گذرگاه اب
جملاتی از کاربرد کلمه گذرگاه اب
در ۲۶ ژوئیه ۱۹۵۶، ناصر در اسکندریه سخنرانی کرد و ملی کردن کانال سوئز را اعلام کرد تا به وسیلهٔ آن هزینههای ساخت سد اسوان را پس از قطع حمایت مالی آمریکا و بریتانیا تأمین کند. در خلال این سخنرانی، ناصر امپریالیسم بریتانیا را محکوم کرد و اضافه کرد که بریتانیا با تصاحب سود این کانال، حق مردم مصر را در این گذرگاه آبی پایمال کرده درحالی که ۱۲۰٬۰۰۰ مصری در راه ساخت آن جان باختهاند. این حرکت از لحاظ قانونی خلاف تفاهمنامهٔ بینالمللیای بود که ناصر ۱۹ اکتبر ۱۹۵۴ با بریتانیا امضا کرده بود. با وجود این ناصر تضمین کرد که سهم شرکای موجود پرداخت خواهد شد.
تنگهٔ کاتگات در عین حال که گذرگاه آبی تجاری مهمی محسوب میشود یکی از تفرجگاههای تابستانی محبوب منطقه نیز بهشمار میرود.
ساموئل هرن در فوریهٔ ۱۷۴۵ در لندن متولد شد. پدرش وزیر آبرسانی پل لندن بود که در سال ۱۷۴۸ درگذشت. مادرش دایانا و خواهرش سارا نام داشتند که سارا سه سال از ساموئل کوچکتر بود. در سال ۱۷۵۶، ساموئل هرن در ۱۱ سالگی به عنوان دانشجوی دانشکدهٔ نیروی دریایی و تحت نظر کاپیتان جنگی، ساموئل هود، به نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا پیوست. او در زمان جنگ هفتساله همراه ساموئل هود بود و در زمان جنگ، شاهد رویدادهای مهمی از جمله بمباران لو آور بود. در پایان جنگ هفتساله، هرن پس از خدمت در گذرگاه آبی انگلیسی و سپس دریای مدیترانه، در سال ۱۷۶۳ نیروی دریایی را ترک کرد.
در اجراى اين دستور، عمر سعد مقرر داشت تا عمرو بن حجاج با پانصد سوار تحت فمران خود بركنار گذرگاه آب فرات موضع بگيرند و نگذارند يك قطره از آب به حسين و يارانش بسد! اين فرمان سه روز پيش از شهادت امام صادر و به اجرا گذاشته شد.
تنگهٔ هرمز تنگهای است که خلیج فارس را به دریای عمان متصل میکند. این گذرگاه آبی از شمال به ایران و از جنوب به شبهجزیره مسندم (مشترک بین استان مسندم عمان و امارات متحده عربی) وصل است. تنگه هرمز تنها مسیر آبی است که خلیج فارس را به دریاها و اقیانوسهای آزاد متصل میکند. این گذرگاه یکی از راهبردیترین مسیرهای بینالمللی کشتیرانی در جهان بشمار میآید. این تنگه حدود ۹۰ مایل دریایی (۱۶۷ کیلومتر) طول دارد و عرض آن از حدود ۵۲ مایل دریایی (۹۶ کیلومتر) تا ۲۱ مایل دریایی (۳۹ کیلومتر) متغیر است.
نبرد گذرگاه آبدره، نبردی است که در سال ۱۵۱۱ در جایی به نام آبدرّه (پنجشیر کنونی افغانستان) بین ازبکان و بابر تیموری رخ داد.