مصحف زید بن ثابت انصاری

معنی کلمه مصحف زید بن ثابت انصاری در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مصحف زید بن ثابت انصاری به مصحف نگاشته شده توسط زید بن ثابت، یکی از کاتبان وحی اطلاق می شود.
زید بن ثابت (۱۱ قبل از هجرت - ۴۵هجری قمری) از بزرگان صحابه و از کاتبان وحی و گردآورندگان قرآن مجید در زمان عثمان بود و مصحفی به وی نسبت داده شده است. ویژگی های مصحف وی فراتر از ده مورد نیست، که هشت مورد آن مربوط به اختلافات نحوی و دو مورد دیگر نیز در زمینه مفهوم عام نص قرآنی است؛ از این رو، انتساب مصحف به وی به معنای داشتن مصحفی متفاوت از مصحف مرسوم نیست.
نسخه موجود
شاید نسخه ای از مصحف زید در قبه ای از حرم مقدس مکه بوده است که ابن جبیر می گوید مردم، آن را زیارت می کردند و می گفتند دست خط زید است.

جملاتی از کاربرد کلمه مصحف زید بن ثابت انصاری

در روایت‌ها آمده‌است که محمد پیامبر اسلام، به زید بن ثابت امر گفته‌است که زبان یهودیان را بیاموزد تا میانجی مورد اعتمادی برای ترجمه سخنان یهودیان و مکاتبات آنها باشد. مسلمانان نیز زبان انگلیسی را به عنوان زبان میانجی می‌پذیرند. هر بخشی از جهان عرب، گویش محلی ویژه خود را دارد که گاه تفاوت‌های میان آن‌ها به اندازه‌ای است که عرب‌ها مجبور به سخن‌وری به عربی کتابی یا انگلیسی یا زبان واسط دیگری با هم می‌شوند. همچنین اصلی‌ترین زبان رسمی سازمان همکاری اسلامی، زبان انگلیسی است. امروزه درمیان کشورهای جهان عرب، تقاضای آموزش زبان انگلیسی گسترش یافته‌است. سودان، قطر و بحرین جزو کشورهای عرب انگلیسی زبان هستند.
۱- علی بن ابی‌طالب- ۲- عمر بن خطاب- ۳- عثمان- ۴- ابی‌بن‌کعب- ۵- زید بن ثابت.
زید بن ثابت به دستور ابوبکر مسئول گردآوری قرآن بود. هر کسی که ادعایی داشت مبنی بر اینکه آنچه که من دارم از آیات قرآنی است باید آن آیه دارای دو شاهد بود؛ اما این روش در برخورد با خزیمة بن ثابت انصاری رعایت نشد و با وجود اینکه ایشان دو آیه آخر سوره توبه را بدون هیچ شاهدی، آورد از وی پذیرفتند.
زید بن ثابت از اصحاب محمّد صل الله علیه و آله و سلم پیغمبر اسلام و از جمله انصار است. او کاتب قرآن و نیز کاتب مراسلات محمّد بود و با زبان‌های عبری، کلدانی و آشوری آشنایی داشت.
در این زمان جنگ‌های ردّه میان مسلمانان و از دین برگشتگان و متنبّیان رخ داد، که در آن شماری از حافظان قرآن کشته شدند. به پیشنهاد عمر و به دستور ابوبکر، زید بن ثابت که از کاتبان وحی و حافظ قرآن بود، مأمور جمع‌آوری قرآن شد. «زید همه نوشته‌های قرآنی را ولو آنکه ده‌ها حافظ و ده‌ها نوشته برابر آن بود، با کمترین دو گواه یکی از کتابت و یکی از نگهداری می‌پذیرفت.»∗ قرآن توسط زید در چهارده ماه و تا زمان فوت ابوبکر در سال ۱۳ هجری به گونه مجموعه‌ای از صحیفه‌ها جمع‌آوری شد و بر پایه وصیت ابوبکر در دست عمر و سپس دخترش حفصه قرار گرفت[نیازمند منبع].