مائه لیله و لیله

معنی کلمه مائه لیله و لیله در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «مائة لیلة و لیلة» مجموعه قصه های افسانه ای و عامیانه عربی است که با تحقیق و مقدمه دکتر محمود طرشونة (متولد 1941م) منتشر شده است. این اثر با الهام از کتاب الف لیلة و لیلة (هزار و یک شب) نوشته شده است و به دلیل اینکه تألیف این گونه کتب مرسوم بوده و در این زمینه کتابهای مختلفی نوشته شده است مؤلف کتاب، به طور صحیح و یقینی مشخص نیست.
کتاب مشتمل بر یک تمهید، متن حکایات و ملحقات است. بیان حکایات اصلی کتاب، در صدویک شب انجام شده است و ملحقات که شامل حکایت هایی دیگر است در بیست وسه شب گوناگون بیان شده است.
بیان حکایت در روزگار قدیم در مشرق و مغرب مرسوم و رایج بوده است و نویسندگان از طریق کتبی مانند هزار و یک شب، و کلیله و دمنه به بیان مسائل اجتماعی و نوع زندگی طبقات مردم می پرداخته اند.
کتاب صدویک شب با یک تمهید مفصل شروع می شود که در آن پیرامون موضوع کتاب، تاریخ تألیف این نمونه کتب در شرق و غرب عالم، شیوه و روش تألیف مطالبی آورده شده است. توصیف و بیان کتاب هایی با این موضوع، نسخ های خطی، جدولی از فهرست حکایات کتاب، از دیگر مطالب این بخش از کتاب است.
داستان های کتاب به لحاظ کوتاهی و بلندی یکسان نبوده و برخی از حکایات بسیار مفصل و در شب های زیادی نقل شده و برخی از حکایت ها نیز در یک شب به اتمام رسیده است.

جملاتی از کاربرد کلمه مائه لیله و لیله

«داستان مادر (یا بنیادین) هزار و یک شب − اگر بدفهمی‌های احتمالی گزارشگران قرن چهارم ه‍.ق را ندیده بگیریم − عیناً همان داستان مادر کتاب نابود شدهٔ «هزار افسان» است که به نظر می‌رسد − اگرنه زودتر، نهایتاً − در قرن سوم هجری از پهلوی (یا فارسی) با نام «الف لیله و لیله» به عربی ترجمه شده بوده (است).»
در مورد چگونگی فوت خلیفه کیخسرو، روزی او اینگونه می‌خواهد که از رود لیله رد شود و از آن بگذرد، چندی از چوب‌های پل شکسته و او نیز به داخل رود لیله و سیروان می‌افتد. مردم طایفه‌های امامی، تاوگوزی و نورولی چند روز به دنبال او می‌گردند، پس از چند روز که دیگر جسد خلیفه را پیدا نمی‌کنند، یکی از اقوام مولوی که از این رویداد باخبر می‌شود، می‌گوید: «من می‌دانم که جسد خلیفه کجا است!»، مردم نیز همراه او می‌روند و جسد خلیفه کیخسرو را در گرداب «ولوه‌ر» در رود سیروان پیدا می‌کنند. پس از چندی وقتی از آن فامیل مولوی می‌پرسند که چگونه پس برده که جسد خلیفه در چه جایی است، او جواب می‌دهد: «سه سال پیش در چنین روزی خلیفه خود در نامه‌ای بر مولوی نوشته بود:»
از پوشش جانوری بز و پازن، شوکا، قوچ و میش، گراز، پلنگ، سیاه‌گوش، سنجاب ایرانی، گربه وحشی، شغال، گرگ، تشی، روباه، تیهو، کبک، کمرکلی بزرگ، گنجشک‌سانان، عقاب، مارپلنگی، یله‌مار، گرزه‌مار اشاره کرد. تنوع زیستی گیاهی و جانوری بالا، جنگلهای با ارزش بلوط، کوهستان‌های زیبا، رودهای پرآب چون سیروان، لیله و زمکان، گلال، لون، مرخیل، جلوه‌های طبیعی، زمینه فعالیت‌های پژوهشی وگردشگری را در منطقه فراهم ساخته است.