هش رفته. [ هَُ رَ ت َ / ت ِ ] ( ن مف مرکب ) آنکه هوش خود را از دست داده. بیهوش : بپرسید کآن لعبت دلپسند که هش رفتگان را کند هوشمند...نظامی.رجوع به هُش شود.
معنی کلمه هش رفته در فرهنگ فارسی
آنکه هوش خود را از دست داده بیهوش
جملاتی از کاربرد کلمه هش رفته
خاک راهت، خواستم رفتن به مژگان، عقل گفت نیست حاجت کش صبا، صدره به گیسو رفته است
جبار از بندگان كسى است كه از مقام دنباله رو بودن فراتر رفته و به درجه پيشوايىو پيروى شدن در آمده است به گونه اى كه با هيئت و صورت خود آفريدگان را مجبوربه اقتدا و پيروى خود نمايد، چنانكه پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود: ((اگر موسىزنده بود جز پيروى من چاره اى نداشت .))(274)
پیش خورشید رخت گل رفته بود از حال خود بر رخش ابر بهاران از ترحم آب زد
وفات كرد بلال در شام به طاعون در سنه 18 يا سنه 20 و در باب صغير مدفون شد.فقير گويد: اينك قبر او مزارى است مشهور و من به زيارت او رفته ام .
برخی از ابنیه تاریخی به علت عدم توجه و مدرنیته از بین رفتهاست.
در طلب تو از ازل چشم و دلم به چارسو گشته زبان به گفتگو رفته نظر به جستجو
رفته در محفل سخن از آتشینرویی که دوش شمع را دیدم که از اندازه بیرون میگریست
(مـبـلس ) از مـاده (ابـلاس ) در اصـل به معنى اندوهى است كه از شدت ناراحتى بهانـسـان دسـت مـى دهـد، و از آنـجـا كـه چـنـيـن انـدوهى انسان را به سكوت دعوت مى كند ماده(ابـلاس ) بـه مـعنى سكوت و بازماندن از جواب نيز به كار رفته ، و از آنجا كه درشـدائد سـخـت ، انـسـان از نـجـات خود ماءيوس مى شود، اين ماده در مورد ياس نيز به كاررفـتـه اسـت ، و نامگذارى (ابليس ) به اين نام به خاطر همين معنى است كه ماءيوس ازرحمت خدا است .
دلخسته همی باشم زین ملک بهم رفته خلقی همه سرگردان، دل مرده و دم رفته
نگرش به زن در طول تاريخ بشرى همواره دستخوش دگرگونيهايى شده و غالبا نگاهبه زن ، آكنده ازتحقير منزلت او بوده است و او را در رديف مرد از لحاظ شاءن و جايگاهقرار نمى دادند، طلوع اسلام ، علاوه بر آنكه جانهاى خفته را بيدار كرد، مقام و منزلت ازدست رفته زن را نيز احيا نمود.
عمر رفته است و کنون آفت جانی دارم گشته ام پیر، ولی عشق جوانی دارم
آنجا که رفته است دلم جز خدای نیست داند خدا و بس که بود در کجا دلم
چو مرغِ بسته پر پرواز یابد چو مرده عمر رفته باز یابد
ايضا از براى قضاء حوائج از آن حضرت روايت شده : دو ركعت نماز خوانده ، در هر ركعتيك بار سوره حمد و سيزده بار سوره قدر خوانده شود، پس از فراغ به سجده رفته وگويد:
ملائكه - به طورى كه لقمان ايشان را نمى ديد - پرسيدند: اى لقمان چرا؟ گفت :براى اينكه هيچ تكليفى دشوارتر از قضاوت و داورى نيست ، و ظلم آن را از هر سو احاطهمى كند، اگر در داورى راه صواب رود اميد نجات دارد، نه يقين به آن ، ولى اگر راه خطارود راه بهشت را عوضى رفته است ، واگر انسان در دنياذليل و بى اسم و رسم باشد، ولى در آخرت شريف و آبرومند، بهتر است از اينكه دردنيا شريف و صاحب مقام باشد، ولى در آخرتذليل و بى مقدار، و كسى كه دنيا را بر آخرت ترجيح دهد، دنيايش از دست مى رود، و بهآخرت هم نمى رسد.
رفته بر افلاک روزی چند بار در بلندی کرده بر چرخ افتخار
قرب پنجه سالم از کف رفته در فکر معاش بعد ازین فکر تلافی برده است از من قرار
نام تویسرکان از دو بخش توی و سرکان تشکیل شدهاست. در برخی نواحی ایران محلهایی به نام توی هست، برای اینکه اشتباهی رخ ندهد در هر جا چنین محلی باشد بهنام نزدیکترین محل به آن خوانده میشود و این توی چون در یک فرسنگی سرکان است به تویسرکان مشهور است. توی و سرکان در اصل نام دو قریه بودهاند. توی همان تویسرکان امروزی است و سرکان نام شهری در ۷ کیلومتری تویسرکان امروزی است. قریهٔ سومی نیز در گذشته وجود داشتهاست با نام شکان، که بر اثر زلزله از بین رفتهاست.
بالونهای هواشناسی بسته به سرعت وزش باد در سطوح بالای جوّ و مرغوبیت مواد به کار رفته برای ساخت آنها و مقدار گاز تزریق شده، ممکن است تا مسافت ۴۰۰ کیلومتری محل رها شدن هم برسند. این امر در اوایل زمستان که جریان جت استریم در لایههای بالایی جو بوجود میآید، میتواند رخ بدهد. بالونهای هواشناسی در فصل تابستان مسافتهای کوتاه تری را به صورت افقی طی میکنند.
واژه کاسه، در ضربالمثلها و اصطلاحات زیادی به کار رفتهاست. مانند: