معنی کلمه وصایا الرسول و الائمه در دانشنامه اسلامی
[ویکی نور] وصایا الرسول(ص) و الائمه(ع). «وصایا الرسول(ص) و الأئمة(ع)»، تألیف سید هاشم رسولی محلاتی و مشتمل بر وصیت های تربیتی، اخلاقی و اجتماعی رسول خدا(ص) و ائمه معصومین(ع)، همراه با ترجمه فارسی آنها توسط خود مؤلف است. کتاب، مشتمل بر یک پیشگفتار و متن است. متن کتاب، شامل هشت باب است. متن عربی احادیث، در قسمت بالای صفحه و ترجمه آنها در قسمت پایین، ذکر شده است. کتاب، شامل وصایای رسول خدا(ص) و ائمه اطهار(ع)، به نزدیکان و یا اصحاب و یاران خود است و شامل دستورات سازنده و درس های بسیار آموزنده اخلاقی و تربیتی و اجتماعی می باشد. مؤلف، فقط وصیت های اخلاقی و تربیتی و معاشرتی را که جنبه عمومی دارد، نقل نموده است و از نقل وصیت ها و سفارش های شخصی و خصوصی که مربوط به مراسم دفن، مکان آن، واگذاری اموال به افراد خانواده و امثال اینهاست، خوداری نموده است.
جملاتی از کاربرد کلمه وصایا الرسول و الائمه
فدخلت مسجد الرسول و سلمت عليه ثم رجعت من الغد الى الروضة و صليت فيها ركعتينو قـلت : اسـالك يا الله و يا الله ان تعطف على قلب جعفر و ترزقنى من علمه ما اهتدىبـه الى صـراطـك المـسـتقيم ! پس داخل مسجد پيامبر شدم و بر آن حضرت سلام كردم ،سپس فردا به روضه رسول خدا بازگشتم و در آنجا دو ركعت نماز خواندم و عرض كردم :خـدايـا! خداوندا! از تو درخواست مى كنم كه قلب جعفر را نسبت به من مهربان كنى و ازدانش او چيزى به من ارزانى فرمايى كه با آن به راه مستقيمت هدايت شوم !
جابربن عبدالله انصارى گفت : هنگامى كه خداوندمتعال آيه اطيعوا الله و اطيعوا الرسول و اولى الامر منكم را برپيامبرش محمد (صلى الله عليه وآله ) نازل كرد، گفتم يارسول الله (صلى الله عليه وآله ) ما خدا و رسولش را شناختيم ، اولوا الامر كيانند كهخداوند اطاعت از آنان را در كنار پيروى تو قرار داده است ؟
3- اين كه ولايت سياسى و اجتماعى ، بر مردم داشت : ( النبى اولى بالمؤ منين من انفسهم:(252) ) پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم از مؤ منين بر خودشان سزاوارتر است، تصميمهاى پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم بر تصميمهاى همه مومنين ولايت دارد. (اطيعوا الله و اطيعو الرسول و اولى الامر منكم :(253) ) از خدا ورسول و متصديان امور اطاعت كنيد.
لكن الرسول و الذين ءامنوا معه جهدوا بأ مولهم و اءنفسهم و اءولئك لهم الخيرت و اءولئكهم المفلحون (88)
و بـه مـوجـب آيـات قـرآن قـبـولى اءعـمـال هـم مـشـروط بـه تـقـوى اسـت (59) . ومـقـبـول بـودن شـخـص در درگـاه حـضـرت احـديـت و قـرب مـقـام او هـم در اثـر انـجـامعـمـل نـيـكـى اسـت ، كه به تقوى متصف باشد . و يگانه آثارش محبت و فرمانبردارى از اواسـت . پـس اطاعت از او همانند اطاعت از خدا و پيغمبر واجب و لازم است . كه فرمود : ياايـها الذين آمنوا اءطيعوا الله و اءطيعوا الرسول و اءولى الامر منكم ... - نساء آيه59 - ( اى كـسـانى كه ايمان آورده ايد اطاعت كنيد خدا را و اطاعت كنيد پيغمبر خدا و صاحباناءمر از خودتان را) . و در جاى خود ثابت شده كه مراد از اطاعت اولى الاءمر در آيه مباركه اولياى معصومين عليهم السلام هستند . (60)
در حالى كه در اطراف تخت سلطنت شان علمايى بودند كه بهامثال آيه (اطيعوا الله و اطيعوا الرسول و اولى الامر منكم ) تمسك نموده و به نفوذاوامر ايشان و وجوب اطاعت شان فتوا مى دادند، پس اين روايت ناظر به اين جهت است كهمصداق آيه مورد بحث تنها رفتار مردم جاهليت نبوده ، بلكه رفتار مسلمين هم يكى از مصاديقآن است .
يا ايها الذين آمنوا اطيعو الله و اطيعوا الرسول و اولاى المر منكم به پيامبر (ص) عرض كردم : اى رسول خدا !براى ما خدا ورسول را شناساندى ؛ ولى اولوالامر كه خداوند اطاعت شان را قرين اطاعت تو كرده است ،كيان اند؟
رواياتى از اين دست بسيار است كه انسان كامل معصوم عليه السلام و قرآن عينى است ، همان گونه كه قرآن ، امام علمى است . از اين رو هر يك ، مردم را به همتاى خود فرا مى خواند؛ يعنى قرآن به پذيرش امامت و امام و پيروى از او دعوت مى كند؛ اءطيعوا الله و اءطيعوا الرسول و اءولى الاءمر منكم (78) و و ما اتيكم الرسول فخذو و ما نهيكم عنه فانتهوا (79) و انما وليكم الله وليكم الله و رسوله و الذين امنوا الذين يقيمون الصلوة و يؤ تون الزكوة و هم راكعون . (80)
ما وقتى با اهل كلام يعنى علمايى پيرامون مذاهب بحث مى كنند بحث مى كنيم گفتار خداىعزوجل كه فرموده : (اطيعوا اللّه و اطيعوا الرسول و اولى الامر منكم ) را به رخ آنانمى كشيم ، ولى آنان مى گويند اين آيه شريفه درباره عموم مؤ منيننازل شده ، مى فرمايد اولى الامر را كه از عموم مؤ منين هستند اطاعت كنيد.
پس سلام و درود ما از باب اظهار سنخيت ما نسبت به آنها است كه در آنتكامل خويش را طلب مى كنيم ؛ و به ساحت قدس شان تقرب مى جوييم تا نقص خويش راجبران نماييم و ارتقاء وجودى و اشتداد جوهرى نفسانى پيدا كنيم و از نظر ديگر، اظهارادب مع الرسول و آله عليهم السلام است ، و از اين ذولت نوريه استدعاى سلام و سلامتىوجودى و ايمانى خويش را از حق سبحانه و تعالى داريم .