گل خراسانی

معنی کلمه گل خراسانی در لغت نامه دهخدا

گل خراسانی. [ گ ِ ل ِ خ ُ ] ( ترکیب وصفی ،اِ مرکب ) گلی است که آنرا بریان کرده خورند و به عربی طین مأکول و طین نیشابوری خوانند و آن بغایت سفید میباشد و بشیرازی گل سفید گویند، منع قی کردن کند.( برهان ) ( آنندراج ). گل سپید که جهت دفع قی و آشوب دل آنرا خورند. ( ناظم الاطباء ). طین خراسانی. ( دزی ).

معنی کلمه گل خراسانی در فرهنگ فارسی

گلی است که آنرا بریان کرده خورند و بعربی طین ماکول و طین نیشابوری خوانند و آن بغایت سفید میباشد و بشیرازی گل سفید گویند منع قی کردن کند .

جملاتی از کاربرد کلمه گل خراسانی

ولی یک شرط باشد اندرین کار که گوینده خراسانی نباشد
بهر آن تا زین شرف خالی نماند عقل و روح نام کردند آسمان‌ها را خراسانی دگر
مونت‌استوارت الفنستون رئیس هیئت سفارت انگلیس در قلمرو پادشاهی درانی در سال ۱۸۰۸ میلادی در کتاب خود با نام «سلطنت کابل» می‌نویسد که افغانان کشور خویش را خراسان خطاب می‌کنند و خود را خراسانی می‌خوانند. او همچنین می‌نویسد که خان بهاولپور (اکنون در پاکستان واقع است) اولین رعیتی است که الفنستون دیده و خود را خراسانی خطاب کرده است. با همه این توصیفات الفنستون نام خراسان را برای این کشور شایسته نمی‌داند و معتقد است که نام افغانستان را که دولت قاجار (با مشاوره سفیر انگلیس) بر این سرزمین نهاده‌ برای این کشور مناسب‌تر است و او طرفدار کاربرد و تعمیم همین نام برای این کشور است.
دو درویشِ خراسانی مُلازمِ صحبتِ یکدیگر سفر کردندی. یکی ضعیف بود که هر به دو شب افطار کردی و دیگر قوی که روزی سه بار خوردی.
از بندگان شاه خراسانی شمس هدی رضا سر ابرارم
در سدهٔ دهم هجری (شانزدهم میلادی) سالورهای خراسانی ساکن بلخان بودند.
همچو پولاد خراسانی بود شعر «بهار» گرش برگیرد ز خاک و برکشد شاه زمین
آن خراسانی این دگر را گفت ای شده با همه مرادی جفت
شنیدم خراسانی‌یی بود چست به بغداد شد چون شدش کار سست
بابک خُرَّمدین (درگذشتهٔ صفر ۲۲۳ / ژانویهٔ ۸۳۸)، رهبر اصلی مبارزان ایرانی علیه سلطهٔ خلافت عباسی و رهبر جنبش خرمدینان بود که پس از مرگ ابومسلم خراسانی، بر خلافت عباسی شورید.قیام بابک خرمدین خواستار بازگشت عزت و شکوه گذشته ایرانیان بود و به غرب و مرکز ایران سرایت نموده و پس از بیست سال با خیانت شکست خورد. این قیام نشانگر تداوم احساسات و دلبستگی ایرانیان نسبت به سرزمین و نیاکان خود بود.
لفظ تومان بارها در نوشته‌های تاریخی آمده‌است و بر حسب ارزش پول هر منطقه انواع مختلفی داشته‌است مانند تومان خراسانی، تومان تبریزی، تومان عراقی (عراق عجم یا مناطق مرکزی ایران امروزی) و غیره.
به خراسان فتد صفاهانی به صفاهان رود خراسانی
و از ایشان بود ابوبکر محمّدبن موسی الواسطی، باصل خراسانی بود و از فَرْغانه، صحبت جنید کرده بود و آن نوری، عالمی بزرگوار بود و بمرو نشستی و وفاة وی آنجا بود پس از سیصد و بیست.
مرتضی گودرزی (زادهٔ ۱۷ اردیبهشت ۱۳۵۸ در قوچان) آهنگساز، محقق، نوازندهٔ دوتار خراسان وخوانندهٔ موسیقی سنتی ایرانی که بیشتر بر روی موسیقی محلی شمال خراسان تمرکز دارد. او طراح و سازندهٔ «دوتار معاصر» است و هم‌اکنون در تهران و کرج به آموزش دوتار و آواز خراسانی مشغول است.