[ویکی فقه] در عصر غیبت صغرا امام زمان (علیه السلام) دارای نوابی بودند که از طریق آنها با مردم ارتباط داشتند، و آن نواب خاص دارای وظایفی بودند که در این نوشتار به آنها پرداخته شده است. انتخاب نواب خاص از سوی امام دوازدهم، در واقع ادامه و توسعه فعالیت شبکه ارتباطی «وکالت» بود که گفتیم از زمان پیشوای نهم به صورت فعّال در آمده، و در زمان امام هادی و امام عسگری (علیهما السّلام) گسترش چشمگیری یافته بود، و اینک در زمان امام قائم (عجل الله تعالی فرجه) به اوج رسیده بود. وظایف نوّاب وظایف و فعالیت های اساسی نوّاب خاص را می توان در چند مورد زیر خلاصه کرد: ← پنهان داشتن نام و مکان امام ۱. ↑ طوسی، محمد بن حسن، الغیبه، ص۲۲۲. ...
جملاتی از کاربرد کلمه وظایف نواب خاص
666- پژوهشى پيرامون زندگانى نواب خاص امام زمان عليه السلام ، على غفارزاده، ص 33.
با اين تدبير حضرت عسكرى ، اگرچه تا مدت كوتاهى پس از وفات ايشان ، شيعياندچار حيرت شده و در ميان آنها اختلاف به وجود آمد، اما پس از آن همه كسانى كه در پيروىاز اهل بيت ، عليهم السلام ، اخلاص داشته و در قلبشان مرض و نفاقى وجود نداشت آخرين ،حجت حق را شناختند و از طريق نواب خاص با ايشان ارتباط برقرار كردند.
از جهت اعتباز؛ در عالى ترين سطح اعتبار است ، به گونه اى كه عالم بزرگ (سيد بنطاووس ) مى گويد: معاصر بودن مرحوم كلينى (ره ) با نواب خاص امام زمان (عج )،براى ما راهى باز مى كند كه نوشتجات او تواءم با حقيقت بدانيم .
گروهی نیز از همان آغاز غیبت، با ترفندهای ویژه ادعای بابیت و سفارت نمودند و پیروانی نیز در میان شیعیان یافتند. با وجود ارتباط غیرمستقیم با ناحیه مقدسه و توقیعات از حجت بن حسن و نامههای نواب خاص مبنی بر برائت و لعن مدعیان و حتی پیروان آنها. بزودی کذب و افترای ادعای آنان بر جامعه شیعیان آشکار گردید. برخی از آنها عبارتند از:
در شب پانزدهم ماه شعبان سال 255 هجرى ، خداوند به پيشواى يازدهم شيعيان فرزندىداد كه نامش را (محمد) گذاردند. مادرش دخترى از بلاد آسياى صغير و روم بود كه(نرگس ) نام داشت . بانويى بود از شاهزادگان رومى و متجلى به صفات و منش هاىذاتى و اكتسابى كه از محضر امام دهم عليه السلام كسب كرده بود و عروس آن امام و همسرفرزندش امام يازدهم عليه السلام گرديد. اين نوزاد كه به مثابه طلوع خورشيدبامدادى ، همه در انتظار آن هستند و هيچ ترديدى هم در طلوعش ندارند، در سامرا، چشم بهجهان گشود. امام مهدى موعود عليه السلام ، تاسال 260 هجرى كه پدر زنده بود، تحت كفالت و تربيت پدر مى زيست و براى اين كهماموران دولت عباسى ، از تولدش آگاه نشده و او را نكشند، از انظار، پنهان بود. و تنهاخواص از شيعه ، محضر آن امام را درك مى كردند. پس از شهادت پدر، امامت براى امام عصرعليه السلام استقرار يافت و به امر خداوند غيبت اختيار كرد و تنها با نواب خاص خود درارتباط بود. (161)
129 تقيه ، شيوه ى ائمه - عليهم السلام - و نواب خاص امام زمان -عجل الله تعالى فرجه الشريف
98 - كرامت يكى از نواب خاص امام زمان (عليه السلام )
ايمان ، علم تقوى و بندگى خداوند بزرگ در راءس همه ملاك ها قرار دارد، و هر كس بهمقام وكالت امامان معصوم عليهم السلام مى رسيد وجود اين شرايط؛ يعنى ايمان و دانش لازمو تقويت و درايت ، در آنان طبيعى بود. اما نواب خاص و سفيران چهارگانه كه در عهد((غيبت صغرى ))از ناحيه مقدس به اين مقامنايل شدند. همان شرايط مذكور را بايد در حد بالاترى دارا مى بودند.
جالب توجه اينكه : مرحوم كلينى (ره ) در عصر نواب خاص حضرت ولى عصر (عج)(1) مى زيست .