موشک سطح رو

معنی کلمه موشک سطح رو در فرهنگستان زبان و ادب

{sea-skimming missile, sea skimmer} [علوم نظامی] نوعی موشک هدایت شوندۀ دریایی که پس از پرتاب، برای جلوگیری از شناسایی شدن، در نزدیک سطح آب حرکت می کند

جملاتی از کاربرد کلمه موشک سطح رو

نیروی پدافند هوایی ارمنستان مجهز به یک تیپ موشکی ضدهوایی و دو هنگ مجهز به ۱۰۰ فروند لانچر موشک است که مجهز به انواع ادوات جنگی مانند اس-۳۰۰ و موشک هوابه‌زمین و سیستم موشک سطح‌به‌هوا و سیستم موشکی متحرک برای پدافند هوایی ارتفاع متوسط و برد بالا است.
در سال ۱۹۸۳ یک روزنامهٔ فرانسوی اسنادی منتشر کرد که نشان می‌داد اسرائیل ۱۳۵ میلیون دلار اسلحه به ایران فروخته‌است. در سال ۱۹۸۶ نیویورک تایمز مقالهٔ دیگری چاپ کرد که نشان می‌داد اسرائیل در یک قرارداد میلیارد دلاری موشک سطح‌به‌سطح به ایران فروخته‌است.
مفهوم پنهان‌کاری عبارت است از عملیات یا مخفی شدن در حالی که دشمن هیچ نشانه‌ای از حضور نیروهای دوست نیابد. این مفهوم ابتدا با استتار مطرح شد تا ظاهر یک شئ و پس‌زمینه بصری ترکیب شوند. با بهبود فناوری‌های کشف و رهگیری (مانند رادار، جستجو و ردیابی فروسرخ و موشک سطح‌به‌هوا)، طراحی و عملکرد جنگجویان و جنگ‌افزارها نیز تغییر کرده‌است. برخی از یونیفرم‌های نظامی به‌کمک مواد شیمیایی، رد فروسرخ‌شان کاهش یافته‌است. یک وسیله نقلیه شناساگریز مدرن از ابتدا به‌گونه‌ای طراحی می‌شود که امضای طیفی کنترل‌شده داشته باشد. درجه پنهان‌کاری در هر طرح معین، با توجه به تهدیدات پیش‌بینی‌شده انتخاب می‌شود.[نیازمند منبع]
در طراحی این موشک سطح به سطح علاوه بر سبک‌سازی بدنه، نسل پیشرفته‌ای از پیشرانه‌های سوخت جامد مرکب و سنسور که با دانش بومی طراحی شده نیز به کار گرفته شده‌است.
در ۱ مه ۱۹۶۰، یک هواپیمای جاسوسی یو-۲ ایالات متحده توسط نیروهای دفاع هوایی اتحاد جماهیر شوروی در حین انجام عملیات شناسایی هوایی و عکاسی در اعماق خاک شوروی سرنگون شد. این هواپیمای تک‌سرنشین که توسط خلبان فرانسیس گری پاورز هدایت می‌شد، از پیشاور پاکستان برخاسته بود و پس از اصابت یک موشک سطح‌به‌هوا از نوع اس-۷۵ دوینا در نزدیکی یکاترینبورگ سقوط کرد. پاورز با چتر نجات از هواپیما بیرون پرید و دستگیر شد.
در این رزمایش دو نوع سلاح جدید توسط نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران آزمایش شد. نخستین آزمایش مربوط به موشک محراب که یک موشک سطح به هوا میان‌برد است این موشک هوشمند قادر است در صورت ارسال سیگنال‌های اخلال‌گر محل ارسال این سیگنال‌ها را ردیابی و آن را مورد هدف قرار دهد. دومین آزمایش مربوط به اژدر پی تی ۴۷ است که از ناوچه گرز پرتاب و آزمایش شد.
اولین مدل این موشک با نام اس-۳۰۰ پی برای نخستین بار در سال ۱۹۷۹ در شوروی عملیاتی شد، هرچند تکامل آن از سال ۱۹۶۹ به منظور ساخت موشک سطح به هوایی با برد ۷۵ کیلومتر که هم در نیروی زمینی و هم در نیروی دریایی استفاده شود، آغاز شده بود. این موشک در ابتدا برای رهگیری هواپیماها و موشک‌های کروز ساخته شده و بعدها توانایی رهگیری موشک‌های بالیستیک نیز به آن افزوده شد.
این شناور جنگی در ایران با نام ناوچه پیکان معرفی می‌شود، هرچند ناوچه و قایق موشک‌انداز دو شناور متفاوت جنگی هستند. پیکان اولین قایق موشک‌انداز تولید ایران است و مجهز به ۲ یا ۴ موشک سطح‌به‌سطح و ضدکشتی سی-۸۰۲، ۱ توپ ۷۶ میلی‌متری فجر ۲۷ و ۱ توپ ضدهوایی ۴۰ میلی‌متری است.
سرعت کروز بالای اف-۲۲ و ارتفاع عملیاتی بالاتر از حد معمول آن، تأثیر حسگرها و سامانه‌های تسلیحاتی این هواپیما را ارتقا داده و باعث افزایش امکان دوام‌آوردن هواگرد در برابر پدافندهای زمینی همچون موشک سطح‌به‌هوا شده است. اف-۲۲ از معدود هواگردهایی است که قابلیت ابرپیمایشی را داراست و همچنین از تنها جنگنده‌هایی است که می‌تواند سرعت زبرصوت را بدون استفاده از پس‌سوزهای ناکارآمد بنزینی حفظ کند؛ به این ترتیب، هواگردهای زیرصوت سرعت کافی برای رسیدن به آن را نخواهند داشت و هواگردهای متکی بر پس‌سوز هم با مشکل کمبود بنزین مواجه خواهند شد و اف-۲۲ می‌تواند بدون پیش آمدن خطر به این اهداف حمله کند. قابلیت‌های رانش و آیرودینامیک اف-۲۲، سرعت معمول نبرد آن را در ارتفاع ۵۰٬۰۰۰ فوت (۱۵٬۰۰۰ متر) به ۱٫۵ ماخ رسانده‌اند. استفاده از محفظه سلاح در این هواگرد باعث عملکرد نسبتاً بهتر آن از بسیاری از جنگنده‌های مخصوص نبرد شده است، چرا که نیروی پسار از محفظه‌های اضافه روی بال به آن وارد نمی‌شود. بدنه اف-۲۲ شامل مقدار زیادی مواد مستحکم است تا در برابر تنش و گرمای حاصل از پایدار نگه‌داشتن پرواز زبرصوت مقاومت کند. آلیاژهای تیتانیوم و کامپوزیتها به‌ترتیب ۳۹٪ و ۲۴٪ از وزن بدنه هواگرد را تشکیل می‌دهند.
در ۴ ژوئن ۲۰۱۹، وزارت دفاع روسیه ویدئویی را منتشر کرد که پرتاب موفقیت‌آمیز یک سامانهٔ جدید موشکی ضدبالیستیک را در قالب یک موشک سطح‌به‌هوای بلندبرد، نشان می‌داد. اگرچه ماهیت سامانهٔ پدافند هوایی که در حال آزمایش بود ذکر نشد، اما به‌طور گسترده گمان می‌رود که آن آزمایش، مربوط به آزمایش سامانهٔ موشکی اس-۵۰۰ بوده است. رادارِ اس-۵۰۰ در اواخر سال ۲۰۱۹ آزمایش شد.