ویتامین ا
معنی کلمه ویتامین ا در فرهنگ عمید

ویتامین ا

معنی کلمه ویتامین ا در فرهنگ عمید

( ویتامین آ ) ویتامین محلول در چربی موجود در روغن ماهی، چربی های حیوانی، انواع گوشت ها، جگر سیاه، مغز، کره، خامه، پنیر چرب، زردۀ تخم مرغ، هویج، مغز گردو، بادام، پسته، و فندق وجود دارد و فقدان آن سبب ضعف بینایی و شب کوری می شود.

معنی کلمه ویتامین ا در دانشنامه عمومی

ویتامین آ. ویتامین ( A ) یکی از ویتامین های محلول در چربی است. ویتامین های آ یا رتینول برای رشد بدن مخصوصاً در کودکان و کار صحیح دستگاه ایمنی و مخاط مثل مخاط روده و جلوگیری
از عفونت ها ( بیماریهای میکروبی ) بهبود بینایی افراد در نور کم مثل شب و حفظ سلامتی سطح چشم، دفاع از بدن و سلامتی پوست است. ویتامین A به شکل خالص در منابع گیاهی وجود ندارد، بلکه پیش سازهای آن یعنی کاروتن ها به اشکال مختلف در گیاهان وجود دارند. این ویتامین به ۳ فرم رتینول، رتینال و رتینوئیک اسید وجود دارد و در بدن ذخیره می شود و در سبزی ها موجود است. این ویتامین در گوجه و هویج بسیار زیاد است.
بر اثر کمبود این ویتامین فرد دچار ضخامت و خشک شدن قرنیه چشم می شود که به این بیماری گزروفتالمی ( xerophthalmia ) می گویند. اگر کمبود خیلی شدید شود فرد نابینا خواهد شد؛ ولی کمبود آن فرد را دچار شب کوری می کند.
ویتامین آ نقشی حیاتی در فعالیت سالم قلب و عروق بدن داشته و در تنظیم سالم فشار خون لازم است.
ویتامین آ در زخم های پوست، جوش ها و سایر عوارض پوستی چون دارویی، اثری درمانی داشته و کمبود آن موجب دیر درمان شدن زخم می شود.
ویتامین آ برای فعالیت مویرگ ها و حفظ جدار آن ها لازم بوده و در عوارض قلبی عروقی یا خونریزی های مغزی کمبود این ویتامین دیده می شود.
ویتامین آ در عوارض و صداهای گوش در دوران سالمندی موجب درمان و رفع آن عوارض شده و مصرف آن از به وجود آمدن این عوارض و صداهای مختلف در گوش جلوگیری می کند.
ویتامین آ در نگهداری از سلول های بدن و شادابی آن ها و جلوگیری از پیری زودرس تأثیر شایسته ای دارد و امروز در درمان های ژرونتولژی و جلوگیری از نابودی و مرگ اعضای بدن از ویتامین «آ» استفاده درمانی می شود.
ویتامین آ در بیماری های دستگاه تنفسی و سلول های مخاطی آن نقش درمانی داشته و کمبود آن موجب عوارض و آتروفی بافت های مخاطی بینی می گردد.
ویتامین آ در دوران بیماری ها و عفونت های مختلف در بدن، مقاومت بدن را زیاد و عوامل ضد بیماری را تقویت می کند و موجب رفع بیماری شده و به سلامت بدن کمک می کند.
ویتامین آ در رشد و نمو تأثیر دارد و برای کودکان جزو ضروریات حیاتی است و موجب فعالیت و نشاط آنان می شود.
ویتامین آ در درمان زگیل یا دانه های پوستی مؤثر است و به نظر می رسد کمبود این ویتامین موجب بروز این دانه ها یا زگیل در سطح پوست می شود.
معنی کلمه ویتامین ا در دانشنامه عمومی
معنی کلمه ویتامین ا در دانشنامه آزاد فارسی

