مجله بانک ملی ایران

معنی کلمه مجله بانک ملی ایران در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بانک ملی ایران، مجله، نخستین نشریه اقتصادی ایران که اداره آمار و بررسی های اقتصادی بانک ملّی ایران زمینه انتشار آن را فراهم آورد.
در اولین شماره این نشریه (بهمن ۱۳۱۲)، ادعا شده است که در این مجله از کلیه مباحث اقتصادی و مالی و امور راجع به تجارت و صناعت و فلاحت ایران و مسائل بانکی و اسعار و پول کشور و همچنین وقایع مهم اقتصادی عالم بحث می شود. 
در مجله بانک ملی ایران، علاوه بر مقالات ثابتی چون اخبار و اطلاعات اقتصادی دنیا و اوضاع اقتصادی ایران و بازار اسعار و بازار پول و تصویبنامه های جدید مالی و اقتصادی، در هر شماره مقالات ویژه ای نیز درباره اوضاع کشاورزی و صنعتی و تجاری کشور و همچنین اوضاع تجاری شهرها و ولایات، براساس گزارش های شعب بانک در آن ها، منتشر می شد. 
شاخص قیمتها و هزینه زندگی در ایران، که برای مطالعات اقتصادی و تطبیقی اقتصاددانان حائز اهمیت است، از بدو انتشار، در این مجله درج شده است. 
این مجله مستقیماً به مباحث روز ایران نمی پرداخت، ولی چون معتبرترین نشریه آماری و اقتصادی کشور بود، تحولات اقتصادی کشور را منعکس می کرد. 
مجله بعد از تاسیس بانک مرکزی ایران
به موجب قانون ۷ خرداد ۱۳۳۹، بانک مرکزی ایران تأسیس شد و بخشی از عملیات بانکی، از جمله اداره بررسی های اقتصادی، از بانک ملی ایران به بانک مرکزی ایران انتقال یافت و مجله بانک مرکزی ایران بتدریج از لحاظ بررسی های اقتصادی و آماری جایگزین مجله بانک ملی ایران شد.
نوع اتشار
مجله بانک ملی ایران در ادوار گوناگون به صورت ماهنامه و دو ماهه نامه و فصلنامه انتشار یافت و آخرین شماره ای که از آن دیده شده، و احتمالاً آخرین شماره آن است، شماره مسلسل ۲۸۸، سال چهلم، مورّخ سه ماهه دوم ۱۳۵۱ ش است. 
 

