همسایه داری

معنی کلمه همسایه داری در فرهنگ فارسی

درخانه ای سکونت داشتن که یک یا چند تن دیگر در اطاقهای در همان خانه ساکن باشند: در خان. همسایه داری و پر رفت و آمد...

معنی کلمه همسایه داری در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از آداب همسایه داری جویاشدن از احوال همسایه بوده و در احادیث به عنوان حسن همسایگی یاد شده است.
ابوحامد غزالی (متوفای: ۵۰۵ هـ. ق) در کتاب «احیاء علوم الدین» کلامی را نقل می کند (البته نه به عنوان حدیث) که متن عربی آن چنین است: «... اذ یقال انّ الجار الفقیر یتعلّق بجاره الغنی یومَ القیامة، فیقول یا ربّ سَل هذا لم مَنَعَنی معروفه، و سَدّ بابَه دونی؛ در روز قیامت، همسایه فقیر چنگ زند بر دامن همسایه غنی، و گوید: پروردگارا! از او بپرس که چرا در را بر روی من بست و احسان خود را از من منع نمود؟!همان طور که گفته شد؛ این را غزالی به عنوان حدیث نقل نکرده، بلکه تنها به عنوان یک کلام حکیمانه بیان نمود که صاحب معراج السعادة نیز آن را نقل کرده است. به هر حال؛ این سخن چه حدیث باشد و یا نباشد؛ با توجه به روایات دیگر؛ یک کلام به حقّی است و بعید نیست که چنین چیزی در قیامت برای برخی از افراد پیش بیاید.
روایات در این باب
اکنون به احادیثی در موضوع جویا شدن از احوال همسایه و کمک به او، اشاره می شود:۱. پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) در سخنانی فرمود: «هر کس کالایی از همسایه خود دریغ دارد؛ خداوند، در روز رستاخیز، خیر خود را از او دریغ دارد و او را به خودش وا گذارد و چه بد وضعی دارد کسی که خداوند او را به حال خودش وا گذارد». ۲. «به من ایمان نیاورده است آن کس که شب با شکم سیر بخوابد و همسایه مسلمانش گرسنه باشد». ۳. «اهل هر آبادی که شب را بگذرانند و در میان ایشان گرسنه ای باشد، روز قیامت خداوند به آنان نظر رحمت نمی افکند». ۴. امام علی (علیه السّلام) فرمود: «از نشانه های حُسن همسایگی، جویا شدن از احوال همسایه است».

جملاتی از کاربرد کلمه همسایه داری

انمور همراه با دیگر روستاهای همسایه خود بلکارا و خلیج لاینز سه روستای منطقه مترو ونکوور هستند که داری شهرداری با جمعیت کمتر از ۲٬۵۰۰ نفر می‌یاشند.
چنین به نظر می‌رسد که گروه یکتاپرست و گروه مخالفانشان پی در پی نزد حکمرانان ایرانی شان از یکدیگر شکایت می‌کردند. گذشته از این‌ها فرمانداران مناطق همسایه، از فعالیت گروه یکتاپرست شکایت داشتند و اظهار می‌داشتند نمایندگان آن‌ها درصدد توطئه علیه شاه هستند. در نتیجه در سال ۴۵۸ پ.م. شاه، دانشمند یهودی به نام عزرا را که مشاور شاه در امور یهودیان و ضمناً در خزانه داری شاهی صاحب مقام بود، از شوش به اورشلیم فرستاد. شاه بودجه لازم را در اختیار او قرار داد و اختیاراتی نیز به وی تفویض کرد تا مسایل را حل و فصل نماید و نیز تغییرات لازم را در قوانین، مشابه قوانینی که داریوش اول در مصر قرار داده بود، بدهد.
داری جهان والی امکان ولی حق همسایه واجب شه دین مصدر اجلال
گویمت همسایه ی وصلم بخواهی داشتن گوی از یک خان و مان داری پر از زردارمت
غم، دشمن فهم است و این دو در یک جا نگنجد. چاره همسایه و همنشین بد آن است که فرزندانشان را گرامی داری تا شر پدرانشان از تو دفع شود.