میوه خانه

معنی کلمه میوه خانه در لغت نامه دهخدا

میوه خانه. [ می وَ / وِ ن َ / ن ِ ] ( اِ مرکب ) دکان میوه فروشی. ( ناظم الاطباء ) دکان میوه و فواکه. ( آنندراج ). || جایی که میوه در آن فراوان باشد. ( ناظم الاطباء ). || در دربار پادشاهان صفوی جایگاه خاصی که اختصاص به نگهداری میوه داشته و آن راصاحب جمعی اداره می کرده است : در بیان شغل صاحب جمع میوه خانه و غیره اجناس متعلقه به میوه خانه : جز خربزه ، خیار، انگور... و غیره میوه ها بالتمام است. ( از تذکرةالملوک چ آقای دکتر دبیرسیاقی ص 31 ). صاحب جمع میوه خانه مبلغ بیست تومان مواجب و بر این موجب رسوم در وجه او مقرر است. ( از تذکرةالملوک ص 96 ).

معنی کلمه میوه خانه در فرهنگ فارسی

دکان میوه فروشی دکان میوه و فواکه

جملاتی از کاربرد کلمه میوه خانه

ماه را خانه نباشد بر سرو سرو را میوه نباشد ماهی
زیبا وسرسبز در۱۰کیلومتری شهرو۲۵کیلومتری شهرباستانی وپلکانی ماسوله قراردارد. این روستادرخود مزارع برنج، باغ چای، درختان میوه ومرکبات، خانه‌های ویلایی، بازار ومسجد جامع، چندین مدرسه ومردم مهربان ودوستداشتنی روستایی راجای داده است.
به خانه نیست که بتوان نمودنش به طبیب درون سینه بود همچو میوه خستهٔ ما
آب رودخانه از درهٔ گرمک به‌سوی زو علیا روان است. مردم روستا کشاورز و باغدار هستند، و میوه‌های گوناگونی چون گیلاس، گردو و هلو در این روستا برداشت می‌شود. خانه‌های زوعلیا درهم‌تنیده و پلکانی هستند. در روزهای تعطیل گردشگرانی به زوعلیا می‌آیند. این روستا یکی از روستاهای دارای «بافت با ارزش» و «هدف گردشگری» استان خراسان شمالی است.
عامل اصلی اقتصادی شهر حتا گردشگری و آب است. در گذشته، این منطقه قابلیت پرورش درخت خرما را داشت؛ از میوه این درخت به عنوان منبع غذایی و از تنه درخت برای مصالح ساختمانی استفاده می‌شد. این شهر دارای یک روستای تاریخی مشهور است، که شامل مجموعه‌ای از خانه‌های سنتی بازسازی‌ شده کوهستانی است. این روستا در سفرهای آخرهفته بسیار پرطرفدار است و مردم در ماههای زمستان در آنجا یا چادر بزنند یا در هتل حتا فورت که تنها 2.7 کیلومتر (1.7مایل) با سد حتا فاصله دارد اقامت می‌کنند.
در اول شهر بزرگ بوده و این زمان شهری وسط است و وضع آن شهر چنین نهاده‌اند که اول حصاری به‌غایت بزرگ نهاده و خندق عمیق بی‌آب دارد و بازار درگرد حصار درآورده و شهر و خانه‌ها در گرد بازار و باغات و توتستان‌ها در گرد خانه‌ها و غله‌زار در گرد باغات و در گرد غله‌زارها بندها بسته که آب باران می‌گیرند و آب بِدان غله می‌برند و در آن بندها خربزه بی‌آب زراعت می‌کنند که به‌غایت شیرین می‌باشد و آبش از کاریزها است و هوای معتدل و حاصلش غله و میوه و ابریشم باشد.
روز عید فطر پس از نماز عید، نمازگزاران به در خانه افرادی که در آن سال درگذشته‌اند می‌روند و پس از فاتحه خوانی برای فرد در گذشته، با میوه و شربت و شیرینی پذیرایی می‌شوند. بعد از ظهر نیز همه اهالی برای خواندن فاتحه و طلب آمرزش برای درگذشتگان بر سر قبور آن‌ها (مزار و قدمگاه) حاضر و برای شادی روح آن‌ها به توزیع نزورات می‌پردازند.
زندگی مردم ساتاول از راه ماهی‌گیری و کشاورزی مانند نارگیل، میوه نان، و تارو می‌گذرد. آنان برای خواب، خانه‌های کوچکی از کاهگل می‌سازند و و از تنه درختان نان برای ساخت قایق استفاده می‌کنند. پایه مراسم فرهنگی، رقص و داستان‌سرائی است. نوشیدنی الکلی آنها شراب نخل است که "تیوبا" نام دارد و از دم کردن شیر نارگیل تخمیر شده بدست می‌آید.