محمودهمت. [ م َ هَِ م ْ م َ ] ( ص مرکب ) پسندیده همت. || آنکه دارای همتی چون همت محمود غزنوی باشد : محمودهمتی تو و ما مدح خوان تو شاید که جان عنصری اشعارخوان ماست.خاقانی.
معنی کلمه محمود همت در فرهنگ فارسی
آنکه دارای همت سلطان محمود غزنوی باشد: محمود همتی تو وما مدح خوان تو شاید که جان عنصری اشعار خوان ماست . ( خاقانی )
جملاتی از کاربرد کلمه محمود همت
به همت همچو خورشیدی به قدرت همچو گردونی به سیرت همچو محمود به صورت همچو مسعودی
در ۱۱۴۹، به نوشته محمود همت، قلعه بمپور هفت رشته قنات و حدود ۲۰۰، ۱ خانوار داشتهاست (ص ۱۹۲).
محمود بود عاقبت میر که دایم از همت او کشته آمال شمر کرد
کتاب نقدهایی بر تواریخ معاصر چگنی به نقد و بررسی اجمالی کتابهای مختلف چاپ شده، در استان لرستان درباره قوم لر و اینکه تا حدودی به ایل بزرگ «چگنی» اشاره شده، پرداختهاند و چون نویسندگان این کتب به علت ناآگاهی و نداشتن تحقیقات میدانی وسیع و مستند، به بیان مطالبی به دور از اسناد تاریخی درباره چگنی پرداختهاند، پنج نفر از پژوهشگران و نویسندگان مطرح حوزهی تاریخ و فرهنگ چگنی به نامهای رضا جوادی، مراد محمودی چگنی، علیحسین بداق، رحیم شاهکرمی و علیاکبر خادمی با همت و تلاش وافر به تهیه و تدوین این کتاب اقدام نمودهاند.
شرطه شد از همت محمود باد آخر کار همه محمود باد
«امامقلی خان زیاده از حد متمول بود. همه کس او را دوست میداشت و از او احترام میکردند، نخبه سرباز دلیر قشون ایران در زیر فرمان او بودند. به علاوه دستگاه و تجمل او بسیار عالی و مخارج او تقریباً با مخارج شاه برابری میکرد، چنانکه روزی شاه عباس در حال انس و یگانگی گفت: میل دارم تا تو روزی یک محمودی (یک عباسی) از من کمتر خرج کنی تا تفاوتی میان شاه و یک نفر خان باشد. صفات حسنهٔ امامقلی و همت و سخاوت او محبت قلبی تمام مردم ایران را به طرف او جلب کرده بود زیرا خدمت سپاهیان را به بهترین وجه پاداش میداد و اهل علم و ادب را تشویق و ترویج میکرد». خود وی نیز علاقهٔ فراوانی به مسائل فرهنگی داشت. چنانکه یکی از کشیشان کرملیت در سال ۱۶۲۳ م طی نامهای به رم اطلاع میدهد که خان فارس از وی تقاضای آثار افلاطون و ارسطو به زبان یونانی و لاتین و همچنین فرهنگ عربی لاتینی و ترجمهٔ عربی انجیل را خواستهاست تا از رم برایش تهیه نمایند.»