چراغ راهنمایی سه زمانه
جملاتی از کاربرد کلمه چراغ راهنمایی سه زمانه
دانشکده ریاضی تاکنون در برخی از پروژهها مانند زمانبندی چراغ راهنمایی و رانندگی، پیشبینی ترافیک شهری و … با شهرداری شیراز همکاری داشتهاست.
برخی از تقاطعهایی که توسط چراغهای راهنمایی کنترل میشوند، دارای یک رمپ راستگرد هستند که به خودروها اجازه میدهد از تقاطع و بدون نیاز به ایستادن در پشت چراغهای راهنمایی از تقاطع عبور کنند. رمپهای راستگرد به کاهش ازدحام و بهبود ترافیک موتوری و زمان سفر آنان کمک میکند، زیرا ترافیکی که در حال گردش است مجبور نیست در مقابل چراغ راهنمایی توقف کند و میتواند بدون کاهش سرعت قبلی خود به مسیر ادامه دهد. دو نوع رمپ راستگرد در تقاطعها وجود دارد: رمپهای راستگردی که به پایان میرسند و نیاز به پیوستن به ترافیک جاده اصلی دارند و رمپهای راستگردی که به عنوان یک خط ترافیکی دیگر به جاده اصلی میپیوندند.
در ایران، یکی از این گونه کسان احمد کسروی تبریزی است که سالی چند با دانش و بینش خود چراغ راهنمایی فرا راه ما داشت. افسوس که نادانی و نابینایی تنی چند چراغ زندگی وی را فرو کشت و مغزی را روشناندیش و دلی را روشنبین جاودانه از کار باز ایستانید. کسروی مردهریگی از خود به جای گذاشت جاودانه و از میان نرونده ـ مردهریگی زندگیانگیز و درخشان که تا دیری بر جای خواهد ماند. این مردهریگ اندیشههاییست در زمینهٔ اجتماع و زندگانی، و پژوهشهاییست در چند رشته از دانش. یکی از این رشتهها زبان و زبانشناسی است.
در برخی از زبانهای شرق آسیا هنوز هم آبی و سبز با یک کلمه نامیده میشوند یا برای توصیف رنگی که ما سبز مینامیم از واژه آبی استفاده میکنند (یا برعکس). مثلاً ویتنامیها رنگ آسمان و برگ درختان را xanh مینامند. در ژاپن midori به معنای سبز و ao به معنای آبی است. اما اکثر ژاپنیها رنگ چراغ راهنمایی را ao توصیف میکنند. در حالیکه چراغ راهنمایی در ژاپن دقیقاً به همان رنگ نقاط دیگر دنیاست. در تایلندی هم کلمه khiaw به معنی سبز است اما دریا و آسمان هم با همین رنگ توصیف میشود. در زبان کرهای و چینی باستان هم وضع مشابه است.
داراوی در پس زمینه بسیاری از فیلمها از جمله در فیلم میلیونر زاغهنشین (۲۰۰۸) استفاده شدهاست. همچنین در تعدادی از فیلمهای هندی به تصویر کشیده شدهاست، از جمله دیوار (۱۹۷۵)، قهرمان (۱۹۸۷)، \ سلام بمبئی! (۱۹۸۸)، پرنده (۱۹۸۹)، شهر رؤیاها (۱۹۹۱)، بمبئی (۱۹۹۵)، " سه گانه هندی گانگستری " رام گوپال وارما (۱۹۹۸–۲۰۰۵)، سریال سرکار (۲۰۰۵–۲۰۰۸)، پیادهرو (۲۰۰۳)، جمعه سیاه (۲۰۰۴)، سیگار کشیدن ممنوع (۲۰۰۷)، چراغ راهنمایی (۲۰۰۷)، عامر (۲۰۰۸)، مانکاتا (۲۰۱۱)، تفنگ (۲۰۱۲)، رهبر (۲۰۱۳)، بازگشت بوتنات (۲۰۱۴)، کالا (۲۰۱۸) و پسر خیابان (۲۰۱۹)
در بسیاری موارد بیماران به جای تشخیص رنگ ممکن است ترتیب قرارگیری را بخاطر بسپارند. به عنوان مثال بیمار بخاطر میسپارد که چراغ قرمز همیشه بالای چراغ راهنمایی و چراغ سبز پایین قرار دارد.