ننگ اور

معنی کلمه ننگ اور در لغت نامه دهخدا

( ننگ آور ) ننگ آور. [ ن َ وَ ] ( نف مرکب ) موجب ننگ و زشتی. باعث بدنامی و رسوائی و شرمندگی. مایه سرافکندگی.

معنی کلمه ننگ اور در فرهنگ فارسی

( ننگ آور ) موجب ننگ و زشتی . باعث بد نامی و رسوائی و شرمندگی . مای. سرافکندگی .

جملاتی از کاربرد کلمه ننگ اور

كـلمـه (نـبـذ) كـه فعل (نبذناهم ) از آن گرفته شده ، به معناى پرت كردن و دورانـداخـتـن چـيـزى است به طورى كه از بى اعتنايى به آن حكايت كند. و كلمه (يم ) بهمعناى دريا است . و كلمه (مليم ) به معناى ننگ آور، و يا به عبارت ديگر كسى است كهكـارى كـنـد كـه مـسـتـحق ملامت شود، و اين كلمه از كلمه (الام ) گرفته شده ، مانند كلمه(اغرب ) كه به معناى كسى است كه امرى غريب انجام دهد.
اين به معناى اين است كه ديگران در آن نوشتهدخل و تصرف بگذارند چيزى را كه در آن مكتوب نبوده بر آن افزوده اند. و اين كارىمحكوم و مردود است اگر نگوييم كارى ننگ آور مى باشد بخصوص كه براى يارابوبكر، عمر بن خطاب لقب نگذاشته و وصف ((فاروق )) را بر آن نيفزوده اند چنانكهلقب جز او را نيز درج نكرده اند. ناگفته نگذاريم كه محدث نورى در ((نفس الرحمان ))اين سند مكتوب را بدون وصف ((صديق )) و با وصف ((ابن ابى قحافه )) از((تاريخ گزيده )) نقل كرده .اين نقل مناسبتر و با ظاهرحال سازگارتر است .
واى بر شما! خيلى زشت و ننگ آور است از يك مرد چنين بترسيد.
آيـا بـراى علماى كشورهاى اسلامى ننگ آور نيست كه با داشتن قرآن كريم و احكام نورانىاسلام و سنت پيامبر !!! صلى الله عليه و آله و سلم !!! و ائمه معصومين !!! عليهم السلام!!! احكام و مقررات كفر در ممالك اسلامى تحت نفوذ آنان پياده شود و تصميمات ديكته شدهصاحبان زر و زور و تزوير و مخالفان واقعى اسلام اجرا گردد و سياست گذاران كرملينبـا واشنگتن دستورالعمل براى ممالك اسلامى صادر كنند؟ علماى بلاد و كشورهاى اسلامىبايد راجع به حل مشكلات و معضلات مسملين و خروج آنان از سيطره قدرت حكومت هاى جوربـا يكديگر به بحث و مشورت و تبادل نظر بپردازند و براى حفظ منافع مسلمين سينه هارا سـپـر كـنـنـد و جـلوى تـهـاجـم فـرهـنـگ هـاى مـبـتـذل شـرق و غـرب را كـه بـه نـابودىنسل و حرث ملت ها منتهى شده است را بگيرند، و به مردم كشورهاى خود آثار سوء و نتايجخـودباختگى در مقابل زرق و برق غرب و شرق را بازگو نمايند و به مردم و به دولتهـا خـطـر اسـتعمار نو و شيطنت ابرقدرت ها كه جنگ و مسلمان كشى در جهان به راه انداختهاند، گوشزد كنند.
مـلت عـزيز ما با قيام دلاورانه خود و نثار خون فرزندان عزيز خود، نام ارجمند خود را درتـاريـخ و در صـف اول مـجـاهـدان اسـلام ثـبت نمود. امروز عقب نشينى ننگ آور و انتحار است .مـخـالفين شاه از هر گروه و دسته اى كه باشند بايد بدانند كه اگر به اين مار زخمىمهلت دهند، چنان ضربه اى مى خورند كه تا آخر در زير سلطه اجانب و نوكران آنان دستو پا زنند. ما مسؤ ول خداوند تعالى و نسل هاى آينده
چقدر ننگ آور است كه بشنويم آمار كشته شدگان جنگهاى داخلى كشورهاى عربى بهمراتب بيش از آمار قربانيان آنها در مبارزه با صهيونيسماسرائيل بوده است .
روزى يكى از آن پارچه اى طرازدار را به مجلس عبدالملك آوردند. عبدالملك نگاهى به آنطراز و علامت كرد سپس دستور داد آنرا به عربى ترجمه كنند. وقتى معنى آنرا فهميدسخت بر آشفت و گفت : چقدر براى ما ننگ آور است كه شعار مسيحيت ، طراز و علامت پارچه هاو پرده ها و ظروفى باشد كه به دست مسيحيان مصرى ساخته مى شود، و از آنجا بهاطراف بلاد اسلامى آورده ، و در دسترس مسلمانان مى گذارند، ما هم بدون توجه آنها رامورد استفاده قرار مى دهيم !!
((با ايمنى و اطمينان خاطر و دلى استوار راه خودت را ادامه بده ودل مشغول مباش . كوتاه آمدن در برابر حريفم ننگ آور است ، از اين آزمون سرافرازبيرون خواهم آمد، پس خبر بگير و بنگر)). سپس به سوار حمله كرد و او را از پا درآورد واسبش را به زن داد. ((دريد)) ديگرى را فرستاد تا ببيند چرا سوار اوّلى نيامد و همين كهبدانجا رسيد و صحنه را مشاهده كرد، آن مرد را صدا زد، او نيز افسار مركب زن راواگذاشت و به سويش بازگشت درحالى كه ابيات زير را مى خواند:
و كلمه (عجيب ) - بر وزن فعيل - صفت مشبهه از ماده عجب است ، و (تعجب ) حالتىاست كه به انسان در هنگام ديدن چيزى كه سبب آن را نمى داند دست مى دهد و به همين جهتبيشتر در مواقع استثنايى و نادر به آدمى دست مى دهد چون در اين مواقع معمولا انسان سببحادثه را نمى داند و اينكه همسر ابراهيم (عليه السلام ) گفت : (يا ويلتى الد...)گفتارش در مورد تعجب و تحسر بوده ، چون وقتى بشارت ملائكه را شنيده آن حالتى كهيك پيرزن نازا از همسر پيرمردش باردار شده و دارد بچه اش را ميزايد در نظرش مجسمشده و معلوم است كه چنين پيشامدى سابقه نداشته و قهرا امرى شگفت آور خواهد بود، علاوهبر اين ، از نظر افكار عمومى مردم نيز وضعى ننگ آور و زشت است و خنده و تمسخر مردمرا برمى انگيزد و چنين چيزى مايه رسوايى است .
دست آزاده‌ای به چنگ آور روی در روی نام و ننگ آور
پـس ، اكـنـون كـه معلوم شد اين صفت را مفاسدى عظيمه است كه هريك از موبقات و مهلكاتاسـت . لازم اسـت كه با هر رياضت و زحمتى است خود را از اين خصلت ننگ آور و رذيله قلبخـراب كـن و ايـمـان كش نجات دهيم ، و دل را از اين ظلمت و كدورت تخليص كنيم ، و قلب رابه خلوص نيت و صدق باطن مزين نماييم و صفا دهيم .