قزل الان

معنی کلمه قزل الان در لغت نامه دهخدا

( قزل آلان ) قزل آلان. [ ق ِ زِ ] ( اِخ ) ( باروی... ) باروی معروفی است در گرگان که اسکندر کبیر به منظور دفاع از گرگان و دههای اطرافش در مقابل حملات قبایل وحشی مشرق ساخت و انوشیروان ساسانی ( 530 - 578 م. ) آن را تعمیر کرد. و آن را دیوار قزل آلان نیز مینامند. ( مازندران و استرآباد رابینو ص 112 ).

معنی کلمه قزل الان در فرهنگ فارسی

( قزل آلان ) باروی قزل آلان دیوارقزل آلان بارویی است در گرگان که اسکندر مقدونی بمنظور دفاع از گرگان و دههای اطراف آن در مقابل حملات اقوام وحشی مشرق بنا کرد و انوشروان آنرا تعمیر نمود ( قر. ۶ م . )

جملاتی از کاربرد کلمه قزل الان

از بناهای قدیمی آق‌قلعه یک پل آجری است که در دوران صفویه روی رودخانهٔ گرگان ساخته شده‌است. در عکسی که در دورهٔ ناصرالدین شاه از این پل برداشته‌اند دو مناره در کنار پل دیده می‌شود. اکنون از این مناره‌ها اثری نیست. از مدتی پیش پل دیگری بر این رودخانه ساخته‌اند و از آن زمان تاکنون وسایل نقلیهٔ موتوری از روی پل قدیمی رفت‌وآمد نمی‌کنند و از آن تنها به عنوان یکی از آثار باستانی نگهداری می‌شود. این پل دارای ۵ چشمه با ساختمان قدیمی است. تعمیرات جدیدی نیز در آن انجام شده‌است. از بناهای تاریخی دیگر این شهر قلعهٔ کهن آن است که اکنون خراب شده و تنها دیوارهای جنوبی و اندکی از دیوار شمال به جنوب آن بر جای مانده‌است. این قلعه به قلعهٔ مبارک‌آباد (نام پیشین آق قلعه) مشهور بوده‌است. دیوار قزل آلان که گفته می‌شود اسکندر آن را بنا نهاده و انوشیروان ساسانی آن را تعمیر کرده، از ۳ کیلومتری شمال آق‌قلعه می‌گذرد. این دیوار از دریای خزر شروع می‌شده و تا کوه‌های گلی داغ به طول تقریبی ۱۷۰ کیلومتر امتداد داشته‌است. اکنون این دیوار، مخروبه است اما بعضی از قسمت‌های آن که هنوز پابرجاست بین ۲ تا ۴ متر ارتفاع دارد.