هاشمی رفسنجانی اکبر

معنی کلمه هاشمی رفسنجانی اکبر در دانشنامه آزاد فارسی

هاشمی رفسنجانی، اکبر (۳ شهریور ۱۳۱۳ش رفسنجان– ۱۹ دی ۱۳۹۵تهران)
هاشمی رفسنجانی، اکبر
رجل سیاسی ایرانی، عضو شورای انقلاب، رئیس جمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، و رئیس مجلس خبرگان رهبری. پس از آموزش های ابتدایی، به قم رفت و به تحصیل علوم دینی پرداخت. در جوانی به سلک یاران امام خمینی (ره) درآمد و مبارزات خود را با رهبری ایشان علیه رژیم پهلوی آغاز کرد. هم زمان با تحصیل در حوزه، در مساجد و مراکز فرهنگی تهران و شهرهای مختلف به ایراد سخنرانی و افشاگری علیه رژیم پرداخت و بارها بازداشت، زندانی و شکنجه شد. وی با اغلب گروه های سیاسی و مبارزان داخلی و خارجی رابطه داشت، و در دهۀ ۱۳۵۰ش به مبارزان مذهبی کمک مالی می رساند. در ۱۳۵۴ بار دیگر دستگیر و به حبس طولانی مدت محکوم شد. در زندان به همراه آیت الله منتظری، اساسنامۀ تشکیل جامعۀ روحانیت مبارز را تهیه کرد. با اوج گیری انقلاب اسلامی، در پاییز ۱۳۵۷ از زندان رهایی یافت و بلافاصله به عضویت شورای انقلاب اسلامی برگزیده شد. پس از پیروزی انقلاب، به همراه آیات بهشتی، باهنر، خامنه ای و موسوی اردبیلی حزب جمهوری اسلامی را تأسیس کرد و اندکی بعد به نمایندگی شورای انقلاب در وزارت کشور منصوب شد. سپس، با کنار رفتن دولت موقت، سرپرستی وزارت کشور را به عهده گرفت. در ۱۳۵۸ توسط اعضای گروه تروریستی فرقان مورد سوء قصد قرار گرفت، اما جان سالم به در برد. با افتتاح نخستین دورۀ مجلس شورای اسلامی در اردیبهشت ۱۳۵۹، به ریاست مجلس برگزیده شد (تا ۱۳۶۷). در ۱۳۶۷ از سوی امام خمینی (ره) به عضویت شورای بازنگری قانون اساسی درآمد. این شورا پست نخست وزیری را حذف و اختیارات آن را به رئیس جمهور تفویض کرد. پس از ارتحال امام و انتخاب آیت الله خامنه ای، رئیس جمهور وقت، به رهبری انقلاب، هاشمی با رأی مردم به ریاست جمهوری رسید. پس از جنگ عراق علیه ایران، وی با تشکیل کابینه ای با هدف بازسازی و سازندگی کشور، طی هشت سال تغییراتی اساسی در مشی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور پدید آورد. وی در ۱۳۷۶ جای خود را در ریاست جمهوری به سیّد محمد خاتمی داد، و خود به ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزیده شد و حوزۀ فعالیت و قدرت این مجمع را وسیع تر کرد. هاشمی در سال دوم دورۀ اصلاحات (۱۳۷۷ـ۱۳۷۸) با انتقاد جمعی از روزنامه نگاران و فعالان سیاسی موسوم به چپ سیاسی روبه رو شد که به استعفای او در انتخابات مجلس ششم انجامید. پس از پایان دورۀ اصلاحات خاتمی، وی بار دیگر به صحنۀ انتخابات ریاست جمهوری بازگشت، اما این بار عرصه را به رقیبش محمود احمدی نژاد واگذار کرد. هاشمی در ۱۳۸۵ با رأی مردم تهران به مجلس خبرگان رهبری راه یافت، و در شهریور ۱۳۸۶، پس از درگذشت آیت الله مشکینی، به ریاست این مجلس انتخاب شد. ازجمله آثار اوست: ترجمۀ سرگذشت فلسطین یا کارنامۀ سیاه استعمار (اثر اکرم زعتیر)؛ امیرکبیر یا قهرمان مبارزه با استعمار؛ تفسیر راهنما؛ دوران مبارزه؛ جهان در عصر بعثت. خاطرات و یادداشت های روزانۀ وی نیز که از ۱۳۵۸ در حال انتشار است، از اسناد مهم دورۀ انقلاب اسلامی به شمار می رود.

