چارباغ گروس. [ غ ِ گ َ ] ( اِخ ) باغی است در سمت جنوب قصبه بیجار واقع و بواسطه خیابان های طویل عریض منقسم به چهار قسمت شده و بهمین جهت موسوم به این اسم شده... در وسط باغ عمارتی عالی بنا کرده اند... این عمارت و باغ را مرحوم لطفعلی خان حاکم گروس جد ششمی جناب حسنعلی خان وزیر فواید که در اواخر سلطنت شاه سلیمان و در تمام مدت پادشاهی شاه سلطان حسین صفوی حکومت گروس را داشته در سنه هزار و صد و چهار هجری بنا کرده است و چون در امتداد زمان و انقلابات رو بخرابی نهاده بود مرحوم جنت جایگاه نایب السطنه عباس میرزا طاب اﷲ ثراه هنگام عبوراز گروس و اقامت دو روزه در بیجار و حوالی آن به محمد صادق خان مرحوم والد جناب حسنعلی خان که آن زمان حاکم آنجا بوده امر به تعمیر آن فرمودند و مبلغی هم ازبرای مصارف و مخارج تعمیر آن به محمد صادق خان دادندو مرحوم مشارالیه با کمال سلیقه در مرمت و توسعه عمارت و باغ مزبور کوشیده ازاره های تالارها را مرمر کرده و استاد محمد رضای حجار مشهور اصفهانی آنها را حجاری و منبت نموده و کتیبه ای هم که اشعار بسیار خوب دارد بخط میرزارضای خوشنویس معروف در مرمرهای ازاره ترقیم یافته که شعر آخری آن که ماده تاریخ تعمیر آنجاست و مطابق با سنه 1244 هَ. ق. میباشد این است : کلک هجران بهر تاریخش بزد جامی و گفت دایماً شاداب باد از مقدمت این لاله زار. و ایهامی در این شعر است و آن در لفظ«بزد جامی » است یعنی معادل عدد جامی را منها کنند باقی ماده تاریخ است. ( مرآت البلدان ج 4 ص 33 ).
معنی کلمه چارباغ گروس در فرهنگ فارسی
باغیست در سمت جنوب قصب. بیجار واقع و بواسط. خیابان های طویل عریض منقسم به چهار قسمت شد و بهمین جهت موسوم باین اسم شده ٠٠٠ این عمارت و باغ را مرحوم لطفعلی خان حاکم گروس جد ششمی جناب حسنعلی خان وزیر فواید که در اواخر سلطنت شاه سلیمان و در تمام مدت پادشاهی شاه سلطان حسین صفوی حکومت گروس را داشته در سن. هزار و صد و چهار هجری بنا کرده است .
جملاتی از کاربرد کلمه چارباغ گروس
چارباغ گروس باغی است در سمت جنوب قصبه بیجار واقع و به واسطه خیابانهای طویل عریض منقسم به چهار قسمت شده و به همین جهت موسوم به این اسم شده.