[ویکی فقه] از دیگر اعضای خاندان غفاری که نقش زیادی در سیاست کشور و دوره قاجار داشتند، اعضای خانواده میرزا هاشم خان امین الدوله برادر فرخ خان امین الدوله کاشی بود. پس از درگذشت فرخ خان، ناصرالدین شاه برادر او میرزا هاشم خان (درگذشته ۱۲۹۴) را که در دربار با لقب امین خلوت خدمت گذاری می کرد، لقب امین الدوله را به او داد. میرزا هاشم از خاصان و بسیار مورد احترام و در حقیقت پیشکار شاه بود. فرزندان میرزا هاشم دو پسر داشت که هر دو از رجال ممتاز در دوره ناصری و مظفری و بعد از آن بودند.فرزند بزرگش میرزا محمدخان اقبال الدوله (۱۲۶۴ ـ ۱۳۴۲) بود.فرزند دیگر میرزا هاشم غلام حسین خان صاحب اختیار (امین خلوت ـ وزیر مخصوص) بود (۱۲۷۶ ـ ۱۳۶۶). ویژگی افراد خاندان اکثر اعضای سیاسی این خاندان خدمت خود را از مراتب پیش خدمتی خاصه، عمله خلوتی و مناصب درباری آغاز کرده بودند و سپس به مناسبت تدبیر و تونایی و صداقت نسبت به پادشاه وقت به هم سفری شاه، و تصدی مقامات دولتی و درباری نائل شدند.
جملاتی از کاربرد کلمه هاشم خان امین الدوله
سردار شاه محمود خان (۱۸۹۰ – ۲۷ دسامبر ۱۹۵۹) سیاستمدار اهل افغانستان بود. وی از مه ۱۹۴۶ تا ۷ سپتامبر ۱۹۵۳ در زمان پادشاهی محمد ظاهرشاه صدراعظم افغانستان بود تا اینکه محمد هاشم خان جای وی را در این منصب گرفت. وی از قوم پشتو بود.
میرزا هاشم خان پسر محمدرضا خان پسر رستم خان صاحب پسری به نام محمدرضاخان بود که فرزند او علیخان ناظمالایاله است.
در زمان که ظاهرشاه هاشم خان را خلع و دموکراسی را اعلان کرد وی در پستهای مهم دولتی را مانند سرمنشی دربار شاهی، وکیل ده سبز در ولسی جرگه و رئیس گماشتهٔ شورای دورهٔ هفتم، سفیر افغانستان در مصر و اندونیزیا و رئیس مجلس اعیان شورای ملی افغانستان و قاضی قضات افغانستان تقرر یافت.
سپس ۴ سال پادشاهی نمود. در ۱۷ عقرب سال ۱۳۱۲ توسط یک نفر شاگرد مدرسه به نام عبدالخالق به قتل رسید. ظاهرشاه که هنوز خیلی جوان بود ضرورت آن بود تا در امورات دولت کاکاهایش کمک کند همین بود که هاشم خان تقریباً قدرت اول کشور را در دست داشت. و سپس ۱۷ سال وظیفه نخست وزیری را پیش برد. پس از جنگ دوم جهانی اعلامیه منشور سازمان ملل در مورد حقوق بشر به کشورها عضو اعلان گردید.
محمد هاشم خان از سال ۱۳۰۸-۱۳۲۵ هجری شمسی به مدت ۱۷ سال در کرسی نخست وزیری ایفای وظیفه نمود. پس از قتل نادرشاه، ظاهرشاه پسر ۱۷ ساله او بر اریکه قدرت نشست. در آن زمان ظاهرشاه به دلیل کمی سن و عدم تجربه کافی در امور کشور و دولت، نمیتوانست از عهده زمامداری برآید. لذا کاکاهایش هاشم خان شاه، ولی خان شاه و محمود خان او را در اداره کشور کمک و یاری مینمودند.
محمدظاهر پسر ارشد محمدنادر پادشاه مقتول به سال ۱۳۳۲ قمری/۱۹۱۴ میلادی به دنیا آمد، و هنگامیکه به جای پدرش نشست فقط ۱۹ سال داشت. محمدظاهر کمتر از ده سال داشت که به فرانسه اعزام شد، وی الی شانزده سالگی در اروپا بهسر برد، معلوم نیست که وی در آنجا در کجا تحصیل کردهاست، بعد از شانزده سالگی به افغانستان بازگشت و شامل مدرسه نظامی کابل شد. محمدظاهر وقتیکه به جای پدر نشست کودکی بیش نبود ولی عموهایش قدرت را در دست گرفته مملکت را بزور سرنیزه و رعب و شتم اداره نمودند. مخصوصاً هاشم خان کاکایش فرد ظالم و مستبد بود که دوره وی به نام دوره هاشمخانی در جنایتکاری و استبداد معروف است.
امیر محمد میر مکران -میر هاشم خان به .
هاشم خان شخصی با انضباط و مستبد بود او در دو جهت زیاد میکوشید: حفظ سلطنت و حاکمیت دولت با لای مردم. از دموکراسی جنبشهای روشنفکری و آزادی بیان سخت میترسید و هرگز اجازه نشر مطبوعات آزاد را الی اخیر وظیفهاش نداد.
۶- هاشم خان کرزی (پسر کاکای/عموی حامد کرزی و از تاجران بزرگ افغانستان)
خانه هاشم خان مربوط به دوره قاجار است و در یزد، خیابان ایرانشهر، کوی هاشم خان، حسینیه هاشم خان واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۲۳۳۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.