وظایف حاکمان

معنی کلمه وظایف حاکمان در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] وظایف حاکمان (قرآن). مسئولیت پذیری و نظارت، از جمله وظایف حاکمان دربرابر کارگزاران و زیردستانشان است. حاکمان باید بر کارگزاران و بازدید از نیروهای تحت فرمان نظارت داشته باشند.
حاکمان نسبت به اعمال زیردستان خود مسئول هستند: •• «اذْهَبَا إِلَی فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغَی»؛ «به سوی فرعون بروید؛ که طغیان کرده است!».
← تفسیر آیه
نظارت بر کارگزاران و بازدید از نیروهای تحت فرمان، از وظایف حاکمان است: •• «وَتَفَقَّدَ الطَّیْرَ فَقَالَ مَا لِیَ لَا أَرَی الْهُدْهُدَ أَمْ کَانَ مِنَ الْغَائِبِینَ»؛ «(سلیمان) در جست وجوی آن پرنده (= هدهد) برآمد و گفت: «چرا هدهد را نمی بینم، یا اینکه او از غایبان است؟!».
← تفسیر آیه
۱. ↑ طه/سوره۲۰، آیه۴۳.
...

جملاتی از کاربرد کلمه وظایف حاکمان

درنهایت، تأکیدات و نیز ابهامات در خصوص تشکیل و فعالیت دیوانخانه عدلیه در ولایات، گویای آن است که به دنبال تأسیس وزارت عدلیه و تدوین کیفیت عملکرد و وظایف آن، تلاش‌هایی نیز در جهت گسترش تصمیمات، وظایف، مقررات و تشکیل شعبه‌های آن در ولایات آغاز گردیده، اما این اقدام با کارشکنی، مخالفت، کم توجهی، عدم رسمیت و پذیرش از سوی حاکمان صاحب نفوذ مواجه بوده است.
صرف نظر از شکل حکومت، اداره واقعی کشور ممکن است از بخش‌هایی از قدرت سیاسی تأثیر پذیرد که به هیچ وجه شکلی رسمی از انواع حکومت نیستند. بعضی از اقدامات مشخص حاکمان همچون فساد، عوام فریبی یا ایجاد ترس ممکن است اگر به اندازه کافی پخش و توسعه یابند، باعث اخلال در انجام کارها و وظایف حکومت شوند.