مسجد حسان

معنی کلمه مسجد حسان در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حَسّان، مسجد ، مسجدی ناتمام و عظیم متعلق به اوایل دوره موحدون در شمال شرقی شهر رباطِ مراکش است.
در باب وجه تسمیه آن اقوال گوناگونی در دست است.
معمار و بانی
از جمله معمار آن را حسان نامی از اهالی اندلس گفته اند و یا آن را به قبیله حسان منتسب کرده اند که گروهی از ایشان در این ناحیه سکونت داشته اند این مسجد را ابویوسف یعقوب بن یوسف بن عبدالمؤمن، ملقب به المنصور ، پس از پیروزی بر آلفونس هشتم (پادشاه قشتاله) در نبرد اَلارْک در ۵۹۱، بنا نهاد.
علت بنا
درباره مناسبت بنای آن دلایل گوناگونی از جمله برپایی یادبود پیروزی در نبرد الارک، ساخت مسجدی باشکوه تر از جامع قُرطُبه یا ایجاد پایگاهی برای تجمع سپاهیان مسلمان. ذکر کرده اند. بنای مسجد در زمان حکومت فرزند منصور، محمد بن ابی یوسف، و نواده منصور یوسف بن محمد نیز تکمیل نشد و تاکنون نیز به همان وضع باقی است. نخستین باستان شناسان که به حفاری و پژوهش در این بنا پرداختند، فرانسویان از جمله کای در نیمه نخست سده چهاردهم/ بیستم بودند. سپس کسانی چون دیولافوا و همسرش ، بورلی، تراس و اِنو با انتشار مقالاتی این بنا را بیش تر معرفی کردند
مساحت
...

جملاتی از کاربرد کلمه مسجد حسان

حسان جمال (شتردار) گويد، امام صادق (عليه السلام ) را از مدينه به سوى مكه مىبردم (يعنى امام سوار بر يكى از شترانم بود) وقتى كه به مسجد غديررسيديم امام سوار بر يكى از شترانم بود) وقتى كه به مسجد غدير رسيديمامام به طرف چپ مسجد نگاه كرد و فرمود: اينجامحل پاى پيامبر (صلى الله عليه وآله ) است كه دست على (عليه السلام ) را بلند كرد وفرمود: من كنت مولاه فهذا على مولاه كسى كه من مولاه و رهبر او هستمپس اين على مولاه و رهبر او است ..