چور سر
معنی کلمه چور سر در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه چور سر
حالی از چور آسمان باری که نه مهرش به موضع است و نه کین
حمیدالله خان نیز وقتی دید مردم همگی تاجر، زمیندار و ثروتمند هستند زیر قول خود زد و اموال مردم را چور و چپاول نموده مقدار ۱۵ لک افغانی اموال منقول بدست آورد و بهسوی تسخیر بهسود همینطور الی جوقول که ۱۹ کیلومتری غرب سرچشمه میشود، ادامه داد اما در اثر مقاومت مردمان هزاره دوباره به تکانه عقبنشینی نمود.
سرای شهزاده یا سرای سنگِ ماشه بزرگترین بازارِ تبادل پولی در افغانستان است. این بازار در دل شهر کابل، میان پلباغ عمومی و پلخشتی قرار دارد. این بازار در سه طبقه ساخته شدهاست و دارای ۳۰۰ دکان صرافی میباشد. در این بازار روزانه ۲۰۰هزار مشتری مبلغ ۳۰۰ میلون دالر ارز را مبادله مینمایند. نمایندگیهای برخی بانکهای خصوصی افغانستان چون بانک عزیزی، بانک میوند و کابل بانک نیز دراین سرای وجود دارند. با وجود تدابیر امنیتی از سال ۲۰۰۲ تا اکنون ۲۰ صراف کشته و پول ۲۰۰ صراف از این سرای دزدی شدهاست. این سرای ۳ بار چور و یکبار به آتش کشانیده شدهاست.
حزب همبستگی افغانستان هفت و هشت ثور را «لکههای ننگ تاریخ» خواند و عاملین کشتار ۷۰۰۰۰ کابلی را «خاینین ملی» نامید و بخاطر محکوم کردن این دو روز تظاهرات ۱۵۰۰ نفری را در کابل راه انداخت که در آن خواهان به محاکمه کشانیدن عاملان کشتار، ویرانی، غارتگری، چور و چپاول، اختطاف… شد.
بر کف چور زال بین، مقرعه کرده سوزنی؛ بر سر پیر زال بین، مقنعه کرده مغفری
بیرون جهد ز دایره گر برکشی عنانش وندر جهد چوران بفشاری بچشم مار
پس از مرگ یزدگرد دوم در ۴۵۷م فرزندانش برای کسب تاج و تخت به رقابت برخاستند. فرمانروای اران به سبب وجود آشفتگی در دولت ساسانی سر به شورش برداشت مبارزه برای تخت و تاج ایران سرانجام به سود «پیروز» پایان پذیرفت. در پنجمین سال پادشاهی وی شورش اران سرکوب شد. بدین سان پس از ۵ سده، پادشاهی اران پایان گرفت و ساقط شد. ساسانیان احتمالاً مقر مرزبانی را از چور به منطقه امنتری در کرانهٔ راست رود یعنی شهر پرتو (بردعه) - که بعداً تجدید بنا شد - انتقال دادند. به نوشتهٔ کاغان کاتواتسی، پرتو به فرمان پیروز پادشاه ساسانی توسط واچه شاه اران تجدید بنا شد و «پیروزآباد» نام گرفت. این نکته بعید مینماید زیرا واچه همان کسی است که پس از مرگ یزدگرد دوم سر بر شورش برداشته بود. مورخان و جغرافینگاران اسلامی با اتکا به مآخذ اواخر عهد ساسانی، تجدید بنای پرتو را با دوران پادشاهی قباد مرتبط دانستهاند. منابع تاریخی نیز مؤید این نکتهاند، زیر شهر بردعه و دست کم بخشی از آن «فیروز قباد» نامیده شده است.
در سال ۲۰۰۰، سلمان خان در فیلمهای «هر دیل جو پیار کرگا» و «چوری چوری چوبکه چوبکه» بازی کرد. موضوع فیلم دوم در مورد زایمان میانجی بود. سلمان در این فیلم نقش یک مرد صنعتگر ثروتمند را بازی میکرد که پس از ناباروری همسرش از یک مادر میانجی بهره گرفت. انتقاداتی به نقش پیچیده و عجیب او در این فیلم شکل گرفت و گزارش زیادی ایجاد شد که این نقش با دیگر نقشهای قبلی او تفاوت زیادی دارد و اعتراضات زیادی به فیلم شد بهطوریکه حتی نسخه قاچاق فیلم در حالی که فیلم روی پرده بود منتشر شد و در کل فیلم از تمام جوایز جشنوارهها حذف شد و سینماها نیز کاهش پیدا کردند.
بر روی برخی از سکههای دیواشتیچ نام «نَنه» دیده میشود که یا به نام ایزدبانو «نَنَیا» اشاره دارد یا نام دختر «چوکین چور بیلگه» است که به احتمال زیاد به همسری دیواشتیچ درآمده بود.
چور اگر شکر نچیند گو مچین کور اگرگوهر نبیند گو مبین