مجوسی اهوازی

معنی کلمه مجوسی اهوازی در لغت نامه دهخدا

مجوسی اهوازی. [ م َ ی ِ اَهَْ ] ( اِخ ) رجوع به ابن المجوس و علی مجوسی شود.

معنی کلمه مجوسی اهوازی در فرهنگ فارسی

علی بن عباس مجوسی اهوازی بزرگترین طبیب عالم اسلامی بعد از رازی است . وی طبیب عضدالدوله دیلمی و شاگرد پزشک بزرگ ایرانی ابوماهر موسی بن سیار قمی بوده است . چون دین زرتشتی داشت ویرا مجوسی گفته اند . کتاب مشهور او کامل الصناعه فی الطب معروف به الطب الملکی و کناش عضدی است که چند بار به چاپ رسیده است این کتاب پیش از قانون ابوعلی سینا کاملترین کتاب در فن طب شمرده میشد .

جملاتی از کاربرد کلمه مجوسی اهوازی

اهمیّت آثار سیّد اسماعیل جرجانی در این است که پس از چند سده که مجموعه‌های بزرگ پزشکی همچون کامل الصّناعه علی بن عبّاس مجوسی اهوازی و الحاوی و المنصوری محمّد زکریّای رازی و قانون ابن سینا به زبان عربی بود جرجانی به زبان فارسی نوشت و آنان که عربی نمی‌دانستند به آسانی توانستند بهره‌مند گردند.
به عنوان مثال در کتاب کامل الصناعه (تألیف علی ابن‌عباس مجوسی اهوازی، که هزار و صد سال پیش) نیز چنین نوشته شده‌است: "فمن علامات البدن الحار ان یکون صاحبه ذکیاً فطناً و متی کان البدن بارد فان صاحبه یکون بلیداً قلیل‌الفهم (اهوازی)." یعنی: کسی که مزاجش گرم است، ذکی (باهوش) و فطن (تیزبین) می‌باشد، و کسی که مزاجش سرد است بلید (کند ذهن) و قلیل‌الفهم (کم فهم) است.
در تمدن ایران پس از اسلام، دو کتاب در شمار مهم‌ترین کتب طبیِ پزشکان مسلمان آورده می‌شود: کامل الصناعة الطبیه (طبّ مَلِکی) از مجوسی اهوازی و در نهایتْ قانون ابن سینا. از این میان، قانون ابن سینا از حیث غنای مطالب و حُسن بیان بر دیگر آثار برتری دارد. نظامی عروضی در کتاب چهار مقاله گفته است که اگر بقراط و جالینوس زنده شوند روا بُوَد که پیشِ این کتاب سجده کنند. او به نقل از قدما روایت می‌کند که «طبیبی مجلد اول از قانون بدانسته‌باشد و سن او به اربعین [یعنی چهل سال] کشد، اهل اعتماد بُوَد».