نسب امام زمان

معنی کلمه نسب امام زمان در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حضرت مهدی (عجّل الله فرجه الشریف) از نسل امام حسین (علیه السّلام) است و مادر حضرت را نرجس خاتون می دانند.
محدثین شیعه و سنّی، روایات متعددی از پیامبر (صلّی الله علیه وآله وسلم) نقل کرده اند که حضرت مهدی (عجّل الله فرجه الشریف) از اولاد امام حسین (علیه السّلام) است از جمله:
← روایات شیخ صدوق
مادر آن جناب را به نامهای متعددی معرفی نموده اند: مانند نرجس، صیقل، ریحانه، سوسن، خمط، حکیمه، مریم و این تعدد اسم بی وجه نیست (برخی از محققان می نویسند امکان دارد نام اصلی او همان «نرجس» بوده باشد و اسامی دیگر به جز «صیقل» را بانوی او «حکیمه» دختر امام جواد (علیه السّلام) به او داده باشد زیرا در آن زمان کنیزان را برای خوش آمدگویی به اسامی گوناگون می خواندند و نرجس و ریحانه و سوسن همه اسامی گل ها هستند و صدوق نیز روایتی را نقل می کند که این احتمال را تقویت می کند. زیرا: فرزند امام حسن(علیه السّلام) در محیطی بسیار خطرناک تولد یافته زیرا خلفای بنی عباس و حتی بعضی از بنی هاشم به وسیله مامورین خود از خانه های علویین مراقبت کامل به عمل می آوردند. از اینرو از جانب خداوند تمام پیش بینی های لازم به عمل آمد: اولاً چنان که در روایات است آثار آبستنی در مادرش ظاهر نشد ثانیاً امام حسن (علیه السّلام) برای مراعات احتیاط نام آنجناب را برای کسی فاش نکرد، ثالثاً در حین وضع حمل جز حکیمه خاتون و بعضی از کنیزان کسی حضور نداشت و این خود نیز در تعدد اسامی بی اثر نبوده است.
← ملیت مادر حضرت مهدی
۱. ↑ صدوق، محمد بن علی، کمال الدین، وتمام النعمه، ج۱، ص۲۵۷.
...

جملاتی از کاربرد کلمه نسب امام زمان

نقوی نامی خانوادگی در خاورمیانه و جنوب آسیاست. بسیاری با این نام خانوادگی خود را از سادات می‌داند که نسبشان را به هادی و از طریق او به پیامبر اسلام می‌رسانند. در افغانستان، ایران، ترکیه، پاکستان، هند و کانادا از این نام خانوادگی استفاده می‌شود. بخش وسیعی از شیعیان و مسلمانان هند و پاکستان از نسب امام دهم شیعیان هستند.
اين امتياز حسب و نسب امام است كه احدى نمى تواند مدعى چنين مزيّتى در نسب خودش بشودتنها نَسبى كه طهارت و پاكى آن مورد قبول همگان است و كسى در آن شكّى ندارد هماننسب پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و عترتش ‍ مى باشد.