نظام وفا کاشانی

معنی کلمه نظام وفا کاشانی در دانشنامه آزاد فارسی

نِظام وفا کاشانی (آران بیدگل ۱۲۶۷ـ تهران ۱۳۴۳ش)
نِظام وفا کاشانی
شاعر، روزنامه نگار و نمایش نامه نویس ایرانی. در اصفهان به تحصیل دانش های ادبی و عربی پرداخت و فقه، اصول، کلام و فلسفه را نیز آموخت. برای تکمیل تحصیلات به نجف رفت و پس از بازگشت در تهران سکونت کرد و به صف آزادی خواهان پیوست و مدتی نیز زندانی شد. پس از مشروطه، همزمان با کارهای دولتی به تدریس نیز پرداخت. در ۱۳۰۲ش ماهنامه ای به نام وفا به مدیریت عبدالحسین میکده در تهران تأسیس و منتشر کرد. غزلیاتش ساده و روان و پر از احساسات لطیف است. در مدرسۀ سن لوئی معلم نیما یوشیج بود و نیما منظومۀ «افسانۀ» خود را به او پیشکش کرد. در شعر به شیوۀ سنتی گرایش داشت و در نثر به شیوۀ جدید، و در هر دو زمینه از ایده های رومانتیک متأثر بود. از آثارش: پیروزی دل (تهران، ۱۳۳۰ش)؛ پیوندهای دل (تهران، ۱۳۳۲ش)؛ حبیب و رباب (تهران، ۱۳۰۵ش)؛ حدیث دل (تهران، ۱۳۳۸ش)؛ گذشته ها (تهران، ۱۳۳۰ش)؛ نمایشنامۀ ستاره و فروغ به نثر (تهران، ۱۳۲۰ش)؛ نمایشنامۀ فروز و فرزانه به نثر (تهران، بی تا)؛ یادگار سفر اروپا به نثر (تهران، ۱۳۳۶ش)؛ دیوان اشعار (۱۳۶۳ش). مجموعۀ آثار نظام وفا به کوشش عبدالله مسعودی به چاپ رسیده است (کاشان، ۱۳۸۲ش).

معنی کلمه نظام وفا کاشانی در دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است
نویسنده و شاعر، متخلص به نظام. نسبش به صباحی بیدگلی شاعر معروف می رسد و مادرش نیز از زنان شاعر بود که حیا تخلص می کرد. نظام در بیدگل کاشان به دنیا آمد. پس از تحصیلات مقدماتی به تحصیل علوم ادبی و عربی پرداخت. او ادبیات فارسی و عربی را از محضر سید محمد کاشانی و فقه، اصول و کلام را از محضر سید محمدرضا مجتهد فراگرفت و فلسفه را نزد پدرش آموخت.
وی چندی هم در سلک طلاب حوزه ی علمیه قم به تحصیل مشغول شد و مدتی نیز به تحصیل طب قدیم نزد میرزا محمدعلی آقا جمال که از اطباء معروف زمان خود بود، پرداخت. سپس جهت تکمیل تحصیلات به نجف رفت و پس از بازگشت در تهران اقامت گزید و زبان فرانسه را در مدرسه ی آلیانس فراگرفت.
بعد وارد فعالیت های سیاسی شد و هنگام به توپ بستن مجلس به همراه مجاهدین در باغ سپهسالار مشغول دفاع بود، اما سرانجام دستگیر و زندانی شد. پس از آزادی از زندان و استقرار مشروطیت، از فعالیت های سیاسی دست کشید و به کار تدریس و تعلیم و تربیت از جمله تدریس در مدرسه ی سن لویی اشتغال ورزید.
او همچنین مدتی در وزارت فواید عامه و سپس در وزارت فلاحت به عنوان رئیس بازرسی مشغول شد و تا مدیر کلی ارتقا یافت. وی در 1302 ش ماهنامه ی «وفا» را به مدیریت عبدالحسین میکده در تهران تأسیس و منتشر کرد. نظام وفا بر اثر سکته ی مغزی در تهران درگذشت. از آثار منظوم وی: «حبیب و رباب»، در شرح خودکشی حبیب اللَّه میکده؛ «حدیث دل»؛ «گذشته ها»؛ دیوان شعر. از آثار منثور وی: «ستاره و فروغ»؛ «فروز و فرزانه»؛ «یادگار سفر اروپا».

جملاتی از کاربرد کلمه نظام وفا کاشانی

پدر نیما زندگی روستایی، تیراندازی و اسب‌سواری را به وی آموخت. نیما تا دوازده‌سالگی در زادگاهش، روستای یوش، و در دل طبیعت زندگی کرد. نیما خواندن و نوشتن را نزد آخوندِ دِه فراگرفت ولی دلخوشی چندانی از او نداشت چون او را آزار می‌داد و در کوچه‌باغ‌ها دنبالِ نیما می‌کرد. ۱۲ساله بود که به‌همراه خانواده به تهران رفت و در مدرسه عالی سن لویی مشغول تحصیل شد. در مدرسه از بچه‌ها کناره‌گیری می‌کرد و به‌گفته خودِ نیما با یکی از دوستانش مدام از مدرسه فرار می‌کرد و پس از مدتی با تشویق یکی از معلم‌هایش به نام نظام وفا به شعر گفتن مشغول گشت و در همان زمان با زبان فرانسه آشنایی یافت و شعر گفتن به سبک خراسانی را شروع کرد.
مدرسهٔ سن لویی در زمان تأسیس تنها ۱۵ دانش‌آموز داشت، اما تا سال ۱۹۱۱ م. شمار دانش‌آموزانش به ۳۵۰ نفر رسید. از معلمان شاخص این مدرسه می‌توان به سعید نفیسی و نظام وفا آرانی اشاره کرد؛ نیما یوشیج مجموعهٔ افسانه را (که مانیفست شعر نوی فارسی دانسته می‌شود) به معلمش نظام وفا تقدیم کرد.
محله زندیه: بنیاد این محله در سال ۱۲۹۸ خورشیدی نهاده شد. از جنوب به محله دراویش و از غرب به خیابان (شهدا/شاهپور)، میدان شهید احمد جوکار (زندیه)، کوچه نظام وفا (سرتیپ) لقب عسکرخان زند ملایری در این محله معروف است. مردمانی از قاعده هرم قومی زند در این محله ساکن بودند.
نیما، شعر بلند افسانه را به نظام وفا، معلم قدیمی اش تقدیم کرده است. پس از پایان تحصیلات در مدرسه سن‌لویی، نیما در وزارت دارایی مشغول کار شد، اما پس از مدتی این کار را مطابق میل خود نیافت و آن را رها کرد.
محل بازجویی و تخلیه اطلاعاتی افسران ارشد اعراقی در زمان جنگ تحمیلی در این محله واقع بوده و کنسولگری سابق انگلیس در اهواز در خیابان نظام وفا باغ معین قرار دارد.
محله دراویش: از جنوب به خیابان شهید طلوعی، غرب، خیابان همدان/شاهپور، شمال، کوچه نظام وفا