معنی کلمه هاشمی رفسنجانی اکبر در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] اکبر هاشمی رفسنجانی، روحانی و سیاستمدار، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس اسبق مجلس خبرگان رهبری، نخستین رئیس مجلس شورای اسلامی و چهارمین رئیس جمهور در دو دوره پیاپی بین سال های 1368 تا 1376 و به عنوان یکی از پرنفوذترین شخصیت های سیاسی جمهوری اسلامی ایران.
در سال 1313ش، در شهر سوق از توابع رفسنجان در خانواده ای روحانی متولد شد.
ایشان خود در این باره می گوید:
من در سن پنج سالگی به همراه برادرم حاج قاسم که دو سال از من بزرگ تر بود، تحصیل را شروع کردم. آنچه در مکتب خانه به ما می آموختند، همان کتاب های مدرسه رسمی بود، به اضافه قرآن و چیزهایی مثل گلستان، نصاب و... از هفت سالگی علاوه بر مکتب، از معلومات پدر (حاج میرزا علی هاشمی بهرمانی) نیز استفاده کردم. رفته رفته مکتب خانه نمی توانست جواب گوی نیاز ما باشد. چهارده ساله بودم که به پیشنهاد پسرعمویم، محمد، تصمیم گرفتیم که همراه کاروان جهت تحصیل علوم دینی به قم سفر کنیم»
ایشان بعد از هجرت به شهر قم بعد از گذراندن دروس مقدمات و سطح با حضور در دروس خارج فقه و اصول به درجه رفیع اجتهاد نایل آمد.

