت و فرزندی خوبروی.
او یکی از بنیانگذاران انجمن حقوق بشر دیاربکر و نماینده ترکیه در بنیاد حقوق بشر ترکیه است. او چندین بار برای فعالیت‌های قانونی خود محکوم شده‌است. در سال ۱۹۹۴، او به اتهام «توهین به قوه قضاییه» به اتهام «محکوم کردن قوه قضاییه» محکوم شد. از سال ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۵، شش تن از دوستان و همکارانش بخاطر فعالیت‌های حقوق بشری کشته شدند.
دیاربکر مهم‌ترین شهر کردنشین ترکیه، به عنوان پایتخت کردستان ترکیه شناخته می‌شود. در ادبیات سیاسی ترکیه، از این شهر به عنوان قلعه پ‌ک‌ک یاد می‌شود.
از (کربلا) راهی (بغداد) شده به‌طور بسیار جالب آن را توصیف می‌کند، سپس از بغداد راهی (تبریز) شده که پایتخت سلطان خدابنده بوده‌است؛ و شهرهای آن ناحیه را یکی پس از دیگری توصیف نموده، و دوباره به بغداد برمی‌گردد و از آنجا به دیاربکر رفته و بار سوم به بغداد برگشته و از آنجا برای دومین بار عازم حج شده‌است.