قسم به زمین

معنی کلمه قسم به زمین در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قسم به زمین به یکی از موارد قسم در قرآن اطلاق می شود.
یکی از فواید مهم سوگند به زمین، توجه دادن بشر به این کره مسکونی است تا در ساختمان و اجزای تشکیل دهنده درون و برون آن تفکر و اسرار شگفت را کشف کند و به شناخت پروردگار برسد.
موارد قسم به زمین
در دو آیه به زمین قسم یاد شده است؛ یکی به طور مستقل و بدون قید و شرط ، و دیگری با قید.
← مورد اول
مفسران درباره هر دو آیه اتفاق نظر دارند و آن را سوگند به زمین می شمارند.

جملاتی از کاربرد کلمه قسم به زمین

ابوجهل گفت : قسم به خدايم كه او صادق است . وليد گفت : خاموش باش ، تو از كجاسخن را مى گوئى ؟ ابوجهل گفت : ما او را در كودكى و جوانى راستگو و امين مى دانستيم ،چگونه پس از آنكه بزرگ شده و عقلش كامل گشته دروغگو و خائن شده است ؟!
قسم به جان بشر و آن خدايى كه او را موزون و متناسب آفريده و نيك و بدش را به وىالهام كرده است .
فرمود: (آرى ! قسم به خدا مفضل ! و مخاطبه مى كنند با ايشان ، چنانكه گفتگو مى كندمردم با همنشين خود.)
الشمس قسم به روى نيكو حسين و الليل سواد طره موى حسين

واى بر تو! خدا مرگت دهد، و فرمانى را كه برايم آورده اى لعنت كند. قسم به خدا كه يقين دارم تو راءى او را در نامه اى كه برايش نوشته بودم گردانيده اى ، و كارى را كه رفته بوديم تا آن را به خير و خوبى به پايان برسانيم بر ما تباه كرده اى . به خدا قسم كه حسين سر تسليم فرود نمى آورد، كه او را روحى آزاده و تسليم ناپذير در كالبد است .

امتزاج معمولا در مايعات گفته مى شود) بنابراين معنى جمله چنين مى شود كه بوسيله آبباران ، گياهان از هر قسم به هم مى آميزند، گياهانى كه بدرد انسان مى خورد يا مورداستفاده حيوانات است .
يعنى قسم به خدا شقى ترين امت اين موى سفيد را بخون سر خضاب خواهد كرد. (27)
عرض كرد: يا رسول الله قسم به خدا آن كسانى كه شما را بهمحل مخفى من راهنمائى كردند به اين كار وادارم نمودند.
((اى صفوان )) قسم به وجود مقدسى كه مرا به پيامبرى مبعوث فرموده است ، در روزقيامت من دامان جبرئيل (نماينده خداى عزوجل ) را مى گيرم ، و على دامان مرا، و فاطمه دامانعلى را، و حسن دامان فاطمه را، و حسين دامان حسن را، و شيعيانشان دست به دامان آنها هستند،يا سلمان ، آيا گمان مى كنى ، خداى تعالى پيامبرش را (پناهنده خود را) كجا مى برد؟ وپيامبر برادرش على را، و على همسرش زهرا را، و فاطمه دو فرزندش را، و آنهاشيعيانشان را كجا خواهند برد؟ سپس پيامبر اكرم (ص ) سه بار تكرار فرمودند: قسمبه خداى كعبه به سوى بهشت مى برند، و اين پيمانى است كهجبرئيل از جانب پروردگار جهانيان وعده داده است .