جملاتی از کاربرد کلمه مجله بانک ملی ایران

یکی از کارمندان سابق ادارﮤ اطلاعات و جهانگردی می‌گوید: «این سازمان‌ها و اداره‌ها شامل شهرداری، پست و تلگراف، کارخانه قند یاسوج، فرمانداری، بخشداری، سازمان ترویج کشاورزی، سازمان اوقاف، شعبه بانک ملی و صادرات، ادارﮤ اطلاعات و جهانگردی و واحدهای دندان‌پزشکی بود. درمانگاه سازمان شاهنشاهی و خدمات اجتماعی، ﺗﺄسیس ۱۳۳۷، تنها اداره‌ای بود که پیش از فرمانداری کل تشکیل­ شد» (افشون، مصاحبه شماره ۱).
پس از تأسیس بانک ملی در اردیبهشت ۱۳۰۶ با توجه به نداشتن تجربه و سابقه بانک داری دولت ایران از کورت لیندن بلات آلمانی که سابقه ریاست بانک اعتبارات صوفیه بلغارستان را داشت به پیشنهاد «محمدعلی فرزین وزیرمختار ایران در آلمان» به عنوان مدیرکل بانک ملی ایران استخدام کرد. پس از اندک زمانی حق انحصاری چاپ و انتشار اسکناس بانک شاهنشاهی نیز از آن گرفته شده و به بانک ملی سپرده شد. اما پس از مدتی معلوم شد که بلات با توجه به اختیارات زیاد خود کارمندان آلمانی بسیاری را استخدام کرده است. در راس تمامی شعب بانک ملی در سراسر کشور آلمانی ها حضور داشتند و تعداد مدیران آلمانی بانک ملی به بیش از 70 نفر رسید و تمام سمت‌های حساس و کلیدی را به آن‌ها سپرده شده است.این کارمندان تا سال ۱۳۱۱ مشغول به کار بودند. در این سال حسینقلی‌خان نواب رئیس ناظران بانک متوجه اختلاس‌های کلان و تنظیم ترازنامه‌های جعلی توسط مدیریت بانک می‌شود در این زمان بلات ایران را ترک کرده و به بهانه مرخصی به آلمان رفته بود. پس از افشای این ماجرا بلات از کار برکنار شده و با برگشت او به ایران به اتهام اختلاس و … محاکمه می‌شود. در پایان این محاکمه که اولین اختلاس بانکی ایران بود، به ۱۸ ماه زندان و پرداخت ۷ هزار لیره انگلیسی و ۴۶ هزار ریال محکوم می‌شود. اما به دلیل روابط ایران آلمان و مصالحه دولتین بلات با پرداخت ۶۳ هزار تومان از زندان خلاص شده و به آلمان بر می‌گردد.
ملی‌شدن صنایع بزرگ در سال ۱۹۷۵ باعث ترس از سرمایه‌گذاری خصوصی خارجی در اتیوپی شد. بر اساس گزارش بانک ملی اتیوپی، سرمایه‌گذاری مستقیم خصوصی از ۶۵ میلیون در سال ۱۹۷۴ به ۱۲ میلیون در سال ۱۹۷۷ کاهش یافته‌بود و با طولانی‌شدن مذاکرات غرامت بین دولت اتیوپی و اتباع خارجی، سرمایه‌گذاری خارجی عملاً متوقف شد. از طرفی هم کنگره ایالات متحده اصلاحیه‌ای را در جهت ممنوعیت استفاده از بودجه ایالات متحده برای اهداف توسعه تدوین کرده‌بود که ناشی از مسائل مربوط به غرامت اتباع آمریکایی در اتیوپی بود. طی سال‌های ۱۹۸۲ و ۱۹۸۳، رژیم منگیستو دعاوی شهروندان ایتالیایی، هلندی، ژاپنی و بریتانیایی را حل و فصل کرد. همچنین مذاکرات برای حل و فصل مطالبات غرامت شهروندان آمریکایی در اتیوپی تا سال ۱۹۸۵ ادامه یافت.
مسعود کیمیایی در سال ۱۴۰۰ فیلمی در مورد زندگی وی به نام خائن‌کشی ساخت. داستان فیلم دربارهٔ گروهی است که می‌خواهند از بانک ملی دزدی کنند. مهدی، شاهرخ، گیو، اطلس و دیگرانی دزدان ظاهری بانک هستند. اما این پول را برای قرضه ملی دکتر مصدق می‌خواهند. دکتر مصدق بر سر این مسئله اصرار می‌ورزد که نفت ایران باید ملی شود. از سویی سرکردهٔ این گروه دلباخته زنی است اما در درگیری‌هایی که در جلوی بانک با پلیس بالا می‌گیرد او تیر می‌خورد و باقی فرار می‌کنند و … در این فیلم قسمتی از زندگی مهدی بلیغ سارق و کلاهبردار ایرانی به تصویر کشیده می‌شود و همچنین گذری هم به ماجرای ملی شدن نفت و ماجراهای آن می‌زند.
این ساختمان در شرق مجموعه بانک ملی قرار دارد. عملیات ساخت بنای ساختمان صندوق پس‌انداز بانک ملی ایران به وسیله هنریش، معمار آلمانی در سال ۱۳۱۲ خورشیدی شروع و در سال ۱۳۱۸ به بهره‌برداری رسید و برای نخستین بار در این زمان است که در معماری بناهای دولتی، معماری باستانی ایران و معماری اروپا در یک جا عرضه شد.
بانک شاهنشاهی تا سال ۱۳۰۹ شمسی به فعالیت خود ادامه می‌داد و در این سال ایران حق انحصاری نشر اسکناس را به مبلغ ۲۰۰ هزار لیرهٔ انگلیس خریداری کرد و مسئولیت چاپ اسکناس به بانک ملی ایران واگذار شد.
دفتر مرکزی این بانک در پایتخت کشور جمهوری آذربایجان، شهر باکو واقع شده‌است. این بانک با نام «بانک ملی جمهوری آذربایجان» با فرمان رئیس‌جمهور وقت آذربایجان، حیدر علی‌اف، برای ایجاد بانک ملی جمهوری آذربایجان از تاریخ ۱۱ فوریه ۱۹۹۲ تأسیس شد. بانک ملی جمهوری آذربایجان پس از تصویب قانون رفرم جمهوری آذربایجان در مورد «ایجاد و اصلاح قانون اساسی جمهوری آذربایجان» از ۱۸ مارس ۲۰۰۹ به «بانک مرکزی جمهوری آذربایجان» تغییر نام داد.
بانک ملّی ایران دومین بانک بزرگ ایرانی است که به لحاظ قدمت و وسعت، پس از بانک سپه، عنوان دومین بانک تجاری دولتی ایران را داراست. این بانک بیشترین ثروت و دارایی را در بین تمام بانک‌های ایران دارد. بانک ملی ایران، بعد از بانک سپه بیشترین تعداد شعب را در میان بانک‌های مختلف ایران داراست. قبل از ادغام بانک‌های نظامی در بانک سپه، از بانک ملی ایران به عنوان بزرگ‌ترین بانک جهان اسلام و خاورمیانه نیز یاد می‌کردند.
عابد بین سال‌های ۱۹۲۵–۱۹۳۲م هیچ‌گونه کار سیاسی انجام نداد؛ و طبق گفته یوسف الحکیم تاریخ‌نگار سوری خلال این سال‌ها به کارها خیره می‌پرداخت و زمانی که قانون سوریه سال ۱۹۳۱ به روی کار آمد عابد خود را برای کرسی نمایندگی مجلس نامزد کرد و با پشتیبانی رئیس‌جمهور پیشین احمد نامی نیز همراه بود. الحکیم می‌گوید در زمان تبلیغات انتخاباتی به کارهای خیره پرداخت و کمک‌های مالی زیادی را به مؤسسات خیریه پرداخت کرد و با تجار سوریه، بانک ملی سوریه را تأسیس نمود و هر زمان که از مؤسسات دینی بازدید می‌کرد در ابتدا کمک‌های مالی به مساجد و کلیساها و سایر اماکن دینی در سوریه اهدا می‌کرد، تا آن‌ها نیز به فقیران و نیازمندان خصوصاً در عیدهای مذهبی کمک کنند.
در سال ۱۹۶۷، معماری ابوظبی تحت هدایت زاید بن سلطان آل نهیان توسط کاتسوهیکو تاکاهاشی معمار ژاپنی برنامه‌ریزی شد. در مناطق با تراکم بالای جمعیت، در میان آسمان خراش‌های مشهور شهر، مقدار زیادی ساختمان متوسط و بلند وجود دارد. برج‌های اتحاد، مقر بانک ملی ابوظبی، برج مرجع سرمایه‌گذاری ابوظبی، مقر الدار و کاخ امارات به شدت تحت تأثیر میراث عربی آن قرار دارند.