نت نقطه دار

نت نقطه دار

معنی کلمه نت نقطه دار در فرهنگستان زبان و ادب

{dotted note} [موسیقی] نُتی که در سمت راست آن یک نقطه می گذارند و ارزش زمانی آن یک ونیم برابر حالت بدون نقطۀ آن است

معنی کلمه نت نقطه دار در دانشنامه عمومی

نت نقطه دار ( به انگلیسی: Dotted note ) ، زمانی که در کنار نُت ( سمت راست نت ) قرار می گیرد، نصف ارزش زمانی نُت را به آن اضافه می کند. به عنوان مثال چنانچه نقطه در کنار یک نُت چهار ضربی قرار گیرد، نصف ارزش آن ( یعنی دو ضرب ) را به آن افزوده و ارزش زمانی نت حاصله، که نقطه دار خوانده می شود، را به شش ضرب تغییر می دهد.

جملاتی از کاربرد کلمه نت نقطه دار

كلمه : (ظهرى )منسوب به ظهر - به فتحه ظاى نقطه دار - است (همچنانكه در فارسى كلمه پشتى منسوببه پشت است ) چيزى كه هست وقتى از كلمه (ظهر) منسوب مى سازند ظاى آن را كسرهمى دهند و اين كلمه به معناى هر چيزى است كه انسان آن را پشت سر قرار دهد و به آن پشتكند بطورى كه بكلى از يادش ‍ ببرد، وقتى مى گويند: (فلان اتخذ فلانا وراءظهريا) معنايش اين است كه فلانى فلان شخص را فراموش كرد و اصلا به يادشنماند و اعتنايى به وضع او نكرد.
چرا به من خبر نداديد؟ بر خيزيد به سوى برادر خود برويم و او را تسليت بدهيم .چون بر او وارد شد. او را افسرده يافت و او را سخت دلتنگ ديد و تعزيتش فرمود. آياشادمان نمى دارد تو را كه فرزندت در روز قيامت در برابرت باشد و او را گويند كهداخل بهشت شو و بگويد پروردگارا من و پدر و مادرم ، پس هميشه شفاعت كند تا خداىتعالى شفاعت او را درباره شما قبول فرمايد و شما را با يكديگرداخل بهشت نمايد. كابه تغير است به انكسار و شكستگى از شدت اندوه ، وضعف به ضم ضاد نقطه دار و فتح مترجم گويد كه صاحب قاموس ميان ضعف بهفتح و ضعف به ضم چنين فرق گذارد كه اول در راى وعقل است و ثانى در بدن است .
105-ضمّ حاء مهمله و فتح صاد) ابن تميم (تاء نقطه دار با دو ميم ) و بعضى نمير گفته اند وشايد اين غلط باشد. ابن ابى الحديد گفته كه تميم بن اسامة بن زبير بن وريد تميمىهمان كس است كه وقتى اميرالمومنين عليه السّلام فرمود: سلونى قَبْلَ اَنْ تَفْقِدونىپرسيد چند مو در سر من است ؟ حضرت فرمود: به خدا قسم مى دانم ولكن كجا است برهانآن يعنى از كجا معلوم كنم بر تو كه عددش همان است كه من مى گويم و من خبر داده شده امبه مقام تو و به من گفته شده كه بر هر موئى از موى سر تو ملكى است كه ترا لعنتمى كند و شيطانى است كه ترا به حركت در مى آورد.
1- اساسا اين حروف را به همان حال و بدون نقطه برگزار مى كردند، و حذف واهمال نقطه ها را نمايانگر ضبط آن مى دانستند؛ ولى اين شيوه و نظريه را گروهى ازعلماء تاءييد نكردند؛ زيرا اين احتمال وجود داشت كه نويسنده - سهوا - در نقطه گذارىحروف نقطه دار، دچار اهمال شده باشد و در نتيجه ، آن حروف با حروف بى نقطه اشتباهمى شد.