معنی کلمه ویتامین ا در دانشنامه آزاد فارسی

ویتامین آ. ویتامین آ (retinol)
(یا: رتینول) مادۀ شیمیایی محلول در چربی، مشتق از بتا کاروتن۱. در شیر، کره، پنیر، زردۀ تخم مرغ، و جگر یافت می شود. فقدان رتینول در رژیم غذایی منجربه بیماری چشمی گزروفتالمی۲ می شود.
B-carotenexerophthalmia

جملاتی از کاربرد کلمه ویتامین ا

از رتینول برای درمان کمبود ویتامین آ استفاده می‌شود.
داروی دیگر سیکلوسپورین یک داروی سرکوب‌کننده سیستم ایمنی است که اولین بار برای کمک به جلوگیری از رد پیوند در بیماران پیوند عضو مورد استفاده قرار گرفت. همچنین مشتقات ویتامین آ که به رتینوئیدها معروف هستند مانند اسیترتین (نئوتیگازون) با کاستن تکثیر سلول‌های پوست، باعث بهبود پسوریازیس می‌شوند. از داروهای دیگر می‌توان به داروهای تأیید نشده برای درمان پسوریازیس مانند هیدروکسی اوره، ایزوترتینوین، مایکوفنولات موفتیل، سولفاسالازین و تیوگوانین اشاره کرد. طبیعی است که تمام این داروها با نظر پزشک تجویز شده و برای اطمینان از بی‌عارضه بودن آنها، انجام آزمایش‌های پایه و دوره‌ای ضروری است.
غنی‌سازی غذاهای اصلی با ویتامین آ مزایای نامشخصی در کاهش خطر کمبود ویتامین آ در شرایط تحت بالینی دارد.
این ویتامین همچنین باعث می‌شود ویتامین آ مدت بیشتری در بدن باقی بماند.
ایزوترتینوین از مشتقات ویتامین آ است که به صورت طبیعی با میزان خیلی کم در بدن انسان وجود دارد. این دارو از طریق کاهش چربی پوست (وادار کردن غده‌های چربی پوست به کم کردن تولید چربی) باعث کاهش آکنه در پوست می‌شود.
کاد به عنوان غذایی با عطر و طعم ملایم و گوشت سفید متراکم و پوسته پوسته، محبوب است. برای تولید روغن کبد ماهی که منبع مهم ویتامین آ، ویتامین دی، ویتامین ای و اسیدهای چرب امگا ۳ (EPA و DHA) است فرآیند تولید روغن کبد کاد انجام می‌شود. روغن‌ماهی اطلسی یا ماهی روغنی که برای پخت‌وپز تهیه می‌شود scrod نامیده می‌شود. در انگلستان، روغن‌ماهی اطلسی یکی از رایج‌ترین مواد تشکیل دهندۀ چیپس و ماهی به همراه روغن‌ماهی کوچک و صاف‌ماهی است.
زردآلو منبع عالی بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین آ تبدیل می‌شود و به سلامتی چشم‌ها، پوست، مو، دهان و … کمک می‌کند؛ و به بدن برای مبارزه با عفونت‌ها یاری می‌رساند. این میوه به صورت خشک شده، کمپوت و تازه مصرف می‌شود. هسته آن داری آمیگدالین است این ماده وقتی در مقادیر زیاد مصرف شود سمی است. اگرچه زردآلو به عنوان یک مکمل طبیعی شناخته می‌شود اما مصرف بیش از حد هسته آن مضر است. بیش از ۱ یا ۲ عدد از این هسته‌ها را در طی روز مصرف نکنید؛ زیرا مشکلات معده و تهوع ایجاد خواهد کرد و مصرف مقادیر بسیار زیاد آمیگدالین، کشنده است. (مغز تلخ هسته زردآلو مضراتی دارد در صورتیکه مغز شیرین آن مفید و مقوی می‌باشد)
در سال ۱۹۹۷، برنامه‌ریزی ملی مکمل‌سازی ویتامین آ هنگامی‌که کارشناسان برای بحث در مورد افزایش سریع فعالیت مکمل‌ها گرد هم آمدند، تقویت شد و طرح ریزمغذی‌ها، با حمایت دولت کانادا، آغاز به عرضه به یونیسف کرد.
اپیدمیولوژی کمبود ویتامین آ، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران