موافقت اجماع

معنی کلمه موافقت اجماع در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] موافقت اجماع به موافقت یکی از دو خبر متعارض، با اجماع ، گفته می شود و از اقسام مرجحات سندی است.
عبارت است از موافقت یکی از دو خبر متعارض، با اجماع، که در این صورت، خبر موافق اجماع بر خبر مخالف ترجیح دارد.در کتاب « عدة الاصول » آمده است:«و منها ان یکون موافقا لما اجمعت الفرقة المحقة علیه فانه متی کان کذلک دل ایضا علی صحة متضمنه».

جملاتی از کاربرد کلمه موافقت اجماع

و چون اجماع است میان قوم که محبّت موافقت است و نیکوترین موافقت ها موافقت دل است و محبّت آنست که از دوی بیزاری ستانی زیرا که مُحِبّ دائم با محبوب بود.
در عقد امامت ، اتفاق آراء شرط نيست ، بلكه بدون آن نيز امامتشكل مى گيرد. به اين دليل كه ابوبكر به امامت رسيد، آن هم پيش از اينكه خبر به امامترسيدنش به گوش ديگر صحابه و اطراف كشور اسلامى برسد. پس ‍ او به رتق و فتقامور كشور پرداخت و احكام و فرامين خود را صادر كرد و هيچكس هم به او اعتراضى ننمود وكسى هم از او نخواست كه مدتى درنگ كند. بنابراين درتشكيل امامت ، هماهنگى و اجماع امت شرط نيست . و چون اجماع امت شرط صحت امامت نمى باشد،در تعداد نفرات ارباب حل و عقد و صاحبنظران در گزينش امام ، حدى معين و تعدادى مشخصبه صورت ثابت شده در دست نيست . بنابراين امامت با موافقت و صلاحديد حتى يكى ازارباب حل و عقد صورت مى گيرد. (324)
موسوی لاری از اعضای بارز کمیتهٔ رسیدگی به ائتلاف کاندیدهای ریاست جمهوری در انتخابات دورهٔ یازدهم ریاست‌جمهوری در سال ۱۳۹۲ از سوی سید محمد خاتمی بوده‌است که به کناره‌گیری محمدرضا عارف انجامید و حسن روحانی کاندیدای مورد اجماع آن در نظر گرفته شد. او همچنین در جریان انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی نایب رئیس شورای سیاستگذاری جناح اصلاح‌طلبان برای ائتلاف فراگیر اصلاح‌طلبان بود. وی همچنین پس از ابطال آرای مینو خالقی توسط شورای نگهبان در انتخابات دهمین دوره مجلس مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۴ از دولت حسن روحانی درخواست کرد که با ابطال آرا موافقت نکنند و اعتبارنامهٔ وی را به مجلس شورای اسلامی بفرستند.
کمیتهٔ نجات خلقی در مذاکرات محرمانه اش در ابتدا از تشکیل اجماعی در مورد نمایندگان محبوس ناتوان بود، اما وقتی که برخی نمایندگان ژیروندن به ایالات فرار کردند و تلاش نمودند تا قیامی را تدارک ببینند، نظر کمیته در مورد ایشان سخت گیرانه شد. در اوایل ژوئیه، سن ژوست توانست با گزارشی طولانی بنام کمیته، کنوانسیون را مورد خطاب قرار دهد. حملهٔ وی بر حزب مذکور، هیچ جایی برای مصالحه‌های آتی باقی نگذاشت. او اعلام کرد که محاکمات ژیروندن‌ها بایستی ادامه یابد و هر حکم صادره‌ای بایستی شدید باشد. اقدامات برای ماه‌ها به طول انجامید؛ اما سرانجام بریسو و بیست نفر از هم پیمانانش محکوم شده و در تاریخ ۳۱ اکتبر ۱۷۹۳ روانهٔ گیوتین شدند. سن ژوست از وضعیت ایشان برای جلب موافقت و تصویب قوانین ترسناک جدید که در قوانین مظنونان (Loi des suspects) (هفدهم سپتامبر ۱۷۹۳) به اوج خود رسید، بهره برد. قوانین مذکور (شکل گرفته بر مبنای پیشنهادی از جانب فیلیپ-آنتوان مرلین دو دوئه و ژان ژاک دو کمبارسره) اختیارات وسیعی در زمینهٔ دستگیری، تعقیب و مجازات به کمیته‌های اجرائی می‌داد.