مدرس یزدی علی اکبر

معنی کلمه مدرس یزدی علی اکبر در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] علی‎اکبر مدرس یزدی، معروف به حکیم الهى و حِکمى یزدى، استاد حکمت و عرفان قرن سیزدهم و چهاردهم است. محمدرضا قمشه‎ای و جهان‎گیرخان قشقایی از اساتید وی و امام خمینى و سید شهاب‎الدین مرعشى نجفى از شاگردان او بوده‎اند. در کتاب «رسائل حکمیه» چهار رساله فارسی از او چاپ شده است.
میرزا علی‎اکبر حکمی یزدی در حدود 1267ق، در یزد به ‎دنیا آمد. پدرش، میرزا ابوالحسن یزدى، از تاجران یزد بود. علی‎اکبر در زادگاهش به تحصیل ادبیات و علوم پرداخت، سپس به اصفهان رفت و نزد آقا محمدرضا قمشه‎اى، اسفار ملاصدرا و شرح قیصرى بر فصوص‎ الحکم محیی‎الدین بن ‎عربى را خواند و از درس شرح منظومه جهان‎گیرخان قشقایى نیز بهره برد. بعد از آن در تهران علوم معقول را از آقا على مدرس طهرانى و میرزا ابوالحسن جلوه و ریاضیات را از میرزا حسین سبزوارى فراگرفت. حکمى علوم منقول را از میرزا ابوالقاسم نورى تهرانى و سیدصادق طباطبایى و میرزا حسن آشتیانى فراگرفت.
حکیم یزدى چندى قبل از وقایع مشروطه به قم رفت. او در قم ازدواج کرد و تا پایان عمر در آنجا ماند و به تدریس علوم عقلى و نقلى پرداخت. وى در قم، به هنگام بروز اختلاف میان مردم، یکى از مراجع رفع دعاوى بود، اما ظاهراً مخالفان فلسفه و عرفان نظر خوشى به او نداشتند.
حکیم یزدى را از مدرّسان شاخص فلسفه و عرفان عهد خویش دانسته‎اند. سید جلال‎الدین آشتیانى احاطه حکیم یزدى را در علوم ریاضى بیش از الهیات و علوم دیگر دانسته است. برخى از اسناد به‎جامانده از او، مبین علاقه وى به مسائل سیاسى و مشارکت در امور اجتماعى است. وى با بدیع‎الملک‎میرزا عمادالدوله، حاکم یزد، مناسبات حسنه‎اى داشت. بدیع‎الملک خود را شاگرد حکیم دانسته و برخی آثار او را ترجمه کرده است.
حکیم یزدى در 1344ق، در قم درگذشت و در قبرستان شیخان دفن شد. فقیه و مؤسس حوزه علمیه قم، حاج ‎شیخ عبدالکریم حائرى، در آن روز، به احترام وى، درس را تعطیل کرد.
حکیم یزدى در تهران و قم، شاگردان بسیارى داشت که مشهورترین آنها عبارت بودند از:

جملاتی از کاربرد کلمه مدرس یزدی علی اکبر

در سال ۱۳۳۹ و در هیجده سالگی به منظور بهره‌وری از درس استادان بنام حوزه علمیه وارد مشهد مقدس شود و در مدرسه علمیه سلیمانیه از محضر اساتیدی چون: سیداحمد مدرس یزدی، شیخ یعقوب واعظی، هاشمی نژاد، استاد هاشمی (ادبیات)، فلسفی، مرتضوی و ادیب نیشابوری استفاده نموده،
کاظم مدیر شانه‌چی (۱۳۰۶، مشهد - ۱۳۸۱، مشهد) از علمای عرصه حدیث و روایت و از پژوهشگران و اندیشمندان ایرانی است. او دروس مقدماتی و ادبی حوزه را از علمایی چون ادیب نیشابوری، ادیب هروی و مدرس یزدی فرا گرفت. وی از بنیان‌گذاران دانشکدهٔ الاهیات دانشگاه مشهد بود.