متولیان فرهنگی دوره پهلوی دوم

معنی کلمه متولیان فرهنگی دوره پهلوی دوم در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پس از سرنگونی حکوکت دیکتاتوری پهلوی اول، سازمان های اجرایی عرصه فرهنگ، فرصتی نسبی برای رشد و بالندگی پیدا کرده و با تعیین اهداف به ظاهر فرهنگی برای خود و با مدنظر قرار دادن منویات پهلوی دوم آغاز به کار کردند. در این مقاله به معرفی اجمالی متولیان فرهنگی دوره محمدرضا شاه می پردازیم.
سقوط حکومت استبدادی رضاشاه پهلوی در شهریور ۱۳۲۰ش. و اشغال کشور به دست قوای متفقین، دست کم برای چند سال روند تحولات جاری کشور ایران را دستخوش تغییرات شگرفی کرد. بروز این شرایط از اقتدار حکومت به شدت کاست و تصدی گری دولت را با نا به سامانی رو به رو ساخت، اما با در عرصه های مختلف از جمله فرهنگ، گذشت بحران سال های اولیه و تثبیت موقعیت عمومی حکومت، عرصه تصدی دولت در حوزه های فرهنگی نیز فزونی یافت.
سازمان های اجرایی عرصه فرهنگ
سازمان های اجرایی دولت در عرصه فرهنگ در دوره پهلوی دوم عبارتند از:اداره کل انتشارات و تبلیغات اداره هنرهای زیبا؛شورای عالی جهانگردی؛وزارت اطلاعات؛وزارت اطلاعات و جهانگردی؛سازمان اوقاف؛وزارت فرهنگ و هنر؛و بنیاد شاهنشاهی فرهنگستان ها و سازمان های فرهنگی دربار.
اهداف فرهنگی حکومت پهلوی
و اما اهداف کلان فرهنگی در حکومت محمدرضا شاه عبارتند از:توسعه و تحکیم روابط فرهنگی با سایر دول و موسسات فرهنگی بین المللی؛تعیین ظوابط و مقررات حقوقی که حدود فعالیت اشخاص و نهادها را معلوم می کند؛ایجاد یا توسعه نهادها و مراکز فرهنگی و هنری برای اشاعه فرهنگ؛نگهداری و احیای مواریث فرهنگی و هنری؛پیشرفت ایرانگردی و جهانگردی؛گسترش امور آموزشی در موارد مختلف؛ایجاد تسهیلات و امکانات برای پیشرفت آفرینش های فرهنگی و هنری؛هماهنگی با الگوهای پذیرفته شده بین المللی به منظور همگانی کردن فرهنگ.
متولیان فرهنگی دوره محمدرضا شاه
...

جملاتی از کاربرد کلمه متولیان فرهنگی دوره پهلوی دوم

خانه‌های بریم شماره ۲۲۲ مربوط به دوره پهلوی دوم است و در شهر آبادان، بخش مرکزی، منطقه مسکونی بریم، پلاک ۲۲۲ واقع شده و این اثر در تاریخ ۶ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۴۰۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
باغ گیاه‌شناسی نوشهر مربوط به دوره پهلوی دوم است و در نوشهر، خیابان بهار آزادی، نرسیده به پل ماشلک واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۴ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۷۹۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه‌های بریم شماره ۲۱۵ مربوط به دوره پهلوی دوم است و در آبادان، منطقه مسکونی بریم، پلاک ۲۱۵ واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۴۷۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آب‌انبار حاج محمد رضا مربوط به دوره پهلوی دوم و سال ۱۳۳۵ شمسی است و در اردکان، بلوار آیت ا خامنه‌ای واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۳۱۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بعد جنگ جهانی دوم به دلیل موقعیت استراتژیک ایران و دسترسی به خلیج فارس و منابع عظیم نفت و گاز باعث شد ایران همچنان در عصر رقابت دو ابرقدرت نظامی آمریکا و شوروی جایگاه ویژه‌ای داشته باشد. بعد کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و بازگرداندن پهلوی دوم به صحنه سیاسی ایران که توسط ایالات متحده آمریکا انجام گرفت، فصل نوینی از سیاست خارجی ایران به نفع نظام بین‌الملل و هژمونی آمریکا ایجاد گردید. که ایران دوره پهلوی دوم با حمایت‌ها نظامی و مالی جهان غرب در جهت منافع امنیتی و ژئوپولیتیکی قدرت‌های بزرگ جهانی می‌توانست نفش محدود کننده و مهارکننده کمونیسم در حاشیه جنوبی شوروی را داشته باشد. کودتا ۲۸ مرداد در عین حال که قدرت شاه و ارتش را بازگرداند و باعث کنترل سیاسی نظامیان بر ایران گردید، اما مشروعیت سیاسی شاه و ارتش را به شدت کاهش داد. ائتلاف پیروز (شامل شاه، ارتش و دربار و وزرا) تلاش کردند که از طریق رشد اقتصادی این کمبود مشروعیت نظام حاکم بر ایران را به مرور جبران کنند.
در دوره پهلوی دوم نام خانوادگی همه فرزندان و فرزندزادگان این خاندان بدون دخالت و نظر ویا درخواست خودشان به شوبکلایی منتسب به روستای شوبکلا تغيير کرد.هم اکنون خانواده هایی از خاندان شوب با نام خانوادگی شناسنامه ای شوبکلایی (شوبیان) در این روستا سکونت دارند.
خانه‌های بریم شماره ۲۳۸ مربوط به دوره پهلوی دوم است و در آبادان، منطقه مسکونی بریم، پلاک ۲۳۸ واقع شده و این اثر در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۱۲۱۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آب‌انبار کوشک ۱ مربوط به دوره پهلوی دوم است و در شهرستان گرمسار، بخش مرکزی، دهستان کوشک، روستای کوشک واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۲ آبان ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۰۱۶۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گرمابه قدیمی پارود متعلق به دوره پهلوی دوم که بشدت آسیب دیده و مرمت نشده‌است.
خانه حاج حسین حیدری مربوط به دوره پهلوی دوم است و در اردکان، خیابان امام خمینی، کوچه آزادی، پلاک ۵ واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۶ شهریور ۱۳۸۳ با شمارهٔ ثبت ۱۱۱۱۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.