مطرزی ناصر بن عبدالسید

معنی کلمه مطرزی ناصر بن عبدالسید در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «ابوالفتح ناصر الدین بن عبد السید ابی المکارم بن علی خوارزمی حنفی»، مشهور به مطرزی، در رجب سال 538ق (سال وفات زمخشری) در جرجانیه ی خوارزم متولد شد.
دوران نوجوانیش را در آنجا گذرانید و از اساتیدی همچون پدرش، و خطیب خوارزم ابوالمؤید موفق بن احمد مکی (شاگرد زمخشری) بهره گرفت و از علامه محدث ابو عبدالله تاجر استماع حدیث نمود. سپس به خوارزم و شهرهای دیگر مهاجرت کرد و از شیوخی چون بقالی و هراسی علوم مختلفی آموخت و در فقه حنفی سرآمد شد.
او در مذهب همچون زمخشری معتزلی بود. در سال 601ق هنگامی که عازم سفر حج شد و به بغداد رسید، جماعتی از فقهاء از او -خصوصاً در باب ادب و لغت- استفاده ی فراوانی بردند و به خاطر اینکه او را امام حاذق در فقه، حدیث شناس ماهر و جامع علوم عربیت یافتند، قائل شدند که عالم تر از او در نحو و لغت و شعر و... یافت نمی شود.
وی در تاریخ 10 یا 11 یا 21 جمادی الاولی سال 610ق در خوازرم در سن 70 سالگی از دنیا رفت. در رثای او بیش از 300 شاعر شعر سروده اند.
از مطرزی آثار فراوانی که دلالت بر تسلط علمی او بر علوم مختلف می کند بر جای مانده است. از آثار ذیل تنها سه کتاب اول به زینت طبع آراسته شده و باقی آثار یا به زینت طبع آراسته نشده یا اینکه فقط اسم آن در مصادر ذکر شده است:1- المصباح در نحو

جملاتی از کاربرد کلمه مطرزی ناصر بن عبدالسید

پيروان ناصر خسرو (: حميد الدين ناصر بن خسرو) شاعر معروف ، بودند. وى در ماوراالنهر و خراسان و طبرستان به مذهب اسماعيليه دعوت مى كرد.
بن ناصر بن شهره ۱۰٬۰۵۰ کیلومتر مربع مساحت و ۹٬۶۲۱ نفر جمعیت دارد.
در سال ۱۶۲۴ دولت «یعاربه» به سرپرستی امام ناصر بن مرشد الیعربی تأسیس می‌شود. با به روی صحنه آمدن ناصر الیعربی در پی بیرون راندن پرتغالی‌ها از عمان می‌شود ولی درک می‌کند که بیرون راندن پرتغالی‌ها از عمان بدون همبستگی تمام مردم عمان امکان‌پذیر نیست؛ بنابراین در آغاز می‌کوشد تمام مردم و طوایف عمان دور خود جمع‌آوری کند و سپس با پرتغالی‌ها وارد جنگ شود. بعد از همبستگی و گردهمایی عمانی‌ها و تقویت جبهه داخلی، امام ناصر بن مرشد الیعربی یقین داشت که نبرد با پرتغالی‌ها فقط یک معرکهٔ زمینی نیست و معرکهٔ آزادی در مقام اول است. همچنین می‌دانست که سِّر قوت پرتغالی‌ها در ناو دریایی ایشان است؛ بنابراین اولین کاری که انجام داد ساخت و تأسیس یک ناوگان بزرگ و قوی همچنین تأمین ذخیره و تجهیزات و مهمات و با تدبیر کامل و تهیه ما یحتاج جنگ با پرتغالی‌ها وارد نبرد شد.
91- مهاجران آل ابى طالب عليه السلام : ص 99تاليفابواسماعيل ابراهيم بن ناصر بن طباطبا ترجمه محمدرضا عطائى ، چاپاول ، سال 1372 شمسى از انتشارات آستان قدس ‍ رضوى