مُنزوی، احمد (سامره ۱۳۰۳ش-۱۳۹۴ش) مُنزوی، احمد نسخه شناس، کتاب شناس و فهرست نگار ایرانی. فرزند شیخ آقابزرگ تهرانی بود. در کودکی در زادگاه خود به مکتب خانه رفت و درس فارسی را نزد عمویش فراگرفت. از ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۲ش را در شهر نجف گذراند و ضمن دوزندگی، از مدرسۀ علوی در نجف، گواهینامۀ ششم ابتدایی دریافت کرد. در ۲۰ سالگی برای ادامۀ تحصیل راهی تهران شد و در ۱۳۲۴ش، از مدرسۀ دارالفنون دیپلم ششم ادبی گرفت. سپس به دانشکدۀ معقول و منقول رفت و پس از دریافت دانشنامۀ لیسانس در ۱۳۲۷ش با سِمت دبیری به بندر انزلی رفت و به تدریس در مدارس آن جا پرداخت. در ۱۳۲۹ش، به تهران بازگشت و ضمن تدریس در دبیرستان ها به فهرست نگاری کتاب های مجلس شورای ملی، آستان قدس رضوی، ملک، کتابخانۀ مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، پاکستان، پنجاب هند، و دایرةالمعارف بزرگ اسلامی پرداخت. در ۱۳۸۲ش، کتابخانۀ شخصی خود را به دایرةالمعارف بزرگ اسلامی اهدا کرد. از آثار اوست: فهرست نسخه های خطی فارسی، ۶ جلد (۱۳۴۸ـ۱۳۵۳ش)؛فهرست مشترک نسخه های خطی فارسی پاکستان، ۱۴ جلد (۱۳۶۲ـ۱۳۷۵ش)؛فهرست نسخه های خطی کتابخانۀ گنج بخش ۳ جلد (اسلام آباد، ۱۳۵۷ـ۱۳۵۹ش)؛ فهرستوارۀ کتاب های فارسی که تاکنون ۱۰ جلد آن منتشر شده است.
معنی کلمه منزوی احمد در دانشنامه اسلامی
[ویکی نور] احمد منزوی فرزند شیخ آقا بزرگ تهرانی، نگارنده دایرة المعارف بزرگ کتاب شناسی «الذریعة الی تصانیف الشیعة»، در شهر سامره از کشور عراق، به سال 1304ش زاده شد. وی تا دوازده سالگی در سامره بود. پدرش در 1354ق1314/ش برای آغاز به کار چاپ «الذریعة» به نجف رفت و احمد با خانواده راهی این شهر شد. کلاس ششم ابتدایی را در مدسه علوی ایرانیان در شهر نجف گذراند. ضمن تحصیل، در یک دوزندگی به شاگردی می پرداخت، ادبیات فارسی را نزد عمویش حاج محمد ابراهیم بهشتی پور و «جامع المقدمات» را نزد شاگردان پدر آموخت. در 1322ش برای ادامه تحصیل، نجف را رها کرده و به تهران رفت. در مدرسه سپهسالار جای گرفت و کلاس دوازده ادبی را همراه داوطلبان در مدرسه دارالفنون تهران گذراند. در خرداد 1327ش از شعبه معقول دانشکده معقول و منقول، که امروز دانشکده الهیات خوانده می شود، با درجه لیسانس، فارغ التحصیل شد و به کار دبیری در شهرستان انزلی پرداخت. سفرش به انزلی طول نکشید و در 1327ش به تهران بازگشت. 1- همکاری با مؤسسۀ علوم اجتماعی وابسته به دانشکده علوم اجتماعی؛ 2- فهرست نویسی در کتابخانه های مجلس و آستان قدس رضوی؛ 3- فهرست نویسی کتاب های چاپ سنگی برای مرکز اسناد دانشگاه تهران؛ 4- تدوین فهرست نسخ خطی و عکسی در دایرة المعارف بزرگ اسلامی.
جملاتی از کاربرد کلمه منزوی احمد
علینقی منزوی (زادهٔ ۲۳ تیر ۱۳۰۲ در سامرا – درگذشت ۲۷ مهر ۱۳۸۹ تهران) مؤلف، مورخ و مدرس بود. منزوی به همراه برادرش احمد منزوی از کتابشناسان ایران بهشمار میروند.
در این آلبوم ۸ خواننده و بیش از ۶۰ موزیسین از کشورهای مختلف حضور دارند و در قطعات آن از اشعار شاعرانی چون خورخه لوئیس بورخس، نیما یوشیج، مرام المصری، احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث، نظیم حکمت، حسین منزوی، پیر روردی، کمیل شوتری، هوشنگ ابتهاج، ماگوت بیکلاقبال، فروغ فرخزاد، فریدون مشیری، ابراهیم مسکین، ویلیام شکسپیر، رودکی، لال داد، رابیندرانات تاگور، اقبال لاهوری و مولوی بهره گرفته شدهاست.
احمد منزوی، جمعه ۲۰ آذر ۱۳۹۴ در ۹۰ سالگی در تهران درگذشت.
همانگونه که سرزمین شبه قارّه برای تذکرهنویسی و فرهنگنویسی فارسی بسیار سازوار بوده و مؤلّفان شبه قارّه در این زمینهها بهترین آثار را تألیف کردهاند، در دستورنویسی نیز کارنامه مؤلّفان شبه قارّه بس بلند و تحسینبرانگیز است. یک نگاه اجمالی به فهرست مشترک نسخههای خطّی فارسی پاکستان تألیف استاد احمد منزوی (ج۱۳، ص ۲۴۵۹–۲۶۸۲) و کتابشناسی آثار فارسی چاپ شده در شبه قارّه تألیف نگارنده این سطور (ج ۲، ص ۸۹۱–۹۹۰) گواه راستین بر این ادّعاست.
در اکتبر ۲۰۲۳، اسرائیل هدف حملهای از سوی گروههای فلسطینی به رهبری حماس قرار گرفت که باعث بروز جنگ اسرائیل و حماس شد. نتانیاهو به خاطر ناکامی در پیشبینی این حمله به عنوان رهبر اسرائیل هنگام بزرگترین شکست اطلاعاتی این کشور در ۵۰ سال گذشته مورد انتقاد قرار گرفته است، و با اعتراضاتی روبهرو بوده که خواهان برکناری او شدهاند. حکومت نتانیاهو متهم به نسلکشی شده، که اوج آن در پروندهٔ آفریقای جنوبی در برابر اسرائیل در دیوان بینالمللی دادگستری در دسامبر ۲۰۲۳ بوده است. در مه ۲۰۲۴، کریم احمد خان دادستان دیوان کیفری بینالمللی، اعلام کرد قصد دارد به عنوان بخشی از تحقیقات دیوان کیفری بینالمللی در فلسطین برای نتانیاهو و دیگر اعضای کابینهٔ او به خاطر جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت حکم بازداشت درخواست کند. عالمان سیاسی استدلال کردهاند اسرائیل یک دولت مطرود شده یا در شرف تبدیل به آن قرار دارد و در نتیجه در سطح جهان محکوم و در صحنهٔ جهانی منزوی شده است.
منزوی پس از آزادی از زندان با اینکه تا حد زیادی تندرستی خود را از دست داده بود، کار علمی و تحقیقی را از سر گرفت. او به همکاری با دائرةالمعارف بزرگ اسلامی پرداخت و در کنار برادر خود، احمد منزوی، چندین سال به کار و تلاش در این مؤسسه ادامه داد.