جملاتی از کاربرد کلمه هاشمی رفسنجانی اکبر

جماران همچنین منطقه‌ای خوش آب و هواست که سید روح‌الله خمینی در دوران بیماری در آن‌جا زندگی کرد. این منطقه در دامنه رشته کوه البرز واقع شده و به‌طور متوسط ۱۷۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.اکبر هاشمی رفسنجانی نیز از سال ۱۳۵۸ تا زمان مرگ در دی ۱۳۹۵ نیز در این محله در کنار منزل سید روح‌الله خمینی سکونت داشت.
مسئولان ایران دخالت در امور داخلی عراق را حق خود می‌دانستند. وقتی بنی صدر حدود شش ماه بعداز شروع جنگ اعلام کرد مایل است با عراق صلح کند. هاشمی رفسنجانی ضمن اظهار ناخرسندی از گفته بنی صدر به دیدار آیت الله خمینی رفت و خمینی ضمن ابراز تمایل به پایان جنگ، از این که شاید در صلح‌نامه شرط شود که نباید به ملت عراق علیه صدام کمک کنند، اظهار نگرانی کرده بود
هاشمی رفسنجانی رئیس مجلس در مصاحبه ای در ۱۰ فروردین ۱۳۶۰ پس از دیدار با هیئت کنفرانس اسلامی گفت: ما سه چیز می‌خواستیم که در پیشنهاد هیئت نیست: اول بررسی تجاوز و محاکمه متجاوز در دادگاه بین‌المللی اسلامی دیگری خروج نیروهای عراقی قبل از آتش‌بس یعنی نه اینکه اول آتش‌بس یا مذاکره بعد خروج تا سرباز خارجی در خاکمان هست مذاکره ای نخواهیم کرد. سوم اینکه مدار بحث باید قرارداد الجزایر باشد
در این فیلم: اکبر هاشمی رفسنجانی ، سید محمد خاتمی ، بهزاد نبوی ، اسحق جهانگیری ٫ محمدرضا باهنر ، حسین مرعشی و دیگر دوستان و نزدیکان و خانواده نوربخش حضور دارند.
روزنامه رسالت پس از پایان جنگ و در دوره ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی، نقدهایی بر رد سیاست‌های دولت سازندگی می نوشت و در انتخابات ریاست جمهوری دوره هفتم در سال ۱۳۷۶ به تبلیغ از نامزد جریان اصلی جناح راست سنتی آن زمان و محافظه کار فعلی یعنی علی‌اکبر ناطق نوری می‌پرداخت. لازم به ذکر است که ستون پیام‌های تلفنی این روزنامه یکی از بخشهای پرطرفدار روزنامه بود که خوانندگان بسیاری داشت. از بهار سال ۱۳۷۹ رسالت پس از ۱۵ سال با قطع بزرگ و چاپ عصرگاهی خود خداحافظی کرد و به قطع کوچک و چاپ صبح رجعت نمود.
دومین دوره مجلس شورای اسلامی از سال ۱۳۶۳ تا ۱۳۶۷ بوده. است و با ریاست آقای هاشمی رفسنجانی شروع به کار نمود. اکثر نمایندگان این دوره، از جامعه روحانیت مبارز و حزب جمهوری بودند. شرایط جامعه همانند دوره اول مجلس بوده، عملیات های مسلحانه گروه های مخالف و تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران همچنان ادامه داشت. نمایندگان مجلس همانند مجلس اول، یک نگاه حمایتی بوده است.
سید علیرضا مرندی (زادهٔ ۱۲ آذر ۱۳۱۸) پزشک اطفال و سیاستمدار ایرانی است که در دولت سید علی خامنه‌ای و دولت اکبر هاشمی رفسنجانی به‌عنوان وزیر بهداشت فعالیت می‌کرد. حادثه مشکوک ورود اچ‌آی‌وی به ایران توسط مریو در دوره صدارت او اتفاق افتاد. او استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و رئیس تیم پزشکی علی خامنه‌ای است. مرندی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در دوره‌های هشتم و نهم از حوزه انتخاباتی تهران بوده‌است.
پزشکیان در ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ و در آخرین روز ثبت‌نام انتخابات ریاست‌جمهوری ایران (۱۳۹۲) با حضور در وزارت کشور در این انتخابات نام‌نویسی کرد اما از نامزدی انصراف داد. او دلیل انصراف خود را ثبت‌نام اکبر هاشمی رفسنجانی اعلام کرد.
۲۶ مرداد ۸۶ محمود احمدی‌نژاد فرهاد رهبر را به‌عنوان رئیس سازمان برنامه و بودجه منصوب کرد. وی که دارای دکترای اقتصاد از دانشکدهٔ اقتصاد دانشگاه تهران است، در دولت هاشمی رفسنجانی معاون اقتصادی وزارت اطلاعات بود. در دولت خاتمی این معاونت منحل شد. یک سال بعد رسانه‌های نزدیک به دولت خبری منتشر کردند که فرهاد رهبر در دیدار با محمد خاتمی از حضور در تیم اقتصادی دولت احمدی‌نژاد ابراز ناراحتی و پشیمانی کرده‌است. چندی پس از این روابط عمومی این سازمان در بیانیه‌ای دیدار را تأیید ولی این گفتهٔ رهبر را تکذیب کرد.
برادران هاشمی از انقلاب ایران طرفداری میکردند و جمشید در رادیو با برادر مهدی کروبی، حسن، همکاری میکرد. هاشمی گفته است که او رابطه خویشاوندی با اکبر هاشمی رفسنجانی که یار نزدیک آیت الله خمینی بود دارد.