نعمت تمدن

معنی کلمه نعمت تمدن در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نعمت تمدن (قرآن). قرآن کریم می فرماید، بهره مندی از تمدن، نعمتی شایسته یادآوری و سپاس است.
قرآن کریم می فرماید، بهره مندی از تمدن ، نعمتی شایسته یادآوری و سپاس است: «واذکروا اذ جعلکم خلفاء من بعد عاد وبواکم فی الارض تتخذون من سهولها قصورا وتنحتون الجبال بیوتـا فاذکروا ءالاء الله...؛ و بخاطر بیاورید که شما را جانشینان قوم عاد قرار داد و در زمین مستقر ساخت، که در دشتهایش قصرها برای خود بنا می کنید و در کوه ها برای خود خانه ها می تراشید، بنابراین نعمتهای خدا را متذکر شوید ... .»
تذکر حضرت صالح و هود
صالح در این جمله قوم خود را به تذکر و یاد آوردن نعمت های خدا دعوت می کند، همچنانکه هود قوم عاد را به آن دعوت می نمود. و از جمله نعمت هایی که به یاد آنان می آورد این است که خداوند آنان را جانشین قوم عاد و سایر امت های گذشت ه قرار داده و در زمین مکنتشان داده، و اینک قسمت های جلگه زمین و همچنین کوهستانی آن را اشغال نموده و در آن خانه و آبادی به وجود آورده اند، آنگاه تمامی نعمت ها را در جمله «فاذکروا آلاء الله» خلاصه می کند، و با به کار بردن لفظ «فاء» که برای تفریع است، مغایرت آن را با جملات قبل می رساند، و گویا پس از اینکه فرمود: نعمت های خدا را به یاد بیاورید، و تعدادی از آن نعمت ها را بر شمرد، برای بار دوم فرمود: با این همه نعمت ها که خداوند در دسترس شما قرار داده، جا دارد که آن نعمت ها را به یاد بیاورید.

جملاتی از کاربرد کلمه نعمت تمدن

بله ! ما به اين خطاب سزاوارتريم . عربهاى زماننزول اين آيات دولت و حكومتى - حتى در جزيره العرب - نداشتند. اين در حالى است كهبيش از ده سال از ظهور اسلام گذشته بود. با اينحال هنوز اسلام به كودك شيرخواره اى مى ماند كه چهار دست و پا راه مى رفت . ولىخداوند آنها را شايسته اين خطاب دانست . (30) آيا ما شايسته و سزاوار اين خطابنيستيم ، حال آنكه نماينده 40 دولت و داراى پرچم هايى هستيم كه در اين سازمان بهاهتزاز درآمده اند؟ هر چند ما داراى نيرو و توان ساير كشورها نيستيم و به خاطر عقب ماندناز كاروان پيشرفت و تمدن ، و كم كارى خود در دورى از علم و تمدن ، تنبلى و سستى وپاره پاره شدگى و تقسيم شدن به قسمتهاى گوناگون و بى ارزش كردن تعاليماسلامى و ناسپاسى در برابر نعمت اسلام ، در سطح ديگر كشورها نيستم . با اينحال ما اكنون نسبت به عربهاى زمان نزول اين آيات كه حتى يك دولت هم نداشتند، دروضع بهترى هستيم . آيا نسبت به اين خطاب قرآنى سزاوارتر نيستيم ؟