کنگره هزاره شیخ طوسی

معنی کلمه کنگره هزاره شیخ طوسی در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] کنگره هزاره شیخ طوسی بزرگداشت هزارمین سال تولد شیخ طوسی (۳۸۵ق- ۴۶۰ق) از محدثان و فقهای مشهور شیعه است که در سال ۱۳۴۸ش (دوره پهلوی) در مشهد برگزار شد. در این بزرگداشت، شخصیت، آرا و اندیشه های شیخ طوسی توسط اندیشمندان داخلی و خارجی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. مجموعه مقالات و سخنرانی هایی که در این کنگره ارائه شد، در قالب جزوه و کتاب منتشر گردید.
آقابزرگ تهرانی قبل از فرا رسیدن هزارمین سال میلاد شیخ طوسی، مکاتباتی را با شخصیت های علمی آغاز کرد و پیشنهاد برگزاری این بزرگداشت را داد. شورای دانشگاه تهران به این پیشنهاد رأی داد و چون زادگاه شیخ طوسی خراسان بود، برگزاری آن به دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مشهد محول شد. آقابزرگ سپس با همراهی محمدهادی امینی اساس کار را در این موارد پایه ریزی کرد:
کنگره هزاره شیخ طوسی به مدت پنج روز از ۲۸ اسفند سال ۱۳۴۸ش تا ۳ فروردین سال ۱۳۴۹ش مصادف با ۱۱ الی ۱۵ محرم الحرام ۱۳۹۰ق در دانشگاه مشهد برگزار گردید. دکتر عبدالله فریار رییس وقت دانشگاه مشهد ریاست کنگره را بر عهده داشت و محمد واعظ زاده خراسانی سردبیری کنگره را عهده دار بود. پادشاه وقت ایران، پیامی برای کنگره صادر کرد که مجید راهنما وزیر علوم و آموزش عالی آن را قرائت کرد.

جملاتی از کاربرد کلمه کنگره هزاره شیخ طوسی

وی در سال ۱۳۱۳ خورشیدی از شرکت‌کنندگان در کنگره هزاره فردوسی در ایران بود.
در سال ۱۳۱۳ کنگره هزاره فردوسی که با شرکت مستشرقین و دانشمندان بزرگ عالم، در تهران و مشهد تشکیل یافت به اتفاق آراء اسفندیاری را به ریاست کنگره تعیین کرد. در ۱۳۱۴ که فرهنگستان برای احیای زبان فارسی تشکیل شد، از اعضای پیوسته فرهنگستان بود.