[ویکی فقه] چَچ نامه ، کتابی در تاریخ سِند و فتح آن به دست مسلمانان ، که علی بن حامد بن ابی بکر کوفی آن را از عربی به فارسی ترجمه کرده است . از نام مؤلف و عنوان اثر وی اطلاع دقیقی نداریم ؛ احتمال داده شده است که تألیف شخصی به نام خواجه امام ابراهیم باشد. اهمیت چچ نامه اگر زمان تألیف چچ نامه ( نسخه عربی ) را سده سوم یا چهارم بدانیم ، این کتاب را باید کهن ترین اثری دانست که در باره تاریخ مسلمانان در شبه قاره هند تألیف شده است ، ولی چون نسخه عربی آن در دست نیست ، چچ نامه فارسی نخستین کتاب در تاریخ سِند است که به دست ما رسیده است . مترجم چچ نامه چون علی بن حامد کوفی هنگام ترجمه چچ نامه در ۶۱۳، ۵۸ ساله بوده ، احتمالاً حدود ۵۵۵ متولد شده است . ← زادگاه علی بن حامد ...
جملاتی از کاربرد کلمه چچ نامه
- خدايا، نامه عملم را به دست راستم بده ، و جاودانگى در بهشتت را به دست چپم ، و بهصورت آسان از من حساب كشى بفرما.
وی در نامه دیگری خطاب به حجت الاسلام حاج میرزا سید حسن چهارسوقی خوانساری مینویسد:
بدین نامه اندر نهی خط خویش که بیزارم از چیز او کم و بیش
همین دم گرم رویی آمد از راه بدستش نامه سربسته شاه
بر اساس گزارش منابع خبری در سال ۱۴۰۳، مرز جدید ترانزیتی و صادراتی رازی خوی -کاپی کپی ترکیه طی یک تفاهم نامه با دولت ایران، فعال شد.
بر پایهٔ اسناد تاریخی، کُردهای ایزدی در عصر سلطنت سزار گرجی (نیمه دوم قرن ۱۲م) از یکی از قبایل کُرد، بینالنهرین را ترک و در ارمنستان ساکن شدند و بعدها به گرجستان مهاجرت کردند. در دهه ۱۷۶۰ م کُردها از سزار گرجستان (ایراکلی دهم) در برابر حمله عثمانی تقاضای کمک کردند. اوایل ۱۷۷۰م سزار گرجی طی نامهای به رهبر کُردها (چوبان آقا) با قول پشتیبانی همهجانبه، آنها را به نبرد با دشمن مشترک (عثمانی) فراخواند.
درین نامه که نامش باد باقی چنین خواندم نمطهای فراقی
دگر گفت چون نامه خواندی بجای مزن دم جز آورده در اسپ پای
نامه اى است از پدرى پير فرسوده كه عمر خود را به مشتى الفاظ و مفاهيم بهپايان رسانده و زندگى خويش را در لاك خويشتن تباه نموده و اكنون نفس هاى آخرين رابا تاءسف از گذشته خود مى كشد؛ به فرزند جوانى كه فرصت دارد تا چون عباد اللهصالحين در فكر رهانيدن خود از تعلق به دنيا كه دام ابليس پليد است ، باشد.
ستادی با عنوان «ستاد تبلیغ و نشر نامه رهبر معظم انقلاب به جوانان غربی» به ریاست حمیدرضا مقدمفر مدیرعامل سابق خبرگزاری فارس برای تبلیغ این نامه تشکیل شدهاست. این ستاد در سالگرد صدور این نامهها همایشهایی دربارهٔ آنها برگزار کردهاست.
که گر بر درش جای خود دیدمی بر این نامه خود را بپیچیدمی
نویسم نامه و از بس که خون میگریم از هجرت تو گویی کاغذ مکتوب من رنگ حنا دارد
أَمْ أَنْزَلْنا عَلَیْهِمْ سُلْطاناً یا بر ایشان نامه فرستادیم که آن را بحجّت گیرند فَهُوَ یَتَکَلَّمُ که آن نامه می سخن گوید و میگواهی دهد، بِما کانُوا بِهِ یُشْرِکُونَ (۳۵) که آن انبازی که ایشان میگویند خدای را راست است یا چنان است.