مرقد علی بن محمد سمری

معنی کلمه مرقد علی بن محمد سمری در دانشنامه اسلامی

[ویکی حج] مرقد علی بن محمد سَمُری ، آخرین نائب خاص امام زمان(ع)، در کشور عراق در وسط بازار فرش فروشان (سوق الحصران) بغداد واقع است.
علی بن محمد سَمُری ، نایب چهارم امام زمان (عج) است که پس از وفات حسین بن روح، با اشاره وی و از جانب امام (عج)، منصب نیابت آن حضرت را بر عهده گرفت. مدت نیابت او، تنها سه سال طول کشید و با وفات وی، دوران غیبت کبرا آغاز شد.
شیخ طوسی نقل کرده است که با فرارسیدن زمان وفات سمری، شیعیان از او خواستند که وصیت کند و نایب و وکیل بعد از خود را معرفی کند؛ اما او اظهار داشت که به او دستوری نرسیده است که بعد از خودش کسی را برای نیابت حضرت (عج) معرفی کند. شیخ صدوق نیز نقل کرده است که چند روز پیش از وفات سمری، توقیعی از طرف حضرت حجت (عج) به وی رسید و در آن خطاب به وی آمده بود: «بهره تو از زندگی، بیش از شش روز نیست. پس کار خویش را جمع کن و کسی را به جانشینی خویش، وصیت مکن که پس از درگذشت تو، غیبت تامه فرارسد تا آنگاه که اذن الهی صادر شود...».

جملاتی از کاربرد کلمه مرقد علی بن محمد سمری

این ضریح بیشتر از ۲۶۷ سال است که بر مرقد علی بن موسی الرضا نصب است. پس از نصب ضریح سوم و چهارم، ضریح دوم در زیر این دو قرار داشت اما در هنگام نصب ضریح پنجم آن را به سرداب منتقل کردند و هم‌اکنون در زیر ضریح چهارم در سرداب بر روی مدفن قرار دارد.
در ربیع‌الثانی سال ۱۳۲۰ بود که روس‌ها به مرقد علی بن موسی الرضا حمله کرده و آن را به توپ بستند و هتک حرمت نمودند. مؤمنین نجف هم چاره‌ای ندیدند جز این که از این مصیبت بگریند و مجالس روضه بسیاری برپا گشت.
وی فقه و فلسفه را از محمد کاشانی آموخت. همچنین فلسفه و حکمت را از جهانگیرخان و تفسیر قرآن را از محضر درس سید سینا (فرزند سید جعفر کشفی) و چند تن دیگر از علماء عصر آموخت. سپس برای تکمیل معارف به نجف و به کنار مرقد علی بن ابی‌طالب رفت. در این شهر، از جلسات درس سید محمد فشارکی و سید مرتضی کشمیری و ملا اسماعیل قره‌باغی استفاده می‌کرد. او علاوه بر علوم معارفی و عرفانی در اصفهان و نجف دروس فقه، اصول و فلسفه را از افرادی همچون: جهانگیرخان قشقایی، آخوند خراسانی و سید محمد فشارکی فراگرفت.