پارسیان پاکستان

معنی کلمه پارسیان پاکستان در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پارسیان، پیش از جدایی پاکستان از هند، در آن جا سکونت گزیدند.
در حدود ۱۲۴۰/۱۸۲۵، اولین شرکت پارسی به نام جساوالا و شرکا در سِند تأسیس شد و با رشد جامعه پارسی در کراچی، در ۱۲۵۵/۱۸۳۹ اولین «دخمه» (گورستان)، در ۱۲۶۵/۱۸۴۹ نخستین آتشکده، در ۱۲۷۵/ ۱۸۵۹ اولین مدرسه، در ۱۲۸۶/۱۸۶۹ دومین آتشکده، و در ۱۲۹۲/ ۱۸۷۵ دومین دخمه تأسیس شد.
پس از تأسیس بیمارستان، باشگاه ورزشی، کتابخانه و مدارس خاص پارسیان، نخستین انجمن جوانان زرتشتی در ۱۳۲۸/۱۹۱۰ به سرپرستی دستور جی والا در این شهر بنیان نهاده شد.
پارسیان، علاوه بر کراچی و لاهور، اخیراً کویته را نیز برای اقامت برگزیده اند.
آنان بویژه در توسعه کراچی همانند بمبئی تأثیر بسزایی داشته اند و در آن جا در زمینه های کشتی سازی، هتلداری، داروسازی و خرید و فروش املاک فعال بوده اند، چنانکه رهبر جامعه پارسیان کراچی، جمشیدمهتا (۱۲۴۱ـ۱۳۳۲ش/ ۱۸۶۲ـ۱۹۵۳)، نخستین شهردار کراچی بود که سیزده سال این مقام را برعهده داشت.
همسر و پزشک مخصوص محمدعلی جناح، پایه گذار پاکستان، نیز از پارسیان بودند.
پس از اعلام استقلال پاکستان به عنوان کشوری مسلمان، بسیاری از پارسیان که نگران آینده خود بودند و نیز به سبب وجود امکانات تحصیلی و شغلی در غرب، پاکستان را ترک کردند و شمار آنان بشدت روبه کاهش نهاد، جز در کراچی که جمعیت و ثروت متمرکزی از آنِ پارسیان داشت.
جامعه کنونی پارسیان پاکستان نسبت به پارسیان هند و کشورهای غربی، سنّتی تر مانده و کمتر در معرض تبادلات فرهنگی قرار گرفته است.

جملاتی از کاربرد کلمه پارسیان پاکستان

شمار پارسیان در کل دنیا کمتر از ۱۰۰ هزار تن برآورد می‌شود. مطابق سرشماری سال ۲۰۰۱ در هند، ۶۹۶۰۱ پارسی زندگی می‌کنند که اغلب آنان در بمبئی یا اطراف آن سکنی دارند. همچنین حدود ۵ هزار پارسی در بریتانیا، ۶۵۰۰ نفر در آمریکا، ۴۵۰۰ نفر در کانادا، ۳۰۰۰ نفر در پاکستان و تعدادی هم در دیگر کشورهای شبه‌قاره هند و آسیایی هستند.
نام این دریا به همراه دریای عرب امروزی از سوی جغرافی نویسان مسلمان، هندی هاو پارسیان مُکران -مکران که گویا تغییر یافته (مهی خوران) است و اروپائیان با تلفظ Mecran- Makran بکار برده‌اند. گاهی دریای مکران آبهای کل جنوب ایران و پاکستان فعلی قلمداد شده و دریای عمان نیز به سواحل عمان اطلاق شده‌است.