[ویکی نور] «سید محسن موسوی تبریزی» در 4 اسفند 1329ش در تبریز و در خانواده ای روحانی زاده شد. پدرش سیّد عبد الجبّار موسوی کماری، از تحصیل کرده های حوزه علمیّه تبریز در حدّ سطح و از دوستان و علاقه مندان آیت الله میرزا فتّاح شهیدی بود. پس از تحصیل ادبیات فارسی و عربی، در سال 1343ش به حوزه علمیه قم وارد شد و در آنجا تحصیلات حوزوی سطح متوسط،سطح عالی،خارج فقه،اصول و دروس فلسفه،عرفان وتفسیر را ادامه داد و از همان سال های نخست تحصیل در حوزه، به تدریس نیز می پرداخت. از اساتید او در فقه، اصول و رجال، می توان به آیات عظام سید ابوالقاسم خویی، محمد علی اراکی، سید شهاب الدین مرعشی نجفی، مرتضی حائری، فانی اصفهانی، منتظری، محمدتقی بهجت و جواد تبریزی اشاره کرد. در تفسیر، فلسفه و عرفان نیز از اساتیدی چون آیات عظام سید مرتضی مستنبط، مرتضی مطهری، حسن حسن زاده آملی، عبدالله جوادی آملی و علی مشکینی بهره برد. از دوران کودکی و نوجوانی با مسائل سیاسی و مبارزات آشنا شد و در جریان نهضت اسلامی امام خمینی(ره) در سال های 1341 تا 1342ش، و تظاهرات، مبارزات و مجالس سخنرانی، با آن که 12 سال بیش تر نداشت، شرکت می کرد. این فعالیت ها تا پیروزی انقلاب ادامه یافت. در اواخر سال 1356 پس از سخنرانی در شهرستان گنبد، ساواک به منزل او در قم هجوم برد و پس از دستگیری، او را به شهرستان تربت جام تبعید کرد. به واسطه فعالیت های مبارزاتی در محل تبعید، بار دیگر او را دستگیر و به شهرستان سقز در استان کردستان تبعید می کنند. فعالیت های او در آن جا و شکل دادن دو تظاهرات بزرگ منجر به دستگیری و بازداشت او در زندان ساواک سقز و سنندج گشت. پس از آن او را به زندان کمیته تهران منتقل کردند و بعد از بازجویی و حدود 2 ماه حبس انفرادی، به زندان قصر منتقل شد، که در نهایت در 19 بهمن 1357 از زندان آزاد شد و در مدرسه علوی، همراه با شهید مرتضی مطهری، به نزد امام خمینی(ره) حضور یافته و گزارشی از زندان به ایشان ارائه کردند.
جملاتی از کاربرد کلمه موسوی تبریزی محسن
سید ابوالفضل موسوی تبریزی ۲۵ فروردین ۱۳۸۲ درگذشت.
موسوی تبریزی پس از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ به ریاست کل و قاضی شرع دادگاههای انقلاب اسلامی استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی منصوب شد. از جمله اقدامات او در این سمت تصرف دفتر حزب خلق مسلمان در تبریز و خلع سلاح اعضای کمیتههای این حزب و اعدام برخی از نفرات این گروه بود
در سال ۱۳۵۹ فردی به نام حسین تکبعلیزاده که قبل از انقلاب به همین اتهام دستگیر شده بود و با وقوع انقلاب و باز شدن زندانها توانسته بود خارج شود، بعدها دچار عذاب وجدان شده و با قصد رفع اتهام از خود و بیان واقعیت خود را معرفی نمود؛ او اقرار کرد که عامل انجام جنایت او و دو تن از دوستانش، نامهای یدالله و فلاح و شخصی به نام فرج بذرکار بودهاست که پس از آتشسوزی مفقود شدهاند. او ۵۰ ساعت محاکمه در ۲۰ جلسه در مدت ۳ روز در تابستان ۱۳۵۹ در دادگاهی به ریاست سید حسین موسوی تبریزی به اعدام محکوم و در تاریخ پنجشنبه ۱۳ شهریور ماه ۱۳۵۹ ساعت ۲ بامداد تیرباران شدند. جسد تکبعلیزاده در همان آرامستانی که کشته شدگان سینما رکس دفن شدهاند به خاک سپرده شدهاست. (بر اساس تصاویر و فیلمهای مستندی به نام سینما رکس به نویسندگی و کارگردانی میترا مهتریان و صادق دهقان - تولید ۱۳۹۹)
سید حسن پورمیرغفاری نماینده مردم تبریز در اولین دوره مجلس شورای اسلامی بود او به همراه دو برادرش سید محسن پور میرغفاری و سید حسین موسوی تبریزی به نمایندگی شهرهای هشترود و تبریز انتخاب شدند. میرغفاری برای کسب کرسی نمایندگی مردم هشترود توانست با کسب ۷۹٫۱٪ آرا برابر با ۸۱۸۶ رای کسب نماید.
سید حسن پورمیرغفاری نماینده مردم هشترود در اولین دوره مجلس شورای اسلامی بود او به همراه دو برادرش سید محسن پور میرغفاری و سید حسین موسوی تبریزی به نمایندگی شهرهای هشترود و تبریز انتخاب شدند. او برای کسب کرسی نمایندگی مردم هشترود توانست با کسب ۷۹٫۱٪ آرا برابر با ۸۱۸۶ رای کسب نماید.
از این چهار نفر، فقط حسین زنده ماند و بقیه، در آتشی که خود آن را ایجاد کرده بودند کشته شدند. (جسد فلاح هیچگاه پیدا نشد). تکبعلیزاده قبل از پیروزی انقلاب به همین اتهام دستگیر شد، اما در سال ۱۳۵۹ محاکمه گردید. تکبعلیزاده در بازجوییهای خود در دادگاهی که به ریاست سید حسین موسوی تبریزی در ۵۰ ساعت محاکمه در ۲۰ جلسه، و طی مدت ۳ روز، برگزار شده بود، اقرار کرد که عامل جنایت او و دوتن از دوستانش به نامهای یداالله (ملقب به زاغی) و فلاح و شخصی به نام فرج بذرکار بودهاند که پس از آتشسوزی فلاح مفقود شد و جسد او هیچگاه پیدا نشد.
سیامک زعیم که طراح اصلی قیام سربداران و رهبر اصلی آن بود در ۷ بهمن سال ۱۳۶۰ در آمل و یک روز پس از شکست قیام دستگیر شد. بنا به ادعای برادر وی (کوروش زعیم) در وبگاه شخصی خود، از سیامک زعیم در زندان خواسته بودند با موسوی تبریزی در تلویزیون مناظره کند. اما سیامک زعیم گفته بود که میمون رژیم نمیشود و در آخرین ملاقاتش به مادر گفته بود که از او خواستهاند توبه کند تا از اعدام نجات پیدا کند. مادر به سیامک که «فرزند عزیز» او بود، گفته بود که توبه یک ننگ خانوادگی خواهد بود.
در اواخر سال ۱۳۶۰ سیدحسین موسوی تبریزی دادستان کل انقلاب اسلامی نیز، طی حکمی سیدمهدی هاشمی را به سِمت نماینده دادستان کل انقلاب منصوب کرد.[نیازمند منبع]
سیّد محسن موسوی تبریزی (زادهٔ ۴ اسفند ۱۳۲۹ در تبریز) عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم و نمایندهٔ پیشین مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی است.