میرزا محمدحسین مجتهد مازندرانی

معنی کلمه میرزا محمدحسین مجتهد مازندرانی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حاج میرزا محمدحسین مجتهد مازندرانی، از علما و فقهای بزرگ مجاهد ایران در قرن سیزدهم هجری بود.
در میان علمای مازندران دو نفر بدین نام شناخته شده اند:۱- نخست میرزا محمد حسین فرزند میرزا علی بارفروشیس (بابلی) که از بزرگان علما و فقهای زمان خود بود و از محضر صاحب جواهر و شیخ مرتضی انصاری تلمذ نموده و تألیفات بسیار همچون: ذخایر الایام (در معرفت احکام دین اسلام) در شش جلد و ذخایر المعاد (در اصول دین) داشته است. وی در ۱۳۰۸ ق درگذشت.۲- دیگری ملامحمدحسین فرزند محمد ساروی (اهل ساری) که از برجسته ترین علما و بزرگان فقهای زمان خود بود. او از شاگردان سید ابراهیم قزوینی (صاحب ضوابط) در کربلا و صاحب جواهر در نجف بود. از تاریخ تولد، درگذشت و محل دفن او اطلاعی در دست نیست.احتمال فراوان می رود که وی همان فرد نخست باشد. به هر روی در ۱۲۷۳ ق که نیروهای انگلیسی به دولت ایران اعلام جنگ دادند و بندر بوشهر را به تصرف خود درآوردند وی به همراه جمعی از علمای مازندران و استرآباد مانند سایر علمای کشور اعلام جهاد نمود و در نامه ای به ناصرالدین شاه آمادگی خود را در نبرد با نیروهای اشغالگر انگلیسی اعلام کرد.

جملاتی از کاربرد کلمه میرزا محمدحسین مجتهد مازندرانی

تاریخ گیتی‌گشا از مهم‌ترین و معتبرترین اسناد تاریخی زندیه است، زیرا نویسندهٔ آن بسیاری از وقایعی را که خود شاهد آنها بوده، بدون کم و کاست، بیان کرده یا رویداد را از خاطرات و دیده‌ها و نوشته‌های میرزا محمدحسین فراهانی وزیر، گفته است. نثر این کتاب سست و متکلفانه و به شیوهٔ مرسوم برخی تاریخ‌نویسان پس از صفویه، همراه با کنایات و استعاره‌ها و تشبیهات فراوان و جملات زاید است، به طوری که خواننده رشتهٔ کلام را از دست می‌دهد.
محمدهاشم (پدر ابراهیم) در سال ۱۱۶۰ هـ.ق. به اتهام بی‌نظمی مالی توسط نادرشاه مجازات شده و یک چشم خود را از دست داده بود. این موضوع بی تردید همواره به پسر او، ابراهیم، یادآوری می‌کرده که اعیان، تا چه حد در مقابل سرداران جنگاور در دوران پساصفوی، آسیب‌پذیر هستند. ابراهیم، سمت کدخداباشی محلات حیدری‌نشین شیراز را از پدرش به ارث برد و به متحد نزدیک کلانتر شیراز، میرزا محمد کلانتر، تبدیل شد. میرزا محمد کلانتر مربی و چهره‌ای تأثیرگذار در شکل‌دادن به آیندهٔ سیاسی ابراهیمِ جوان بود. ابراهیم همچنین از نزدیک شاهد نحوهٔ ادارهٔ امور، تحت نظر و حمایت نخبگان باقیمانده از دوران صفوی بود از جمله میرزا محمدحسین وفای فراهانی، رئیس خاندان فراهانی، که بعدها با عنوان قائم‌مقام (خاندان قائم‌مقام فراهانی) شناخته شدند.
حوزه علمیه برادران آیت الله العظمی میرزا محمدحسین نائینی