میرزا محسن دوزدوزانی

معنی کلمه میرزا محسن دوزدوزانی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محسن دوزدوزانی»، در سال ۱۳۰۷ در تبریز دیده به جهان گشود.
پدرش مرحوم حاج میرزا محمود دوزدوزانی ، از عالمان بزرگ تبریز بود که سال ها در نجف اشرف به تحصیل و تدریس پرداخته و شاگردان بسیاری - از جمله علامه امینی (ره) - را تربیت کرده بود. جد پدری وی نیز مرحوم محمدحسن دوزدوزانی مشهور به فخرالعلماء بود.
تحصیلات
دوزدوزانی تحصیلات خود را از مکتب خانه آغاز کرد. پس از آن به تحصیل علوم دینی روی آورد و تحصیلات نخستین خود در این زمینه را در تبریز و نزد عالمان و استادان وارسته آن دیار شروع کرد؛ در درس « شرح لمعه » حضرات آیات سید هادی خسروشاهی و میرزا جوادآقا سلطان القراء حاضر می شد. «رسائل» را نیز نزد پدر و آیت الله سید حسین قاضی طباطبائی خوانده بود. با پشت سر نهادن بخشی از دروس دوره سطح، به قم آمد تا از محضر عالمان و استادان آن دیار نیز بهره های بسیار ببرد.در قم، در درس های « رسائل » و « مکاسب » و « کفایه » آیت الله مشکینی و آیت الله مجاهدی تبریزی حضور یافت.وی سپس به درس خارج فقه و اصول عالمان بزرگی همچون امام خمینی (ره)، میرزا هاشم آملی ، شریعتمداری رفت؛ اما عمده تحصیل او در این بخش در نزد امام(ره) بود.او در طی این سال ها به تحصیل علوم عقلی نیز مبادرت ورزید و از شرکت در جلسات درس اخلاق استادان عالم و عامل خود نیز غافل نمی ماند. تدریس دروس فراگرفته نیز از اشتغالات مهم او در دوره تحصیل بود.وی در سال های تحصیل خود با طلاب و فضلای بسیاری رابطه دوستی داشت و درس های آموخته را با آنان مباحثه می کرد؛ از جمله آن ها می توان از میرزا حسین احمدی ایوقی از شاگردان ممتاز حضرت امام خمینی(ره) نام برد.
فعالیت های علمی فرهنگی
او تاکنون فعالیت های علمی و فرهنگی بسیاری از خود برجای نهاده است. او که از نخستین سال های تحصیل، به تدریس کتاب های پیش آموخته می پرداخت، کتب دوره مقدمات و سطح را بارها و بارها تدریس کرده است و سال هاست که به تدریس خارج فقه و اصول اشتغال دارد. از این رهگذر شاگردان بسیاری تربیت کرده که از جمله آن ها، خجت الاسلام و المسلمین حسینی بوشهری را می توان نام برد.
آثارعلمی
...

جملاتی از کاربرد کلمه میرزا محسن دوزدوزانی

محمد مصدق در ۲۶ خرداد ۱۲۶۱ در محلهٔ سنگلج تهران به دنیا آمد. در این مورد باید توجه کرد که مطابق با شناسنامه زادروز او ۲۹ اردیبهشت سال ۱۲۵۸ شمسی است. اما بر اساس نوشته مصدق در کتاب خاطرات و تألمات مصدق، ۲۶ خرداد ۱۲۶۱ زادروز او می باشد. پدرش میرزا هدایت‌الله، وزیر دفتر ناصرالدین‌شاه، از نوادگان میرزا محسن آشتیانی و از رجال متجدد روزگار و اطرافیان میرزا تقی خان امیرکبیر بود. مادر محمد مصدق ملک تاج خانم نجم‌السلطنه دختر شاهزاده فیروز میرزا نصرت‌الدوله و نوهٔ عباس میرزا ولیعهد بود که موقوفه بیمارستان نجمیهٔ تهران را بنا نهاد.
نظمیهٔ تهران توسط کمیسر ۸ بازار در روز ۷ ژوئن ۱۹۱۷ ترور آقا میرزا محسن مجتهد را به این شرح گزارش داد: «ساعت ۱۰:۲۰ صبح آقا میرزا محسن را در حالی که وارد منزل می‌شد کشته‌اند. به محض دریافت این گزارش از میرزا باقرخان پدر، کمیسر تأمینات در محل حادثه حضور یافته…
حاج میرزا محسن فرزند ملاحسنعلی، عماد الفقرا متخلص به حالی (۱۲۸۵ ه. ق اردبیل-۱۳۳۳ ه. ش) از شاعران خوشنویس و صوفی‌مشرب روزگار خویش است که تالیفات بسیاری از وی برجامانده است. وی علاوه بر مقام اجتهاد از مشایخ سلسه ذهبیه بوده است.
منزل آخوند ابو مربوط به اواسط دوره قاجار و متعلق به قاضی محل میرزا محسن قاضی بوده است. این اثر تاریخی در خرم‌آباد، در ضلع غربی قلعه فلک افلاک، خیابان دوازده برجی واقع شده و در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۴۳۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ملک المتکلمین - سید جمال واعظ - سید محمدرضا مساوات - سید اسدالله خرقانی - ابوالحسن میرزا قاجار - آقا میرزا محسن (برادر صدرالعلما) - سلیمان خان میکده - یحیی دولت‌آبادی - محمدعلی‌خان نصرةالسلطان
منزل آخوند ابو مربوط به اواسط دوره قاجار و متعلق به قاضی محل میرزا محسن قاضی بوده است. این اثر تاریخی در خرم‌آباد، در ضلع غربی قلعه فلک افلاک، خیابان دوازده برجی واقع شده است.
این کتاب همچنبن توسط میرزا محسن عماد الفقرا به نظم درآمده‌است.
میرزا محسن نجم‌آبادی (درگذشت ۱۳۳۶ ه‍.ش) مشروطه‌خواه و از مجاهدان نهضت جنگل به رهبری میرزا کوچک-خان جنگلی.