کنز العرفان فی تفسیر القران

معنی کلمه کنز العرفان فی تفسیر القران در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کنز العرفان فی تفسیر القرآن. کنزالعرفان فی تفسیر القرآن اثر شیخ محمدصالح فرزند ملامحمد ملائکه (م ۱۲۷۱ ق) فرزند شیخ محمدتقی برغانی قزوینی حائری، از اعاظم مفسران شیعه و ائمه فتوی و مراجع تقلید می باشد.
تفسیر کنز العرفان به عربی و در بیست و هفت مجلد بزرگ است. نسخه های آن امروزه در دست می باشد.
شیوه مفسر
شیوه مفسر در این تفسیر چنین است که پس از ذکر چندین آیه از قرآن به تفسیر آنها می پردازد و به اختلاف قراءآت و معرفی قراء و شرح حال آنها توجه دارد.سپس در آیات تشریع به شرح احکام آیه بر مبنای مذاهب اربعه اسلامی پرداخته سپس برابر حجیت فقه جعفری استدلال می نماید و همچنین در مواقع مناسب به بحث درباره ظهور حضرت حجت (عجّل الله فرجه الشریف) و اخـبـار وارده و علائم ظهور و قیام آن حضرت می پردازد و به نقل روایات وارده از ائمه معصومین (علیهم السّلام) در خصوص هر آیه اهتمام دارد. همچنین کلمات غریب و آیه را نیز توضیح می دهد. در شـرح اعـراب کـلـمـات قرآن به بحث های باریک زبانی و ادبی پرداخته به اشعار مناسب از قدما استشهاد می نماید.و نـیـز اقـوال متقدمین را در بابت هر آیه ذکر نموده و به گفته های متکلمین و ارباب جدل نظر دارد. آیات ناسخ و منسوخ را معرفی می نماید و اسباب نزول و مکان نزول آیه را نیز روشن می سازد و در خصوص بعضی آیات انواع طرائف و حکم و دقایق ادبی و تاریخی به میان آورده است. این تفسیر در نوع خود کم نظیر است. آقابزرگ تهرانی در الذریعة آن را سهوا هفت مجلد یاد کرده است. این تفسیر پنجمین و آخرین تفسیر مفسر است.
تفاسیر دیگر مفسر
شیخ محمد صالح از جمله مفسران شیعه است که در فنون قرآن کریم از خود آثاری باقی گذاشته اسـت و به تالیف پنج تفسیر پرداخته است:۱) اسرار القرآن در دو مجلد.۲) معدن الانوار و مشکاة الاسرار در یک مجلد.۳) مفتاح الجنان فی حل رموز القرآن، آن را تفسیر الوسیط یا تفسیر البرغانی نیز می گویند. ۴) بحرالعرفان و معدن الایمان، در ۱۷ مجلد که به تفسیر الکبیر شهرت دارد.۵) تـفـسـیـر مـورد بـحث کنز العرفان فی تفسیر القرآن، یک دوره از نسخه اصل به خط مؤلف در کتابخانه وقفی وی در کربلا موجود است.

جملاتی از کاربرد کلمه کنز العرفان فی تفسیر القران

دیگر آثار وی: «اللوامع الالهیه» و «نضد القواعد «قواعد الفقهیه»، «نضد القواعد»، «المسائل المقدادیه»، ارشاد الطالبین: که شرح «نهج المسترشدین» نوشته علامه حلّی در کلام است. کنز العرفان فی فقه القرآن در فقه می‌باشد.