لیموی اب
معنی کلمه لیموی اب در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه لیموی اب
روسیه به عنوان مهد جهانی کهربا شناخته میشود و بیش از ۹۰ درصد از تولید جهانی این سنگ گرانبها در این کشور اتفاق میافتد. کهربا، یک صمغ طبیعی فسیل شده از درختان مخروطی باستانی است که به دلیل زیبایی طبیعی و خصوصیات جادویی خود شناخته شده است. این سنگ با رنگهای متنوع از قهوهای تیره تا زرد لیمویی روشن مشخص میشود.
کهربا در طیف وسیعی از رنگهای مختلف رخ میدهد. به عنوان معمول زردهای زرد-نارنجی-قهوهای همراه کهربا هستند، کهربا میتواند در طیفی از رنگهای مختلف از سفید گرفته تا لیمویی کم رنگ به قهوهای و سیاه متغیر باشد. رنگهای دیگر غیرمعمول عبارتند از کهربای قرمز (گاهی به عنوان «کهربا گیلاس» شناخته میشود)، عنبر سبز، و حتی کهربا ی آبی، که نادر و بسیار محبوب میباشد.
در قرن اول پس از میلاد، شیشه برای تزئینات و پوشش در جنوب آسیا مورد استفاده قرار میگرفت. ارتباط با فرهنگ یونانی-رومی تکنیکهای جدیدتری را اضافه کرد و صنعتگران هندی در قرنهای بعدی بر چندین تکنیک قالبگیری، تزئین و رنگآمیزی شیشه تسلط یافتند. در دوره ساتاواهانا در هند نیز استوانههای کوتاهی از شیشه کامپوزیت تولید شد؛ از جمله آنهایی که ماتریس زرد لیمویی را با شیشه سبز پوشانده بودند.
عمر این گیاه بسیار زیاد است. گلدهی آن از اوایل اردیبهشت آغاز میشود و در فصل بارش پایان مییابد. لالهٔ واژگون از گیاهان علفی پیازدار و چندساله است که تاکنون ۱۵ گونهٔ آن در ایران شناسایی شدهاست. گونهٔ زرد کمرنگ متمایل به لیمویی این گلها موسوم به لاله زاگرسی بین ۵۰ تا ۸۰ سانتیمتر ارتفاع دارد.
از برگهای این نوع ریحان برای تزئین ماهی و سالاد استفاده می شود همچنین از گلهای این گیاه نیز برای تهیه انواع چاشنی در دسر، ماکارانی، نوشیدنی، سوپ و … استفاده میشود. به دلیل داشتن طعمی شبیه به لیمو به آن ریحان لیمویی میگویند.
لیموی صفرای من باشد ترنج غبغبت قوت جان و قوت دل شوق یاقوت لبت
زردپره لیمویی در بخشهایی از اروپا در معرض ناپدید شدن است. از سال ۱۹۷۰ تا ۲۰۰۳ نیمی از جمعیت این پرنده در انگلستان از بین رفت.
لیمونیت نسبتاً چگال است و وزن مخصوص آن از 2.7 تا 4.3 متغیر است. رنگ آن از زرد لیمویی روشن تا قهوه ای متمایل به خاکستری تغییر می کند.
در خط تولید چشمه نوشان، انواع نوشابه در سایزهای 2000 و 1500 سیسی و در طعمهای کولا، پرتقالی، شاتوت، لیمویی در حال تولید هستند.
علی لیمویی شاعر اهل کرمانشاه نیز این واژه را ترکیبی از دو واژۀ کُردی «خوهر» به معنای خورشید و «سو» به معنای سمت و جهت دانسته است. او مدعیست که این رود در امتداد جهت طلوع و غروب خورشید حرکت داشته و مسیر جریان آن از غرب به شرق است، و به دلیل قداست آب و خورشید بدین نام خوانده شدهاست.
داستان دیگری دربارهٔ همین موتیف وجود دارد. نسخه ارائه شده در اینجا از توضیحات آنتِنی هاپکینز[ط] (آهنگساز و پیانیست انگلیسی) در مورد سمفونی است. کارل چرنی شاگرد بتهوون، که کنسرتوی «امپراتور» را نخستین بار در وین اجرا کرد، ذکر میکند که «الگوی کوچک نتها در ابتدای موومان از آوازِ پرندهٔ زردپره لیمویی هنگامی که بتهوون در پارکِ (پارتر)[ظ] وین قدم میزده است، الهام گرفتهاست». هاپکینز اظهار داشت: «با توجه به انتخاب بین (پرندهٔ زردپره) و (کوبیدن سرنوشت) به در، عموم، اسطورهٔ دراماتیکتر را ترجیح میدهند، هرچند که گزارش چرنی هم بعید است که ابداع شده باشد».