دموگرافی

معنی کلمه دموگرافی در لغت نامه دهخدا

دموگرافی. [ دِ مُگ ْ / م ُ گ ِ ] ( فرانسوی ، اِ ) جمعیت شناسی. علم تحقیق در جمعیت های انسانی ، خاصه از لحاظ کمی. لفظ دموگرافی نخستین بار در کتاب مقدمات آمار انسانی یا دموگرافی تطبیقی ( 1855 م. ) از آشیل گیار ( 1799 - 1876 م. ). طبیعیدان و جمعیت شناس فرانسوی دیده می شود، اما کارهایی در این موضوع از ایام قدیمتر سابقه داشته است. علم دموگرافی به سبب توسعه و تعمیم سرشماری و آمارگیری و دفاتر آماری سجل احوال ، از آغاز قرن 19 م. متزایداً توسعه یافت ، ولی از حدود آمار کمّی جمعیت تجاوز نکرد. کتله دامنه آنرا بسط داد، و برتیون آنرا به صورت علمی مستقل بنیان نهاد. حالیه دو نوع دموگرافی تشخیص می دهند: دموگرافی کمّی که با استفاده از سرشماریها و آمارهای سجل احوالی و پرسشنامه های خاص به بحث در پدیده های دموگرافیایی ( رقم جمعیت ، ساختمان جمعیت برحسب سن و جنس و غیره ، نسبتهای درصد ازدواج و ولادت و مرگ ) می پردازد، و دموگرافی کیفی که در آن از دخالت عوامل زیست شناختی و اقتصادی و اجتماعی و فکری در تغییرات کمّی جمعیت بحث می شود. ( از دائرةالمعارف فارسی ).

معنی کلمه دموگرافی در فرهنگ فارسی

جمعیت شناسی . علم تحقیق در جمعیت های انسانی .

معنی کلمه دموگرافی در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:جمعیت شناسی

جملاتی از کاربرد کلمه دموگرافی

واژهٔ «دموگرافی» را نخستین بار یک نویسندهٔ فرانسوی به نام: آشیل گیارد در سال ۱۸۵۵ م. در کتاب اصول آمار انسانی یا دموگرافی تطبیقی به‌کار برد و گفت:
«تاریخ طبیعی و اجتماعی نوع بشر با شناسایی ریاضی دربارهٔ جمعیت و حرکات و وضع جسمانی و بدنی و عقلانی و اخلاقی آن در دموگرافی باید مورد بررسی قرار گیرد.»
در مهر ۱۳۹۸ همزمان با حمله نظامی ترکیه به کردستان سوریه، روند سوسیالیستی کومله با انتشار اطلاعیه‌ای ضمن هشدار نسبت به پاکسازی قومی کُردها توسط ارتش ترکیه و تغییر دموگرافی منطقه، این حمله را نتیجۀ خیانت آمریکا به کُردها و تلاش ترکیه برای رها کردن خود از بحران‌های داخلی دانست و خواستار اتحاد کُردها در برابر حملات حکومت ترکیه شد.
به لحاظ دموگرافی تاریخی، شهر سهرورد از توابع استان زنجان یک شهر کُردنشین و اهل سنت بوده که امروزه زبان کُردی در این شهر جای خود را به زبان ترکی داده‌است.